default-image

Φωτιές εις διπλούν "άναψαν" τα απορρίμματα

Κρήτη
Φωτιές εις διπλούν "άναψαν" τα απορρίμματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιές εις διπλούν άναψαν στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου τα απορρίμματα... Το ένα μέτωπο συζητήσεων, αντιπαραθέσεων, διαξιφισμών αφορούσε στον σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων από πλευράς της δημοτικής αρχής , με έναυσμα την μελέτη  βιωσιμότητας για το έργο της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του Ηρακλείου. 

Μέσω της μελέτης βιωσιμότητας έγινε μια αναλυτική παρουσίαση του σχεδιασμού που είναι στα σκαριά από πλευράς Λότζια στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων για τα επόμενα χρόνια. 

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης, έκανε λόγο για έναν σχεδιασμό που στοχεύει στην δραστική μείωση των απορριμμάτων που οδεύουν για εναπόθεση στο ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων. 

Ο μελετητής Γιάννης Φραντζής ξεδίπλωσε έναν σχεδιασμό , συνολικού προϋπολογισμού 32 εκ. ευρώ,που προβλέπει 2ετή συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας βιοξήρανσης που σημειωτέον παραμένει κλειστή από το 2014, με πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής Ηρακλείου και την δημιουργία κατόπιν ολοκληρωμένης μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης. 

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Από πλευράς αντιπολίτευσης ωστόσο , τόσο ο επικεφαλής των Ανοιχτών Οριζόντων Γιάννης Κουράκης όσο και ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηρακλείου εξέφρασαν αρκετές επιφυλάξεις, ενστάσεις και αντιρρήσεις. Ενστάσεις και αμφιβολίες ως προς την συμβατότητα  του συγκεκριμένου σχεδιασμού με τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑΚ(περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμάτων στην Κρήτη), ως προς το κόστος και ως προς ακόμα-ακόμα τους αριθμητικούς υπολογισμούς και τα νούμερα που παρέθεσε ο μελετητής! 

Το δεύτερο μέτωπο που άνοιξε μετά από συζήτηση επερώτησης των Ενεργών Πολιτών αφορούσε στους πολιτικούς περισσότερο χειρισμούς της δημοτικής αρχής, γύρω από τους οποίους ξεδιπλώθηκε μια σφοδρή προσωπική κόντρα μεταξύ του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού και του Επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλία Λυγερού. 

Ο Ηλίας Λυγερός έκανε λόγο για περίεργες υπαναχωρήσεις της δημοτικής αρχής Ηρακλείου, με σημείο αναφοράς την εν κρυπτώ-όπως τόνισε- αποδοχή της μεταφορά προεπιλεγμένων απορριμμάτων από το Ηράκλειο στην προωθούμενη μονάδα στην Χερσόνησο. 

Ο δήμαρχος Ηρακλείου αντέκρουσε τις βολές αυτές του Ηλία Λυγερού. Ο Βασίλης Λαμπρινός παρέθεσε αναλυτικά, από τη δική του σκοπιά, τα βήματα και τους χειρισμούς που έγιναν, κάνοντας λόγο για υπαινιγμούς του Ηλία Λυγερού που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα... 

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News