Ειδήσεις

Επίτιμος δημότης Ρεθύμνου ο Προκόπης Παυλόπουλος

Επίτιμος Δημότης του Δήμου ΡΕθύμνης ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο "Σπίτι του Πολιτισμού", του Δήμου Ρεθύμνου. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκε ο δήμαρχος κ. Γιώργης Μαρινάκης.

Ακολούθησε προσφώνηση του δημάρχου Ρεθύμνου, καθώς και ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου για την ανακήρυξη του Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Ρεθύμνου.

Την απόφαση διάβασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Σκορδίλης, ενώ στη συνέχεια ο δήμαρχος Ρεθύμνου επέδωσε την εν λόγω απόφαση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε η αντιφώνηση από τον κ. Παυλόπουλο και στις 7 το απόγευμα ο πρώτος πολίτης της χώρας αναχώρησε από το Ρέθυμνο. Από εκεί μετέβη οδικώς στα Χανιά, απ' όπου "πέταξε" για Αθήνα στις 8 το βράδυ.  

Προσφώνηση Στ. Αρναουτάκη στον ΠτΔ για την παρουσία του στο νησί

Νωρίτερα, στη διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρατέθηκε στην ιστορική Μονή Αρκαδίου, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την παρουσία του Προέδρου τιμή για την Κρήτη.

Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης - παρουσία της Ιεράς Συνόδου, εκπροσώπου της Κυβέρνησης, των Προέδρων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, βουλευτών, τοπικών αρχών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, Ερευνητικών-Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων - αναφερόμενος στην ιστορική επέτειο τόνισε:

«Το Ολοκαύτωμα στο Αρκάδι συνεχίζει να συγκινεί και να παρακινεί κάθε Έλληνα, κάθε άνθρωπο που θέλει να λέγεται «ελεύθερος». Αποτελεί μια ύψιστη πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας, μια κίνηση που αντιπροσώπευε τη θέληση ενός ολόκληρου λαού, μια πράξη αντίστασης που δεν προέκυψε από την κορυφή, αλλά επιβλήθηκε από την καρδιά των επαναστατημένων Κρητικών. Μέσα από τα συντρίμμια και τις στάχτες της Ιστορικής Μονής Αρκαδίου, τέθηκαν γερά τα θεμέλια στην Ελλάδα και τον κόσμο, για μια κοινωνία ισότητας, με αναφαίρετα δικαιώματα, για μια κοινωνία Ελεύθερη. Για την Περιφέρεια Κρήτης η άσβεστη φλόγα του Αρκαδίου αποτελεί μια σπουδαία κληρονομιά. Το ιερό λάβαρο των Επαναστατών της Μονής μετατρέπεται σε σύμβολο αδιάκοπου αγώνα για ένα μέλλον καλύτερο. Η ιστορική πυριτιδαποθήκη αποτελεί για όλους μας, ένα ιερό και υπέρτατο θυσιαστήριο, μέσα από το οποίο μεγάλες αξίες και ιδανικά ταυτίστηκαν με το αδούλωτο πνεύμα του Κρητικού λαού».

Σχόλια