default-image

"Συναγερμός" για τη μηνιγγίτιδα και στην Κρήτη

Κρήτη
"Συναγερμός" για τη μηνιγγίτιδα και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ακρωτηριασμός ενός 5χρονου κοριτσιού από το Καματερό που προσεβλήθη από μηνιγγίτιδα τύπου Β, ήταν μόνο η αφορμή για να σημάνει συναγερμός για τη νόσο, που φοβίζει τους γονείς και οδηγεί σε εγρήγορση τους παιδιάτρους.

Πολλοί δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν «εγκληματική» παράλειψη, το γεγονός ότι  το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β δεν έχει ενταχθεί μέχρι σήμερα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, για να εμβολιαστούν δωρεάν μικρά παιδιά.

Απο την πλευρά του ο κ. Μανόλης Γαλανάκης, Διευθυντής στη Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Ηρακλείου, μιλώντας στo neakriti.gr, αναφέρθηκε στην φετινή χρονιά και αν υπήρξαν κρούσματα μηνιγγίτιδας στο νησί, καλώντας παράλλληλα τους γονείς να ελέγξουν με τον Παιδίατρό τους το βιβλιάριο εμβολίων για όλα τα εμβόλια, καθώς συχνά αμελούν και χάνονται οι επαναληπτικές δόσεις που είναι πολύ σημαντικές για τη μακροχρόνια προστασία του παιδιού.

Αναλυτικά ο Καθηγητής Παιδιατρικής - Παιδιατρικών Λοιμώξεων, υπογράμμισε:

"Η μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία και μηνιγγίτιδα  μπορεί όντως να έχει επιπλοκές τύπου ισχαιμικής νέκρωσης όπως συνέβη με το κοριτσάκι που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας συμπεριλαμβάνονται αρκετά εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα, όχι όμως το εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο της οροομάδας Β που εξ άλλου δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε  στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών των πιο πολλών χωρών της Ευρώπης.

Στην Κρήτη, από όσο γνωρίζω, δεν είχαμε κανένα κρούσμα σηψαιμίας ή μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο ούτε οροομάδας Β ούτε άλλης οροομάδας για το τελευταίο έτος. Οι γονείς ας ελέγξουν με τον Παιδίατρό τους το βιβλιάριο εμβολίων για όλα τα εμβόλια, καθώς συχνά αμελούν και χάνονται οι επαναληπτικές δόσεις που είναι πολύ σημαντικές για τη μακροχρόνια προστασία του παιδιού."

Λιγοστά τα επίσημα στοιχεία

Σύμφωνα με την έρευνα που είχε δημοσιοποιήσει το neakriti.gr το 2015, περίπου 10 είναι οι θάνατοι παιδιών από μηνιγγίτιδα που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, αριθμός που δεν θεωρείται υπερβολικός. Παρόλα αυτά ο θάνατος πέρυσι ενός 4χρονου κοριτσιού στα Χανιά από μηνιγγίτιδα, προκάλεσε πανικό στους γονείς.

Λιγιοστά είναι και τα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα  οποία σε μια 7ετία (από το 2004 έως το 2011) καταγράφηκαν 133 σοβαρά κρούσματα μηνιγγίτιδας στο νησί μας.

"Κάντε το εμβόλιο!"

Πολλοί παιδίατροι πλέον στην Κρήτη δηλώνουν ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Ζαχαρία Στειακάκη που μίλησε στο neakriti.gr «Πρέπει να σκεφτούν πολλοί καλά οι υπεύθυνοι και πρέπει να μπει το εμβόλιο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού καθώς η μηνιγγίτιδα είναι συνήθως θανατηφόρα ασθένεια, όταν βέβαια πρόκειται για μικροβιακή.Οι γονείς ρωτάνε κάθε φορά γιατί οφείλουν να έχουν εμπιστοσύνη στον παιδίατρό στους, οπότε τον εμπιστεύονται για το αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ή όχι. Οι απόψεις τόσο των γονέων, τόσο των παιδιάτρων διίστανται, για το λόγο ότι είναι ένα σχετικά νέο εμβόλιο στην Ελλάδα (δύο χρόνια στη χώρα μας και 10 στο εξωτερικό) .Το κόστος σαφώς είναι ένας λόγος για τον οποίο οι γονείς αντιδρούν ,δυσανασχετούν και διστάζουν να το κάνουν. Το ποσοστό που εμβολιάζει τελικά τα παιδιά του είναι μικρό , περίπου το 15 % . Υπάρχουν πολλοί γονείς που θέλουν αλλά δεν μπορούν...»

Παραμένει πανάκριβο

Οι γονείς διστάζουν και όχι άδικα. Κάθε δόση του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β εξακολουθεί να κοστίζει 105 ευρώ. Ανάλογα με τον αριθμό των επαναλήψεων που θα απαιτηθεί ,μπορεί να κοστίσει 210, 315 ή ακόμα και 420 ευρώ για κάθε παιδί.

Επιστολή αγωνίας από τους παιδιάτρους

Με επιστολή της, η Ελληνική Ένωση Ελευθεροεπαγγλματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνει πως κύρια αιτία μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας παραμένει η οροομάδα Β (έναντι της οποίας γίνεται το εμβόλιο) καθώς ευθύνεται για το 86,6% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα (στοιχεία έτους 2015).

Οι παιδίατροι υπογραμμίζουν πως η πολύ σοβαρή επιβάρυνση της υγείας που προκαλείται από τη μηνιγγίτιδα δεν μπορεί να μετριέται μόνο με βάση τον αριθμό των περιστατικών και ζητούν από τους αρμοδίους ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών αλλά και ξεκάθαρες συστάσεις για τη χορήγησή του από την πολιτεία προς τους γιατρούς.

«Η παιδιατρική κοινότητα έχει διαφορετικές προσεγγίσεις του συγκεκριμένου εμβολιασμού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στους γονείς και τελικά στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ουδείς μπορεί να υπολογίσει το επίπεδο της ευθύνης που επιβαρύνει έναν παιδίατρο όταν αρρωστήσει ένα παιδί από νόσημα για το οποίο υπάρχει εμβόλιο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤ, κ. Κώστας Νταλούκας.

Συμπτώματα μηνιγγίτιδας:

  • Πυρετός
  • Έμετος
  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Επώδυνη αυχενική δυσκαμψία
  • Ευαισθησία στο φως
  • Σημαντική υπνηλία
  • Σύγχυση
  • Εξάνθημα (δεν παρουσιάζεται σε όλες τις περιπτώσεις)
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Συμπτώματα σηψαιμίας
  • Πυρετός
  • Έμετος
  • Πόνος στα άκρα, τις αρθρώσεις ή τους μυς
  • Κρύα χέρια και πόδια
  • Φρίκια
  • Χλωμό ή κηλιδώδες δέρμα
  • Γρήγορη αναπνοή ή λαχάνιασμα
  • Λεπτό εξάνθημα από μικρές επίπεδες ή ανασηκωμένες κόκκινες ή πορφυρές κηλίδες που προχωρά σε μεγαλύτερες κόκκινες κηλίδες ή πορφυρές βλάβες
  • Σημαντική υπνηλία
  • Σύγχυση
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News