default-image

Η "οδύσσεια" και η "λύτρωση" ενός Αιγύπτιου

Κρήτη
Η "οδύσσεια" και η "λύτρωση" ενός Αιγύπτιου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελεύθερος είναι πλέον ο 26χρονος Αιγύπτιος μετανάστης, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή από τον Σεπτέμβριο του 2014, καθώς είχε καταδικαστεί για την παράνομη μεταφορά 19 συμπατριωτών του από την Αλεξάνδρεια στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου.

Ο νεαρός, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2015 είχε καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε συνολική ποινή κάθειρξης 60 ετών, αθωώθηκε τη Δευτέρα (7/11) από το Εφετείο, το οποίο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος έλεγε αλήθεια όταν ισχυριζόταν ότι ήταν και ο ίδιος μετανάστης κι όχι δουλέμπορος.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2014, ο 26χρονος και 24 ακόμη ομοεθνείς του επιβιβάστηκαν, στην Αλεξάνδρεια, σε πλοίο που θα τους μετέφερε από την Αίγυπτο στην Κρήτη. Τα ξημερώματα της 12ης Σεπτεμβρίου,όντας λίγα μίλια ανοικτά από τις ακτές του νησιού,  οι 25 Αιγύπτιοι μετεπιβιβάστηκαν σε ψαροκάικο μήκους έξι μέτρων, το οποίο ρυμουλκήθηκε από την Αλεξάνδρεια. 

Μέσω του καϊκιού, οι μετανάστες έφτασαν τελικά στη στεριά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Χρυσόστομου, κοντά στον Τσίγγουνα, στο νότιο Ηράκλειο. Μετά την αποβίβασή τους, κατευθύνθηκαν πεζή προς διάφορες κατευθύνσεις. Ο 26χρονος και άλλοι 19 Αιγύπτιοι, εντοπίστηκαν τελικά από αστυνομικούς, αφού είχαν περιπλανηθεί για ώρες ολόκληρες, σε περιοχή κοντά στο χωριό Πλώρα της Μεσσαράς. Άπαντες συνελήφθησαν.

Η "Οδύσσεια" του 26χρονου

Όπως ανέφερε απολογούμενος τη Δευτέρα ο 26χρονος, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό κοντά στην πόλη του Καίρου. Εκεί διέμενε μαζί με την οικογένειά του σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Όπως υποστήριξε, έχει τέσσερις ανύπαντρες αδελφές, κι αυτός ήταν ο μόνος ο οποίος μπορούσε να φροντίσει την οικογένειά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μητέρα του πούλησε ένα οικόπεδο για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, ωστόσο και πάλι δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν με αποτέλεσμα ο ίδιος να αναγκαστεί να ξενιτευτεί.

Στην Αλεξάνδρεια πήγε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2014, προκειμένου να μεταναστεύσει στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Όπως είπε χαρακτηριστικά μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου του 2014 οπότε και επιβιβάστηκε στο πλοίο, δεν είχε ξαναμπεί ποτέ στη ζωή του στη θάλασσα. Σύμφωνα με το νεαρό, ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι συμπατριώτες του έδωσαν σε δουλέμπορο το ποσό των 3000 ευρώ έκαστος για το μεγάλο τους ταξίδι.

Από την "κόλαση", στη "λύτρωση"

Τον Φεβρουάριο του 2015, η «ιστορία» του 26χρονου δεν έγινε πιστευτή από την Έδρα. Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κρίνει τότε ένοχο το νεαρό, επιβάλλοντάς του συνολική ποινή κάθειρξης 60 ετών.

Επίσης είχε αποφασιστεί η έφεση του να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη με αποτέλεσμα να παραμείνει έγκλειστος στη φυλακή. Εξάλλου, το Δικαστήριο του επέβαλε επιπρόσθετα χρηματική ποινή ύψους 28.000 ευρώ.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, όπου εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση, έκρινε αθώο το νεαρό, καθώς δεν προέκυψε ότι οδηγούσε αυτός το ψαροκάικο που έβγαλε τον ίδιο και τους υπόλοιπους συμπατριώτες του στις κρητικές ακτές. Φανερά συγκινημένος, ο νεαρός δεν πίστευε στην αθωωτική απόφαση και επαναλάμβανε συνεχώς τη λέξη «ευχαριστώ».

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News