default-image

Jecklar: Ένας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας εξομολογείται

Ελλάδα
Jecklar: Ένας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας εξομολογείται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Κρίκης ή αλλιώς Jeklar (J ohn - E mmanouhl- K rikis- Larisa) όπως είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί στις διεθνείς συναντήσεις και ασκήσεις, πιλοτάρει F-16 Block 52+, ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και μετράει ήδη 20 χρόνια στην πρώτη γραμμή των αερομαχιών.

Τον σμηναγό Γιάννη Κρίκη, που υπηρετεί στην 337 Μοίρα στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, συνάντησε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάνια Γκουσιάρη και μοιράστηκε μαζί της, τις πιο δυνατές στιγμές στους αιθέρες, με αφορμή τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αυτές τις στιγμές αναδημοσιεύει το neakriti.gr, με εθνική υπερηφάνεια, υποκλινόμενοι κι εμείς στην αυτοθυσία των ανθρώπων αυτών, που διασφαλίζουν καθημερινά την εθνική μας κυριαρχία.

«Η Πολεμική μας Αεροπορία ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Εμείς πετάμε για να αισθάνονται και να είναι όλοι οι Έλληνες ασφαλείς. Νιώθουμε υπερήφανοι γι' αυτό», λέει ο Γιάννης Κρίκης.

Αερομαχίες στο Αιγαίο:

Γ. Κρίκης: «Όταν έχουμε παράβαση ή παραβίαση του FYR Αθηνών

φτάνουμε μέσα σε ελάχιστα λεπτά από το έδαφος στα εναέρια σύνορά μας. Εκεί πια φροντίζουμε να δείχνουμε στους γείτονές μας το υψηλό βαθμό ετοιμότητας, τις ικανότητες και την υψηλή κατάρτισή μας. Και το κάνουμε πολύ αποτελεσματικά…».

- Ποιά είναι τα συναισθήματα εκείνη την ώρα;

Γ.Κ. «Εκείνα τα λεπτά δεν έχεις την πολυτέλεια να αισθάνεσαι. Είναι τόσα αυτά στα οποία πρέπει να συγκεντρωθείς. Τα συναισθήματα περιμένουν. Αφού προσγειωθούμε, ανακαλούμε στο μυαλό το τι έγινε και σκεφτόμαστε τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά κ.λπ.».

- Λέγεται ότι οι Έλληνες πιλότοι είναι αν όχι οι καλύτεροι, από τους καλύτερους στον κόσμο.

«Δεν έχουμε το περιθώριο να μην είμαστε όσο καλύτεροι μπορούμε. Λόγω των προκλήσεων από την Γείτονα, λόγω του πολύ μικρότερου αριθμού μας σε πιλότους και αεροσκάφη. Αξιοποιούμε στο έπακρο και τις δυνατότητες των μαχητικών και τις δικές μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για κάτι λιγότερο».

- Βιώνετε ψυχική ανάταση αλλά υφίσταστε και σωματική καταπόνηση.

«Ναι νιώθουμε υπερήφανοι που επιτελούμε το έργο της προστασίας της πατρίδας μας. Όσο για τη σωματική καταπόνηση… υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα που κουράζουν σωματικά όσους τα ασκούν…».

- Υπάρχει κάποια περίπτωση που κινδυνεύσατε περισσότερο;

«Θυμάμαι σε μια αερομαχία στο Αιγαίο, οι γείτονές μας έκαναν πολύ επικίνδυνους ελιγμούς στα σύννεφα, ανεβαοκατέβαιναν στα σύννεφα χωρίς να βλέπουν που βρισκόμασταν εμείς. Θα μπορούσαν εύκολα να συγκρουστούν μαζί μας, αν εμείς δεν αντιμετωπίζαμε την κατάσταση όπως έπρεπε. Σε κάθε περίπτωση, το να χειρίζεσαι το F 16 σαν πολεμική πλατφόρμα και όχι ως απλό μέσο μεταφοράς είναι ιδιαίτερο, δύσκολο και απαιτεί υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης».

- Η οποία εκπαίδευση δεν σταματά ποτέ υποθέτουμε.

« Από τα 18 που μπαίνεις στη Σχολή Ικάρων μέχρι να αποχωρήσεις από την ενεργό υπηρεσία συνέχεια έχεις να αντιμετωπίσεις νέες προκλήσεις. Νέα συστήματα, νέα αεροσκάφη, νέος εξοπλισμός: κυάλια νυχτερινής όρασης, νέα κάσκα που λοκάρει το στόχο κλπ. Δεν πετούμε μόνο. Διαβάζουμε συνέχεια».

- Οι αερομαχίες, οι αναχαιτίσεις ακόμη και ασκήσεις απαιτούν συνεννόηση και ομαδικότητα;

« Είναι το άλφα και το ωμέγα. Η ομαδικότητα είναι βασική παράμετρος της επιτυχίας. Μεταξύ των ιπτάμενων του σχηματισμού. Αλλά και των τεχνικών μας στο έδαφος. Και όλων εκείνων που εργάζονται στο έδαφος, μετεωρολογική υπηρεσία κ.λπ».

Οι Έλληνες πιλότοι, μας λέει ο Jeklar, έχουν σπουδαία φήμη στο εξωτερικό. Και αυτό επειδή σε όλες τις κοινές ασκήσεις με άλλες χώρες που συμμετέχουν, οι επιδόσεις τους είναι οι υψηλότερες και τα σχόλια που αποσπούν διθυραμβικά…

Όσοι επισκεφθούν την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα αυτές τις μέρες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν με τους πιλότους πολλές πληροφορίες και να θαυμάσουν από κοντά ό,τι καλύτερο διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Πηγή: ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News