Ειδήσεις

Στάχτη οι ελπίδες των πυρόπληκτων για αποζημιώσεις

Συμπληρώνονται 7 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Απριλίου 2016, η οποία ξεκίνησε κάτω από τον οικισμό της Ανατολής, έκαψε 3.500 στρέμματα ελαιώνων, θερμοκηπίων με κηπευτικά, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, για να καταλήξει κοντά στην παραλία του Νέου Μύρτου.

Συμπληρώνονται 7 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Απριλίου 2016, η οποία ξεκίνησε κάτω από τον οικισμό της Ανατολής, έκαψε 3.500 στρέμματα ελαιώνων, θερμοκηπίων με κηπευτικά, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, για να καταλήξει κοντά στην παραλία του Νέου Μύρτου.

Οι πληγέντες αγρότες, έχουν διαπιστώσει στο διάστημα αυτό, ότι η πολιτεία,  το μόνο που κατάφερε, είναι να κάμει στάχτες τις ελπίδες τους για αποζημιώσεις.

Οι εργατικοί,  αλληλέγγυοι και φιλοπρόοδοι ιεραπετρίτες, στο διάστημα των 200 ημερών που έχουν περάσει δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια.

Έκαναν εκδηλώσεις και εράνους,  για να συγκεντρώσουν χρήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πρώτα έξοδα των αγροτικών οικογενειών που είχαν άμεση ανάγκη. Δηλώθηκαν μικρές η μεγαλύτερες ζημιές σε θερμοκήπια, ελαιώνες και μελίσσια, από 110 αγροτικές οικογένειες, με την ελπίδα ότι η περιοχή που είχε κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα κηρύσσονταν και πυρόπληκτη, για να έχουν πιθανότητες οι πληγέντες να υποστηριχτούν από την πολιτεία.

«Είμαι απαισιόδοξος για το θέμα των αποζημιώσεων, καθώς 7 μήνες μετά την πυρκαγιά ενώ η περιφέρεια, η αντιπεριφέρεια και ο Δήμος, έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, οι απαντήσεις που έχουν δοθεί από τα αρμόδια υπουργεία, εκτιμώ ότι είναι απαράδεκτες, καθώς προφασίζονται το ανασφάλιστο των καλλιεργειών στον ΕΛΓΑ από τους αγρότες, και την ένταξη τους στα ΠΣΕΑ με τη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται με εγκρίσεις από την Ε.Ε. Στα αιτήματα για φοροαπαλλαγές, δανειοδοτήσεις, τραπεζικές διευκολύνσεις και αναστολή πληρωμής των δόσεων των αγροτικών δανείων από τους πληγέντες, ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει αναρμόδιος.

Οι απαντήσεις που έδωσαν οι υπουργοί σε σχετικές ερωτήσεις του κ Κεγκέρογλου, είναι ήξεις- αφίξεις. Η μόνη που ανταποκρίθηκε άμεσα και κάλυψε την αντικατάσταση των καμένων δικτύων μεταφοράς νερού ήταν η Περιφέρεια Κρήτης,  που έδωσε την αμέσως επόμενη μέρα της καταστροφής, γύρω στις 100.000 ευρώ», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ και περιφερειακός σύμβουλος κ Νίκος Δασκαλάκης.

Ρωτώντας έναν από τους πληγέντες αγρότες, που έχασαν στην πυρκαγιά 7 στρέμματα θερμοκήπιο με παραγωγή πιπεριάς και ντομάτας, και ήταν ασφαλισμένος στον ΕΛΓΑ, μάθαμε ότι 7 μήνες μετά, ακόμα περιμένει τον εκτιμητή γεωπόνο του ασφαλιστικού του φορέα για να περάσει να κάνει την εκτίμηση της ζημιάς του.

«Επειδή πλήρωνα κανονικά τον ΕΛΓΑ αν και δεν ήταν υποχρεωτικό, πήγα όταν έγινε η αναγγελία να δηλώσω τη ζημιά που είχα υποστεί στις πάγιες εγκαταστάσεις μου 7 στρεμμάτων θερμοκηπίου, αλλά και στην παραγωγή που έχασα, καθώς βρισκόμουν στο μέσον της καλλιέργειας πιπεριάς Φλωρίνης και ντομάτας. Ακόμα περιμένω τους εκτιμητές να έρθουν να κάνουν την εκτίμηση της ζημιάς μου, αν και έχω ενοχλήσει πολλές φορές τον ΕΛΓΑ. Στο μεταξύ ξήλωσα και ξαναέστησα τα θερμοκήπια μου από την αρχή με δανεικά,  γιατί δεν είχα χρήματα, και φύτεψα νέες καλλιέργειες.

Η ανακατασκευή των θερμοκηπίων μου και η απώλεια του εισοδήματος μου κοστολογούνται γύρω στις 60.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα όφειλε να μου τα είχε καλύψει ο ΕΛΓΑ τον οποίο πλήρωνα ανελλιπώς.  Τώρα όμως δεν έχω χρήματα να πληρώσω 720 ευρώ ΕΛΓΑ για τις νέες καλλιέργειες», μας είπε ο παραγωγός κ Άρης Γουργιώτης.

«Η πολιτεία μοιάζει με ένα καλάθι τρύπιο που δεν μπορεί να μαζέψει αυτά που πρέπει για να μπορεί να πληρώσει και τις αποζημιώσεις εκείνων που έχουν υποστεί τις συνέπειες μιας θεομηνίας η μιας πυρκαγιάς. Περιμένουμε τόσον καιρό να δούμε αν η πολιτεία υπάρχει και γι' αυτόν τον τόπο. Τελικά διαπιστώνουμε ότι είναι ανύπαρκτη.

Ένας Θεός ξέρει πως τα έχουν καταφέρει οι πυρόπληκτοι να ξαναστήσουν τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις τους. Από πόσους έχουν ζητήσει πίστωση για να μπορέσουν να ξαναστήσουν ότι κάηκε.

Μόνο με την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμός έχουμε δείξει ότι μπορούμε να συμπαραστεκόμαστε και να βοηθάμε αυτούς που έχουν ανάγκη στις δύσκολες στιγμές την ώρα που η πολιτεία είναι άφαντη. Την πολιτεία εμείς θα συνεχίσουμε να την περιμένουμε να κάνει την εμφάνιση της, και να αποζημιώσει μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί αυτές οι αγροτικές οικογένειες. Δε σας κρύβω όμως ότι κρατάμε μικρό καλάθι», μας είπε ο πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Μανόλης Καπαράκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια