default-image

Ένας Παλαιστίνιος με... "ψυχή" Κρητικού

Κρήτη
Ένας Παλαιστίνιος με... "ψυχή" Κρητικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στην οθόνη αλλά και ψύχραιμη θέση παρακολουθούσε ο Παλαιστίνιος καρδιολόγος Μαχφούζ Τάχα  που κατοικεί στην Κρήτη, το θρίλερ των αμερικανικών εκλογών και τα αποτελέσματα. Δεν ήταν μόνο η αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί το Παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά κυρίως για το αν θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα της οικογένειάς του που ζει στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος σχολιάζει τις αμερικανικές εκλογές καθώς στο Τέξας των ΗΠΑ ζουν ο πατέρας, η μητέρα ,δύο αδέρφια του και ανίψια αλλά μιλάει και για όσα τον συνδέουν με την Κρήτη αφού ακόμα και οι λέξεις μας είναι …κοινές!

Η πολιτική δεν αλλάζει με τον πρόεδρο

Ωστόσο όπως δηλώνει ο 59χρονος γιατρός στο neakriti.gr η πολιτική των ΗΠΑ είναι έτσι και αλλιώς εδώ και χρόνια δεδομένη και δεν αλλάζει. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «εμείς έχουμε μια σταθερή άποψη, η αμερικανική πολιτική δεν εξαρτάται από τον πρόεδρο, αλλά από το σύστημα. Και τα δύο κόμματα είχαν ίδια πολιτική ως προς το Παλαιστινιακό. Με την εκλογή του Ομπάμα είχα πει ότι μπορεί να είναι έγχρωμος , αλλά η πολιτική του θα είναι πιο «λευκή» από τον Μπους! Συνέχισε τους πολέμους , δεν έκλεισε το Γκουαντάναμο και τελικά ξεγέλασε κόσμο. Οι πολιτικοί και οι βιομήχανοι ξέρουν ότι 14 εκατομμύρια μη νόμιμοι μετανάστες ζουν στη χώρα και το καπιταλιστικό σύστημα βασίζεται σε αυτούς. Όταν γεράσουν ,θα τους πετάξουν έξω».

Οι ΗΠΑ πάντα έψαχναν για έναν «εχθρό»

Όσο για τις προκλητικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τράμπ για τους μετανάστες, τους έγχρωμους ακόμα και το… γυναικείο φύλο δεν φαίνεται να ανησυχούν τον Παλαιστίνιο ακόμα κι αν η οικογένειά του κατοικεί εδώ και δεκαετίες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και ίσως να μην είναι μαζί με πολλούς άλλους πολίτες πλέον και τόσο «καλοδεχούμενη» .Όπως λέει χαρακτηριστικά «όλη η Αμερική αποτελείται από μετανάστες και το μωσαϊκό της κοινωνίας είναι «πλούσιο». Σε καταστάσεις πολέμου μπορεί να υπάρξει έντονη αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής. Και πριν δημιουργούσαν έντονα το συναίσθημα του φόβου , γιατί εξυπηρετεί συγκεκριμένη πολιτική .Πάντα η Αμερική θα ψάχνει για κάποιο εχθρό. Και τώρα η λίστα είναι μεγάλη…!»

Τα μπλόκα του θανάτου στην Παλαιστίνη

Πάντως ο Μαχφούζ Τάχα μοιάζει πλέον να κινείται στην Κρήτη σαν να ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του. Θυμάται τα παλαιστινιακά εδάφη και συγκεκριμένα τη Δυτική όχθη και αφηγείται αναμνήσεις που πληγώνουν από την προηγούμενη επίσκεψή του αφού όπως αναφέρει «είναι τραγική η κατάσταση στην Παλαιστίνη λόγω των μπλόκων. Έχουν κάνει την κατάσταση  χειρότερη από ότι είναι στην Κύπρο. Μπορεί για μια διαδρομή μισής ώρας ή παραπάνω (όπως θα ήταν στην Κρήτη η απόσταση από Ηράκλειο για Χερσόνησο) , να χρειαστείς ακόμη και 6 ώρες λόγω των μπλόκων και των ελέγχων! Είδα από κοντά τα βάσανά τους  γιατί έχω ακόμη εκεί πολλούς συγγενείς. Μιλάμε για απίστευτα πράγματα. Μπορεί κάποιος να χάσει τη ζωή του επειδή δεν του ανοίγουν να περάσει από τα φράγματα ή να φτάσει στο νοσοκομείο. Για ένα χιλιόμετρο μπορεί να κάνεις και ώρες…».

Ακόμη και το «και» είναι ίδιο!

Ο ίδιος σπούδασε στη Βουλγαρία όπου μια Ελληνίδα φοιτήτρια έμελλε να αλλάξει τη «ρότα» της ζωής του και να τον «φέρει» στο νησί μας. Οι Κρητικοί φαίνεται ότι μοιάζουν περισσότερο με τους Παλαιστίνιους απ'ότι φανταζόμασταν αφού αισθάνθηκε αμέσως άνετα στη νέα του πατρίδα. Όπως λέει «με τους Έλληνες και συγκεκριμένα τους Κρητικούς υπάρχει παράδοση χιλιάδων χρόνων, τα έθιμά μας μοιάζουν, δεν αισθάνομαι ξένος στην Κρήτη και έχω πολλούς φίλους. Είναι ένας φιλόξενος λαός και υπάρχουν πολλά πράγματα που μας συνδέουν.  Ακόμη και το «και» το προφέρουμε με την ίδια βαριά προφορά και με τον ίδιο τρόπο!

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News