Ειδήσεις

Τσίπρας σε Yπουργικό: Κανενός η καρέκλα δε γράφει το όνομά του

«Καλή επιτυχία σε όλους, ο ρόλος σας είναι κρίσιμος» με την φράση αυτή ξεκίνησε ο πρωθυπουργός την ομιλία του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου .

Χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «τομή στη συνέχεια» και πρόσθεσε ότι "Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου για να βγούμε στο ξέφωτο».

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός για την 31χρονη υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου:

"Βλέπουμε την ηγεσία της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει και να ταυτίζεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για απορρύθμιση και απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων. Θέλω να επισημάνω ότι εμείς αυτό το αποτυχημένο μοντέλο δε θα το δεχτούμε. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν είναι συνώνυμο της απαξίωσης της εργασίας. Μόνο η αύξηση του μισθού είναι βάση της ανάπτυξης. Αυτό το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης θα το επωμιστεί μια νέα αλλά εξαιρετική συνάδελφος που θα έχει τη στήριξή μας για να πετύχει. Από την επιτυχία αυτή θα κριθεί και η επιτυχία της κυβέρνησής μας", είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη νέα υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σύμφωνα και με το newsit.gr.

"Κανενός η καρέκλα δε γράφει το όνομά του - Ούτε η δική μου"

"Νέο ξεκίνημα για την κυβέρνησή μας. Για την προστασία της κοινωνίας και την επιτάχυνση του έργοπυ μας. Τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου θα είναι δύσκολα αλλά ανοίγουμε βήμα. Στόχος παραμένει η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Αυτός παραμένει ο ορίζοντάς μας. Σε κανενός μας την καρέκλα δεν γράφει το όνομά του. Ούτε στη δική μου. Είμαστε σε θέση ευθύνης στην πιο δύσκολη στιγμή της νεότετρης ελληνικής ιστορίας. Οι καρέκλες μπορεί αν μη γράφουν το όνομά μας. αλλά μπορεί το όνομά μας να συνδυαστεί με μεγάλες τομές. Ποια είναι η φιλοδοξία μας; Να είμαστε μια ακόμα κυβέρνηση της κρίσης; Ή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση; Προσωπική μου φιλοφοξία είναι αυτή και πρέπει να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για το στόχο αυτό. Καλή δουλειά σε όλους και καλή δύναμη" είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας

"Για πρώτη φορά ένας υπουργός Επικρατείας θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης των παραπόνων και των προβλημάτων των πολιτών. Αυτό όμως δεν είναι δουλειά ενός υπουργού. Αυτή η ομάδα πρέπει να έχει διασύνδεση με όλα τα υπουργεία. Πρέπει τα υπουργεία σας να ανοίξουν στα αιτήματα των πολιτών. Πρέπει να έχετε επαφή με τον πολίτη γιατί μου έγιναν παράπονα πως υπήρξαν υπουργεία με τις πόρτες κλειστές. Αυτό είναι αδιανότητο".

Προσλήψεις σε Υγεία και παιδικούς σταθμούς παρά το "άκυρο" του ΕΣΡ

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χάρη στα αυξημένα έσοδα, οι προσλήψεις στην υγεία και στους παιδικούς σταθμούς που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση πως θα καλυφθούν από τα έσοδα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα τηρηθούν, παρόλο που η απόφαση του ΣτΕ αναγκάζει την κυβέρνηση να επιστρέψει τα έσοδα από τον διαγωνισμό.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

"Η μάχη για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, άλλωστε. το αποδεικνύει αυτό. Ήταν ένα ακόμη επεισόδιο αυτού του πολέμου. Δε θα υποχωρήσουμε. Δώσαμε μια έντονη μάχη. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν εχει ακομη εκδοθεί. Θα γίνει σεβαστή αλλά ο νόμος συνεχίζει να ισχύει, εκτός από το σημείο για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Πολλά από τα α΄ρθρα του νόμου τα ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων. Η πρόταση για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων ήταν μια ανάγκη. Δεν υπήρχε ΕΣΡ γιατί η ΝΔ παραβιάζοντας το Σύνταγμα υπονόμευσε από την πρώτη στιγμή τη σύσταση του ΕΣΡ. Επιδιώξαμε συναίνεση. Ελπίζω ότι κανείς δε θα ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρξει κάποιο τίμημα για τις άδειες. Εμείς αποδείξαμε ότι και διαγωνισμός μπορεί να γίνει και λεφτά μπορούν να εισπραχθούν. Χαιρετίζω το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στη ΔτΠ μια πλειοψηφία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η ΝΔ δεν έχει πια καμιά δικαιολογία να συνεχίζει να αρνείται τη νομιμότητα. Οφείλει να έρθει με καλή πίστη και να συνδράμει. Η συνεχόμενη άρνησή της θα είναι όχι μόνο πρόκληση αλλά και θεσμική εκτροπή. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συναίνεση. Κανείς δε θα συνεχίσει να εκπέμπει ως καταληψίας δημοσίων συχνοτήτων. Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεσώς δεν είναι επιλογή".

