Ειδήσεις

Όλα έτοιμα για την κάθοδο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Ανακοινώθηκε και επίσημα από τη Νέα Δημοκρατία το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη στη δυτική Κρήτη αύριο Τρίτη 8 και μεθαύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων στην Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του θα έχει σειρά συναντήσεων με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Κρήτης, καθώς και με εκπροσώπους επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες του νησιού, ενώ θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στις Βρύσες Χανίων.

Ειδικότερα:

- Αύριο Τρίτη 8 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, ενώ θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας Κρήτης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα μιλήσει σε εκδήλωση των ΝΟΔΕ Χανίων-Ρεθύμνου στις Βρύσες Χανίων, στις 7 μ.μ. (κέντρο "Έσπερος").

- Μεθαύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί διαδοχικά την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, το Ίδρυμα Βενιζέλου, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, καθώς και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς της δυτικής Κρήτης στο Επιμελητήριο Χανίων, ενώ θα επισκεφτεί και τη Δημοτική Αγορά της πόλης.

Οδοιπορικό με αλήθειες στην Κρήτη από τη Νέα Δημοκρατία.

Δυναμικό "παρών" δίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται από τη Νέα Δημοκρατία στην Κρήτη, στο πλαίσιο της "Συμφωνίας Αλήθειας" που συνεχίζεται από το προχθές Σάββατο στη δυτική Κρήτη. Είχαν προηγηθεί δύο επιτυχημένες ημέρες γεμάτες ανοικτές συναντήσεις και συσκέψεις με φορείς του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα στην ανατολική Κρήτη.

Πιο αναλυτικά, η τρίτη ημέρα του οδοιπορικού συνεχίστηκε προχθές Σάββατο 5 Νοεμβρίου στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων, με συναντήσεις με αγρότες και κτηνοτρόφους και επισκέψεις σε καινοτόμες μονάδες παραγωγής αγροτικών προϊόντων και μεταποιητικές εξαγωγικές μονάδες του νησιού.

Στις ανοικτές συζητήσεις του Σαββάτου στα Ανώγεια και τις Βρύσες Χανίων, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής έδωσαν δυναμικό "παρών", εκθέτοντας τα προβλήματά τους στο κλιμάκιο της Ν.Δ. Όπως τονίστηκε από τα στελέχη του κόμματος, όλοι οι παραγωγικοί φορείς του νησιού βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Αυτή τη στιγμή, ο τριπλός συνδυασμός φορολόγησης, εισφορών, αλλά και κόστους παραγωγής καθιστά μη βιώσιμη την αγροτική παραγωγή.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου και γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, «χρειαζόμαστε μια συλλογική αλλαγή φιλοσοφίας, τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στους ίδιους τους αγρότες. Χρειαζόμαστε περισσότερα σχήματα συνεργασίας κι επίσης είναι απαραίτητη η σύνδεση μεταξύ της αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας τροφίμων, και κυρίως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο μέγεθος.

Όπως έχουμε επισημάνει, στο πλαίσιο της "Συμφωνίας Αλήθειας με τους Αγρότες και Κτηνοτρόφους", στο πρόγραμμα της Ν.Δ. το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα.

Τα κυριότερα σημεία της άμεσης εφαρμογής του προγράμματος της Ν.Δ. προβλέπουν:

• Μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών.

• Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών.

• Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

• Μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ.

• Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές.

• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

• Ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας».

Στο κλιμάκιο της Ν.Δ. συμμετέχουν οι κ.κ. Α. Βεσυρόπουλος, τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής-βουλευτής Ημαθίας, Β. Οικονόμου, τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας-βουλευτής Επικρατείας, Δ. Μελάς, πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-συντονιστής ομάδας προετοιμασίας του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. για τον πρωτογενή τομέα, Χρ. Γιαννακάκης, σύμβουλος γραμματέα Π.Ε. για θέματα πρωτογενούς τομέα και αγροτικών συνεταιρισμών και οι δύο νέοι αναπληρωτές γραμματείς Αγροτικών Φορέων για την Κρήτη, κ.κ. Μ. Χαιρέτης και Γ. Γλεντζάκης.

Το οδοιπορικό της Ν.Δ. για τη "Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες και Κτηνοτρόφους" της Κρήτης συνεχίστηκε και χθες Κυριακή 6 Νοεμβρίου, με τρεις εκδηλώσεις:

• Ν. Χανίων, 10:30 π.μ.: Ανοιχτή εκδήλωση στο Καστέλι Κισσάμου, στο Δημαρχείο Κισσάμου (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων).

• Ν. Ρεθύμνου, 3 μ.μ.: Ανοιχτή εκδήλωση στο Σπήλι Ρεθύμνου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

• Ν. Ηρακλείου-Μεσαρά, 6 μ.μ.: Ανοιχτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Κέντρου Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους.

Σχόλια