default-image

Η "νύχτα των κρυστάλλων" στη ναζιστική Γερμανία

Η "νύχτα των κρυστάλλων" στη ναζιστική Γερμανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου του 1938 λαμβάνει χώρα στη Γερμανία το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού της χώρας. Πρόκειται για την περιβόητη «νύχτα των κρυστάλλων» η οποία διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου.

Η «νύχτα των κρυστάλλων» αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη ένδειξη για το τι θα επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια στη ναζιστική Γερμανία. Ονομάστηκε έτσι επειδή οι ναζί ξέσπασαν στα καταστήματα των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες τους.

Το πογκρόμ πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του γραμματέα της Γερμανικής Πρεσβείας στο Παρίσι από τον Γερμανοεβραίο Χέρσελ Γκρίσπαν. Τη νύχτα των κρυστάλλων καταστράφηκαν 1574 συναγωγές, περισσότερα από 7000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα, ενώ περίπου 30000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο αριθμός των νεκρών δεν αποσαφηνίστηκε ποτέ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιστορικών, κυμαίνεται από 36 έως 200.  Σημειώνεται ότι στη λίστα των θυμάτων δεν βρίσκονταν μόνο Εβραίοι, καθώς μαρτυρίες αναφέρουν ότι θανατώθηκαν και Γερμανοί πολίτες που είχαν την... ατυχία να μοιάζουν με Εβραίους.

Πάντως, η «νύχτα των κρυστάλλων» προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή με αποτέλεσμα αρκετές χώρες -ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ- να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη ναζιστική Γερμανία.

Η γέννηση του πατέρα της "ευρωπαϊκής ενοποίησης"

Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Νοεμβρίου του 1888 όταν έρχεται στη ζωή ο Γάλλος οικονομολόγος και διπλωμάτης, Ζαν Μονέ.

Ο Μονέ έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και φυσικά ως ο «πατέρας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό καθώς ήταν πρώτος που προήδρευσε στην Ανώτατη Αρχή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, που αποτέλεσε τον πρόδρομο της ΕΟΚ και μετέπειτα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αρχή της κυριαρχίας του Κασπάροφ

Σαν σήμερα, ο Ρώσος Γκάρι Κασπάροφ γίνεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. Στις 9 Νοεμβρίου του 1985, σε ηλικία μόλις 22 ετών, επικρατεί του Ανατόλι Καρπόφ, βάζοντας τέλος στην 22χρονη κυριαρχία του τελευταίου.

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Στις 9 Νοεμβρίου του 1989, η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας ανοίγει τα σύνορα της χώρας με τη Δυτική Γερμανία. Μετά την εξέλιξη αυτή, το περίφημο Τείχος του Βερολίνου γκρεμίζεται μετά από αυθόρμητο ξέσπασμα εκατοντάδων πολιτών που προέρχονταν κι από τις δύο πλευρές της πόλης. Περίπου 11 μήνες μετά, στις 3 Οκτωβρίου του 1990, οι δύο Γερμανίες ενώνονται ξανά κι επίσημα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των 28 ετών της ύπαρξης του Τείχους, είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 136 άνθρωποι που προσπάθησαν να διαφύγουν στο δυτικό Βερολίνο.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News