"Δεχόμαστε πόλεμο"!

"Ανοίγει επιτέλους μια χαραμάδα ρεαλιστικής ελπίδας για τη χώρα. Τρομοκρατεί όμως και τους αντιπάλους. Την ηγεσία της ΝΔ και τα συμφέροντα του παλιού πολιτικού συστήματος. Που προτιμά τη χώρα να σέρνεται μήπως επιστρέψει. Προτιμούν η χώρα να σέρνεται γιατί ξέρουν ότι με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης κλείνει οριστικά το σενάριο της Αριστερής παρένθεσης. Μην ξεχνάτε: η κυβέρνηση αυτή δε θα γίνει αρεστή. Δε θα θεωρηθεί ποτέ μια θεμιτή εναλλακτική. Ο λόγος είναι απλός. Γιατί αυτή η κυβέρνησης δεν είναι και δε θα γίνει ποτέ κομμάτι του χρεωκοπημένου συστήματος. Ο πόλεμος που δεχτήκαμε και θα συνεχίσει, θα είναι ανελέητος. Το παλιό σύστημα δε θα αποδεχτεί απλά την ήττα".

Χρονοδιάγραμμα για τους μεγάλους στόχους

"Κλείνουμε έγκαιρα και χωρίς εκπτώσεις τη δεύτερη αξιολόγηση, ξεκινά στο Eurogroup η συζήτηση για τα μέτρα της απμείωσης του χρέους, εντός του α' τριμήνου του 2017 εντάσσονται τα ελληνικα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης και ανοίγει ο δρόμος να αποκτήσουμε ξανά πρόσβαση στις διεθνέις αγορές. Έτσι αποκτούμε διάδρομο 10ετίας και επανακτούμε την εμπιστοσύνη".

 "Η Ελλάδα σήκωσε κεφάλι"

"Μέσα σε ένα χρόνο επισκέφθηκαν την Ελλάφα ο πρόεδρος Πούτιν, ο πρόεδρος Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι ηγέτες των 6 χωρών της ΕΕ, ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Βαρολομαίο και τώρα ο πρόεδρος Ομπάμα".

Το ασφαλιστικό σώθηκε"

"Γνωρίζουμε καλά ότι το ασφαλιστικό σώθηκε, ωστόσο η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους παραμένει δύσκολη. Αποφύγαμε όμως τα χειρότερα. Αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Έγινε πλήρης εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων. Με δυο λόγια, μέσα σε αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να κλείσουμε την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση, να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να ελαχιστοποιήσουμε τις πληγές. Τώρα όμως γυρνάμε σελίδα".

Τα... υπουργεία - διαμερίσματα

"Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι σαν τα δωμάτια ενός κοινού σπιτιού. Με πνεύμα αλληλεγγύης θα τα καταφέρουμε. Η διαπραγμάτευση θα κλείσει στην ώρα της ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ανοίξει η συζήτηση για μέτρα απομείωσης του χρέους. Είναι ένας ρεαλιστικός και δίκαιος στόχος".

  Για την επίσκεψη Ομπάμα

"Δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειονότητα της Δύσης το αναγνωρίζει. Και σε αυτό συμβάλει και η επίσκεψη του αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας. Για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. θα είναι ιστορικό γεγονός το να αποτελεί η Ελλάδα έναν από τους τελευταίους σταθμούς του Ομπάμα πριν την λήξη της 8ετούς θητείας του. Η Ελλάδα μετατρέπεται από μαύρο πρόβατο που κανείς δεν ήθελε να επισκεφτεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Με τη μάχη που δώσαμε για το προσφυγικό, με τη μάχη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας".

Η αλλαγή φρουράς στα υπουργεία θα γίνει αύριο Δευτέρα και αυτό για να βρίσκεται το προσωπικό στα Υπουργεία.

Σχόλια