default-image

Στήθος με στήθος Κλίντον και Τραμπ

Στήθος με στήθος Κλίντον και Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε αρκετές κρίσιμης σημασίας Πολιτείες στην κούρσα τους για τον Λευκό Οίκο, αν και οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στην Κλίντον τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας.

Τα αποτελέσματα για την Χίλαρι Κλίντον στη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα είναι μέχρι στιγμής χειρότερα απ' ό,τι ανέμενε το επιτελείο της. Σε πολλές αγροτικές περιοχές οι λευκοί ψηφοφόροι του Τραμπ πήγαν να ψηφίσουν σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς απ' ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Στη Φλόριντα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κατάφερε να σταθεροποιήσει το προβάδισμα έναντι της αντιπάλου του. Η Χίλαρι έχει μια ευκαιρία: να κερδίσει στην κομητεία Μπράουαρντ (με πρωτεύουσα το Φορντ Λοτερντέιλ) - οι ψήφοι καταμετρώνται ακόμη.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επικρατεί στην Πολιτεία του Κονέτικατ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες.

Η νίκη αυτή—η οποία δεν ήταν απροσδόκητη, καθώς το Κονέτικατ είναι μια Πολιτεία που ψηφίζει σταθερά τους Δημοκρατικούς—της εξασφαλίζει άλλες επτά εκλεκτορικές ψήφους

Εξάλου ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος αναμένεται να επικρατήσει σε Τέξας και Άρκανσο, σύμφωνα με το CNN και αυτή την ώρα εξασφαλίζει 130 εκλέκτορες (απ' τους 270 που χρειάζεται για να εκλεγεί πρόεδρος) έναντι 104 της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ επικρατεί στο Αρκάνσας, εξασφαλίζοντας έξι εκλέκτορες, καθώς η Πολιτεία αυτή, παρότι τη δεκαετία του 1990 είχε ταχθεί υπέρ του Μπιλ Κλίντον για μερικά χρόνια, ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους αδιάλειπτα από το 1980.

Ο Τραμπ κερδίζει επίσης σε Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Ουαϊόμινγκ, Κάνσας και Νεμπράσκα, ενώ η Κλίντον στο Ιλινόι, κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες. Ο Τραμπ επικράτησε νωρίτερα στο Τέξας, μια από τις πολιτείες που αναδεικνύουν τους περισσότερους εκλέκτορες.

Νωρίτερα με την ψηφοφορία να έχει ολοκληρωθεί σε περισσότερες από τις μισές από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, η κούρσα εξακολουθεί να είναι αμφίρροπη στο Οχάιο, τη Φλόριντα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια, το Νιού Χαμσάιρ και τη Βιρτζίνια, Πολιτείες που έχουν ζωτική σημασία για να κριθεί ποιος υποψήφιος θα κερδίσει την προεδρία.

Αμφότεροι οι υποψήφιοι σημείωσαν από νωρίς νίκες σε Πολιτείες που αναμενόταν να κερδίσουν. Ο Τραμπ κέρδισε συντηρητικές Νότιες και Μεσοδυτικές Πολιτείες ενώ η Κλίντον κέρδισε αρκετές Πολιτείες στην Ανατολική Ακτή και το Ιλινόι στις Μεσοδυτικές.

Οι νίκες αυτές ήταν αναμενόμενες και όχι ιδιαίτερα σημαντικές για την κούρσα, η οποία είναι πιθανό να κριθεί σε έξι Πολιτείες που έχουν κρίσιμη σημασία στην μάχη για τις 270 ψήφους που χρειάζονται για τη νίκη στο Σώμα των Εκλεκτόρων.

Η Κλίντον έχει περισσότερες επιλογές για να φθάσει τις 270 ψήφους, ενώ ο Τραμπ χρειάζεται να σαρώσει και στις έξι Πολιτείες για να κερδίσει. Μια νίκη της Κλίντον είτε στο Οχάιο είτε στη Φλόριντα είναι πιθανό να κλείσει την πόρτα στον Τραμπ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί στο Τέξας, όπως προέβλεψε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες, εξασφαλίζοντας τους 38 εκλέκτορες της Πολιτείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News