default-image

5 Νοέμβρη: Η κηδεία Καζαντζάκη που ονόμασαν ιερόσυλο (video)

Κρήτη
5 Νοέμβρη: Η κηδεία Καζαντζάκη που ονόμασαν ιερόσυλο (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα στις 5 Νοεμβρίου του 1957 έπειτα από μεγάλη λειτουργία στον Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης  Ευγενίου και 17 ακόμη ιερέων, έγινε η κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη και η ταφή του στο Μαρτινέγκο. Προηγήθηκε μια σειρά γεγονότων που προκάλεσαν αντιδράσεις και θα περνούσαν για πάντα στην ιστορία.

Στις 26 Οκτωβρίου 1957, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο σπουδαίος Κρητικός συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης.

Τον χαρακτήρισαν ιερόσυλο

Η σύζυγος του, Ελένη Καζαντζάκη, ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Θεόκλητος αρνείται, κατηγορώντας τον Καζαντζάκη ως ιερόσυλο, με βάση αποσπάσματα από τον Kαπετάν Mιχάλη και το σύνολο του περιεχομένου του Τελευταίου Πειρασμού.

Αποτέλεσμα ήταν η σορός του Καζαντζάκη να παραμείνει στο νεκρικό θάλαμο του Α΄ νεκροταφείου Αθηνών. Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες που κατέβαλαν ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο κυβερνητικός επίτροπος Θ. Σπεράντζας, φίλοι και οι δυο του Καζαντζάκη, να μείνει η σορός του σε ναό της Αθήνας μέχρι την αναχώρησή της για την Κρήτη.

Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος δεν τόλμησε το αυτονόητο, φοβούμενος ίσως όχι αδίκως, και τις αντιδράσεις κάποιων ακραίων χριστιανικών ομάδων.

Έτσι, η σορός του συγγραφέα μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Στις 5 Νοεμβρίου έπειτα από μεγάλη λειτουργία στον Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης  Ευγενίου και 17 ακόμη ιερέων, έγινε η κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη. Πλήθος Κρητικών βρέθηκαν στον Άγιο Μηνά για να αποχαιρετίσουν τον συγγραφέα που έδωσε στο νησί μας παγκόσμια φήμη και αναγνώριση. Η ταφή έγινε στο λόφο Μαρτινέγκο, πάνω στα ενετικά τείχη.

Δεν αφορίστηκε ποτέ

Αντίθετα με τη φημολογία που επικρατεί και διαδίδεται, ο Νίκος Καζαντζάκης ουδέποτε αφορίστηκε. Αυτό πιστοποιείται από ειδικό έγγραφο με τη σφραγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την υπογραφή του Πατριάρχη που φυλάσσεται στο «Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης» στη Μυρτιά Ηρακλείου.

Συγκλονιστικό βίντεο

Μάλιστα ένα συγκλονιστικό βίντεο είχε δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο δείχνει χορευτές ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές να χορεύουν κρητικά στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη τιμώντας παράλληλα τη μνήμη του.

Στην ανάρτηση αναφέρεται:

Ημέρα μνήμης Νίκου Καζαντζάκη ... και ο δρόμος μας βγάζει στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου και τον προμαχώνα του Μαρτινέγκο όπου και ο τάφος του. Μεγάλη θα ναι σίγουρα η χαρά του να γροικά τα Κρητικά στιβάνια να χτυπούν στον απάνω κόσμο στο ρυθμό του Πεντοζάλη ...

Επιμέλεια: Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News