Ειδήσεις

Στην τελική ευθεία η δίκη του παιδεραστή του Ρεθύμνου

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εκδίκαση –σε δεύτερο βαθμό- της πολύκροτης υπόθεσης του παιδεραστή του Ρεθύμνου, Νίκου Σειραγάκη.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εκδίκαση -σε δεύτερο βαθμό- της πολύκροτης υπόθεσης του παιδεραστή του Ρεθύμνου, Νίκου Σειραγάκη.

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη (10/11) στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο του Πειραιά, με την απολογία του 52χρονου πρώην προπονητή μπάσκετ, την πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας, τις αγορεύσεις των συνηγόρων και -κατά πάσα πιθανότητα- την έκδοση της απόφασης.

Η δίκη ξεκίνησε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, κάτω από «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας παρά το ότι η εκδίκαση της υπόθεσης διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Η συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου άρχισε με τον Πρόεδρο της Έδρας να ρωτά τον κατηγορούμενο για το λόγο που άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης σε βάρος του. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Σειραγάκης είχε καταδικαστεί τον Μάιο του 2013 σε ποινή κάθειρξης 401 ετών για την υπόθεση παιδεραστίας που είχε σοκάρει το πανελλήνιο. Ο 52χρονος φέρεται να εμφανίστηκε προκλητικός για ακόμη μια φορά, καθώς όπως είπε, δε θεωρεί ότι οι πράξεις του ήταν ασελγείς. Εξάλλου, υποστήριξε ότι οι συνθήκες κράτησής του στις φυλακές είναι φρικτές. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν μάρτυρες της υπόθεσης και το μεσημέρι, το δικαστήριο διέκοψε τη δίκη για την Πέμπτη (10/11).

Κάθειρξη 401 ετών!

Η δίκη του Νίκου Σειραγάκη σε πρώτο βαθμό είχε λάβει χώρα τον Μάιο του 2013 -και πάλι- στον Πειραιά. Τότε, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά είχε κρίνει ομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο. Ειδικότερα, του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 401 ετών για τις -κατά περίπτωση- πράξεις της κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, της αποπλάνησης ανηλίκου, καθώς και για την απόπειρα ασέλγειας. 

Οι εν λόγω κατηγορίες αφορούν τα όσα φέρεται να έκανε ο Σειραγάκης σε συνολικά 36 ανήλικους. Ωστόσο, ο 52χρονος φέρεται να είχε κακοποιήσει σεξουαλικά περισσότερα παιδιά… Η ποινή του πρώην προπονητή μπάσκετ, είχε συγχωνευτεί τελικά στα 220 χρόνια. Παρ' όλα αυτά, με το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας μας, ο Σειραγάκης δεν μπορεί να παραμείνει έγκλειστος περισσότερα από 25 χρόνια.

Στην προ τρεισήμισι ετών απολογία του ενώπιον τακτικών και λαϊκών δικαστών, ο πρώην παιδαγωγός δεν εμφανίστηκε μετανιωμένος. Ειδικότερα, η υπερασπιστική γραμμή του παιδεραστή του Ρεθύμνου κινήθηκε στον ισχυρισμό ότι με τα παιδιά είχε «σωματική επαφή που μπορεί να χαρακτηριστεί ακραία, αλλά σε καμιά περίπτωση σεξουαλική». Κατά τη διάρκεια του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο Νίκος Σειραγάκης είχε υποστηρίξει ακόμη ότι η εν λόγω επαφή ήταν ένας κώδικας που χρησιμοποιούσαν τα παιδιά, χωρίς να τους τον επιβάλει ο ίδιος. 

Εξάλλου, ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να του χορηγηθούν δύο ελαφρυντικά: Αυτό του μειωμένου καταλογισμού, αλλά και αυτό του πρότερου έντιμου βίου. Τελικά, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά απέρριψε αμφότερα τα αιτήματα. Το αίτημα χορήγησης του ελαφρυντικού για μειωμένο καταλογισμό απορρίφθηκε ομόφωνα από την Έδρα, ενώ το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησαν οι τακτικοί δικαστές. 

Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο επέβαλε επιπρόσθετα στον Σειραγάκη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια. Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι η ποινή κάθειρξης των 401 ετών που επιβλήθηκε στον 52χρονο ήταν η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί ποτέ σε κατηγορούμενο για υπόθεση παιδεραστίας στην Ελλάδα. 

Επ' αυτοφώρω σύλληψη

Ο Σειραγάκης συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου του 2011 επ' αυτοφώρω, μετά από πολύμηνη παρακολούθηση της ΕΛ.ΑΣ., τα στελέχη της οποίας προέβησαν σε πολύ λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να τεκμηριωθούν απόλυτα τα αδικήματα τα οποία διέπραξε ο 52χρονος. Ο κατηγορούμενος λειτουργούσε με απόλυτη μεθοδικότητα, καθώς έκανε συναντήσεις μικρής διάρκειας με τα θύματά του, σε σημείο που δεν μπορούσε να γίνει φανερή η δράση του στις οικογένειες των παιδιών. 

Η Αστυνομία ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης μετά από διάσπαρτες πληροφορίες που ήθελαν τον Σειραγάκη να έχει αναπτύξει περίεργες σχέσεις με ορισμένα παιδιά. Τελικά, στις αρχές του φθινοπώρου του 2011 προέκυψαν νέα στοιχεία σε βάρος του 52χρονου, μετά και την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών του. Από το υλικό που συνελέγη τότε, οι Αρχές κατέληξαν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη δράση του Σειραγάκη.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια