Ειδήσεις

Απόφαση με ερωτηματικά στο ΠΑΓΝΗ

Σάλο και ανοιχτά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η γενική συνέλευση της Ιατρικής στις 5 Οκτωβρίου, κατά την οποία, εκτός των άλλων, άλλαξε με συνοπτικές διαδικασίες η απόφαση του Τομέα Παθολογίας με σκοπό να περάσει το αίτημα τοπικού παράγοντα για άλλη θέση από αυτή της Νεφρολογικής Κλινικής και να τακτοποιηθεί υπόθεσή του.

Η κίνηση αυτή έγινε αυτοβούλως, με τη σιγή ιχθύος που τηρούν Υ.ΠΕ. Κρήτης και υπουργείο Παιδείας να έχει προκαλέσει αρκετό προβληματισμό, αφού το υπουργείο Παιδείας είχε προκηρύξει ρητά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 7 θέσεις μελών ΔΕΠ, με ειδική αναφορά ονομαστικά ότι οι δύο από αυτές θα αφορούν μία θέση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μία Παιδοψυχιατρικής!

Συγκεκριμένα, η γενική συνέλευση της Ιατρικής, παραβλέποντας την έγγραφη απόφαση του υπουργείου, κατάργησε τη μία και μοναδική θέση ΔΕΠ Παιδοψυχιατρικής, μετατρέποντάς τη σε θέση Χειρουργικής, και αυτό παρά το ότι η κάλυψή της ήταν εξαιρετικά αναγκαία στο νησί, με βάση τα συνεχώς αυξανόμενα παιδοψυχιατρικά περιστατικά που σημειώνονται, εγείροντας έτσι την απορία για το ποιος μπορεί να ωφελείται από την κατάργηση της θέσης, παρά την έγγραφη ειδική αναφορά για την ύπαρξή της από το υπουργείο Παιδείας, και μάλιστα όταν πρόκειται για μια κλινική με οξύτατο πρόβλημα, χωρίς καν μέλος ΔΕΠ.

Η ανακοίνωση της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας μετά από όλο αυτό εγκαλεί την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Κρήτης για κοινωνική αναλγησία και αγνόηση μιας καθοριστικής σημασίας απόφασης για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στην Κρήτη, καλώντας παράλληλα τους αρμόδιους να επανεξετάσουν το θέμα.

Πρόκειται για μια ανακοίνωση του Δ.Σ. της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος-Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών & Εφήβων, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος. Εστάλη στον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής Κρήτης κ. Γ. Κοντάκη, στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδ. Ζώρα και κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων στον υπουργό Παιδείας, κ. Ν. Φίλη, την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, κ. Α. Αναγνωστοπούλου, τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη και στο Γραφείο του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωσή του το Δ. Σ. της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, τονίζοντας πως με ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη πληροφορήθηκε για τα πεπραγμένα της συνέλευσης, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με την απόφασή σας αυτή στερείτε έμπρακτα τη δυνατότητα ανάπτυξης σε ακαδημαϊκό επίπεδο της Παιδοψυχιατρικής και τη συνεισφορά της στις αυξημένες ανάγκες ψυχικής υγείας των παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους. Στο σημείο αυτό θέλουμε να υπογραμμίσουμε τα εμπειρικά δεδομένα που δείχνουν τόσο τη συνολική αύξηση των ψυχικών διαταραχών των παιδιών, και ιδιαίτερα των εφήβων, όσο και την ποιοτική μετατόπισή τους στο πιο βαρύ φάσμα των διαταραχών, ιδιαίτερα αυτό της μεθοριακότητας, γεγονός που αποτελεί βαρύτατο προγνωστικό δείκτη για τις μελλοντικές ενήλικες γενιές. Χρειαζόμαστε λοιπόν ενίσχυση της - έτσι κι αλλιώς - ολιγάριθμης ακαδημαϊκής Παιδοψυχιατρικής κι όχι αποδυνάμωσή της.

Η απόφασή σας εκ των πραγμάτων έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική απαίτηση, όπως αυτή εκφράστηκε και με την ειδική απόφαση της Πολιτείας να ενισχύσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον τομέα της Παιδοψυχιατρικής, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι δεσμοί της ακαδημαϊκής κοινότητας με την κοινωνία σε μια περίοδο έντονης κριτικής κι απαξίωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε ότι με την απόφασή σας συντηρείτε μια κατάσταση δεοντολογικά και επιστημονικά μη αποδεκτή, όπως είναι η ανάθεση της διεύθυνσης της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής σε συνάδελφο μη παιδοψυχίατρο. Κι αυτό ανεξάρτητα από την εκτίμηση που έχουμε για το πρόσωπο και την αξία του συναδέλφου ψυχιάτρου. Για τους παραπάνω λόγους σάς ζητούμε να επανεξετάσετε την απόφασή σας και να προχωρήσετε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο στην προκήρυξη της θέσης με γνωστικό αντικείμενο "Παιδοψυχιατρική".

Μια θέση σε όλη την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας, κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, βρέθηκε χθες στο Ηράκλειο και στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ ΤV", όπου, μιλώντας με βάση την ανάγκη κάλυψης της θέσης στην Παιδοψυχιατρική Κλινική στην Κρήτη, που ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είναι ακέφαλη, χωρίς διευθυντή, και για τους κινδύνους της σημερινής κοινωνίας που σπρώχνουν ολοένα και πιο πολύ τα ευάλωτα παιδιά και τους εφήβους στο να παρουσιάσουν ψυχιατρικά προβλήματα, τόνισε πως «το να υπάρξει μια πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική στην περιφέρεια, και ειδικά στη μεγαλόνησο, είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση. Όμως αυτή η κατάκτηση σήμερα κινδυνεύει όχι μόνο να μην ολοκληρωθεί, αλλά να γυρίσει και προς τα πίσω. Αυτό που ζητείται είναι η κάλυψη τής μίας και μόνο θέσης σε όλη την Ελλάδα για την Παιδοψυχιατρική, που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας, να γίνει σεβαστή».

Κλείνοντας ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε με νόημα πως, «αντιμετωπίζοντας το παιδί, φτιάχνουμε υγιείς ενήλικες, κάτι που δεν κάνουμε σήμερα», στέλνοντας έτσι το δικό του μήνυμα στις αρμόδιες Αρχές για τη σοβαρότητα του θέματος και σημειώνοντας «πως πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτή τους την ευθύνη και όχι να γυρίζουν την πλάτη».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια