Ειδήσεις

Peter Bien: Κλαίω για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ

Σε μία σεμνή τελετή, που έλαβε χώρα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το βράδυ της Τετάρτης, απένειμε το εφετινό Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» στον κ. Peter Bien, ομότιμο καθηγητή της Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Dartmouth των Η.Π.Α, κορυφαίο σήμερα μελετητή, διεθνώς, του Νίκου Καζαντζάκη, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

Η βράβευση έγινε παρουσία πλήθος κόσμου και τοπικών Αρχών όπου δήμαρχος και ομιλητές στη βράβευση μίλησαν για τη σπουδαία προσωπικότητα του ακαδημαϊκού Peter Bien.

"Κλαίω για το εκλογικό αποτέλεσμα"

Ο κ. Peter Bien, που ταξίδεψε από τις ΗΠΑ ειδικώς για την τελετή απονομής του Βραβείου, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του έκανε μία αναφορά στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κλαίω για το εκλογικό αποτέλεσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του.

Ωστόσο, σημειώνεται, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο ακαδημαϊκός καθηγητής κάνει κάτι τέτοιο, αφού και σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει τον εκλεγμένο πλέον πρόεδρο των ΗΠΑ ως νάρκισσο και βάρβαρο, σχολιάζοντας την οπισθοδρομική πολιτική του με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό το αποτέλεσμα θα φέρει τραγωδία και χάος στην παγκόσμια κοινότητα».

Την ομιλία τουο Peter Bien την ξεκίνησε μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο στον Νίκο Καντζάκη, εξηγώντας γιατί ασχολήθηκε τόσα χρόνια μαζί του υπερτονίζοντας ότι μαζί του έμαθε ελληνικά.

Στο μουσικό μέρος της τελετής παρουσιάστηκε το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Καπετάν Μιχάλης», βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη (πιάνο: Λίλυ Δάκα, ερμηνεία: Γιάννης Κασσωτάκης).

Το έργο του κ. Peter Bien, παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη. 

Λίγα λόγια για το έργο του

Ο ακαδημαϊκός καθηγητής έχει συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με το έργο του Καζαντζάκη, μεταφράζοντας αρχικά στην Αγγλική γλώσσα τα έργα του Καζαντζάκη: «Ο τελευταίος πειρασμός» (1960), «Ο φτωχούλης του Θεού» (1962), «Αναφορά στον Γκρέκο» (1965), αργότερα τον «Ζορμπά» (2014), έργο που έλαβε το «Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης» 2015, από την Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (των ΗΠΑ), ενώ αυτό το διάστημα ετοιμάζει την μετάφραση του έργου «Καπετάν Μιχάλης». 

Συνάμα, ο  κ. Peter Bien, έχει συγγράψει πολλές, εξαιρετικά σημαντικές μελέτες για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, έργα που συνέβαλαν καθοριστικά στην διεθνή προβολή του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια