default-image

Διαμερίσματα "νεκρά" αναζητούν αγοραστή...

Κρήτη
Διαμερίσματα "νεκρά" αναζητούν αγοραστή...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγοραστή αναζητούν, μάταια όμως, από ό,τι φαίνεται, τουλάχιστον 500 χιλιάδες διαμερίσματα, που έως αυτή τη στιγμή παραμένουν άδεια στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, σε μια αγορά ακινήτων που συνεχίζει να είναι "νεκρή".

Οι τιμές των διαμερισμάτων, εν μέσω κρίσης, έχουν μειωθεί έως και πάνω από 50%, ενώ την ίδια στιγμή την κατηφόρα έχει πάρει και η τιμή των οικοπέδων. Το γεγονός αποτελεί δέλεαρ για τον υποψήφιο αγοραστή, για τον οποίο παρουσιάζεται η ευκαιρία να βρει φθηνό διαμέρισμα ή και οικόπεδο στα μέτρα του. Ωστόσο, όμως, αφήνει απαρηγόρητο τον ιδιοκτήτη του, που αναγκάζεται να το πουλήσει "κοψοχρονιά", για να γλιτώσει τον ΕΝΦΙΑ και τη μεγάλη φορολογία.

Εντούτοις η καθίζηση συνεχίζεται στην κτηματαγορά, ως απόρροια της μεγάλης φορολογίας, που έχει οδηγήσει στο να είναι πλέον βάρος το να έχει κανείς ακίνητα, πέραν των απολύτως απαραίτητων για ιδιόχρηση. Για το λόγο αυτό και είναι σε άνθηση η αποποίηση κληρονομιάς ακινήτων, ενώ κυκλοφορεί και το ανέκδοτο: «Μη με πειράζεις, γιατί θα σου γράψω ακίνητο...».

Στην Κρήτη

Στο νομό Ηρακλείου αλλά και στην Κρήτη γενικότερα, εκείνα που μένουν άδεια από την εμφάνιση της κρίσης έως σήμερα είναι ως επί το πλείστον τα διαμερίσματα. Και αυτό είναι μια τάση που παρατηρείται επειδή, συν τοις άλλοις, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, «οι υποψήφιοι ενοικιαστές φοβούνται τους ασυνεπείς γείτονες, που, λόγω αδιαφορίας αλλά και οικονομικής δυσπραγίας, δε θα πληρώνουν τα κοινόχρηστα. Έτσι, υπάρχει όντως μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων στα χέρια τόσο κατασκευαστών όσο και ιδιοκτητών, τα οποία είναι απούλητα, αφού οι αγοραστές αποθαρρύνονται να τα αγοράσουν. Αντίθετα αναζητούν οικόπεδα σε κοντινές στο Ηράκλειο περιοχές, που είναι φθηνότερα από τα εντός σχεδίου προάστια του Ηρακλείου».

Έτσι, εκείνο που παρατηρείται είναι οι υποψήφιοι αγοραστές να ψάχνουν οικόπεδα το πολύ 2 στρεμμάτων, αξίας γύρω στις 70.000 ευρώ! Ναι, καλά διαβάσατε, τόσο έχει ξεπέσει η τιμή τους. Όπου εκεί μπορούν να χτίσουν 200 τετραγωνικά μέτρα ισόγειο και άλλα τόσα υπόγειο, ενώ μπορούν ακόμη να καταφύγουν στη λύση του προκάτ ή του πετρόκτιστου, που θα τους βγει πιο φθηνό.

"Κατρακύλα" στις οικοδομές

Η μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας άρχισε να σημειώνεται σταδιακά από το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έτσι ώστε η σωρευτική μείωση να είναι περί το 95%! Σε αυτή τη μείωση, τα χρόνια της κρίσης, συμβάλλουν τα εξής γεγονότα: η αναχώρηση πολλών χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, η αναχώρηση πολλών ξένων που εργάζονταν στην Ελλάδα (Αλβανοί, Ρουμάνοι, κ.λπ.) λόγω έλλειψης απασχόλησης στη χώρα μας, η επιστροφή πολλών νέων στην πατρική στέγη, μη αντέχοντας οικονομικά να διατηρήσουν την κατοικία που ζούσαν, η επιστροφή πολλών Ελλήνων στα χωριά τους λόγω της κρίσης, το δημογραφικό με τις συνεχείς μειωτικές τάσεις του πληθυσμού της χώρας μας και το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μένουν κενά πολλά γραφεία και καταστήματα.

Σπίτια, μαγαζιά και οικόπεδα παραμένουν απούλητα εξαιτίας ταυτόχρονα του ΕΝΦΙΑ, που είναι απαγορευτικός, αλλά και διότι οι τράπεζες δίνουν δύσκολα δάνεια. Η ανασφάλεια για το αύριο αποτρέπει την ίδια ώρα τη λήψη δανείου, καθώς ο δανειολήπτης φοβάται ότι δε θα μπορεί να φανεί συνεπής στην πληρωμή των δόσεων.

Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει πολλές χιλιάδες κενά διαμερίσματα, που, αν συνδυαστούν και με τα κενά-απούλητα "καινούργια" τα οποία αποπερατώθηκαν ως το 2010 (που σύμφωνα με πολλές προσεγγίσεις είναι της τάξης των 200.000 διαμερισμάτων), οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 500.000 διαμερίσματα σε όλη τη χώρα, παλιά και καινούργια, είναι κενά μη βρίσκοντας χρήστη ή αγοραστή.

"Βουτιά" έως 50% στην Κρήτη

Παράλληλα, όμως, τα χρόνια της κρίσης έχει σημειωθεί σημαντικότατη μείωση των τιμών των κατοικιών που σε μεσοσταθμικά επίπεδα (κατά την ΤτΕ) είναι της τάξης του 42% σε επίπεδο χώρας - πράγμα που σημαίνει ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις η πτώση μπορεί να φτάνει και το 60%, ενώ σε άλλες το 30%, όπου συνήθως τα μεγάλα ποσοστά μείωσης αναφέρονται σε ακίνητα μεγάλου εμβαδού που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, ενώ τα μικρά ποσοστά πτώσης με μικρά διαμερίσματα σε μέσες περιοχές.

Στο Ηράκλειο και στην Κρήτη, όπως μας λέει ο κ. Αράπογλου, «οι τιμές στα διαμερίσματα έχουν πέσει τουλάχιστον κατά 45-50%, ενώ οι τιμές των οικοπέδων έχουν επίσης μειωθεί κατά περίπου 20%». Όμως, παρ' όλα αυτά, και πάλι δεν υπάρχει ζήτηση, ενώ αν μέσα στα παραπάνω λάβουμε επίσης υπόψη ότι μέσω των πλειστηριασμών θα μπουν στην αγορά επιπλέον ακίνητα, δηλαδή θα αυξηθεί η προσφορά, σε αντίθεση με τη ζήτηση που είναι... αναιμική, τούτο, κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, έρχεται να συντείνει στην αναμενόμενη περαιτέρω μείωση τιμών.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News