Ειδήσεις

Πληρώθηκε 3,30 ευρώ το λάδι προκαλώντας χαμόγελα

3,30 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3 πληρώθηκαν ελαιοπαραγωγοί στο Ηράκλειο. Σε χωριό της Μεσσηνίας το λάδι φτάνει στα 4 ευρώ το κιλό!

Εκκαθάριση στα 3,30 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3 πλήρωσε στους ελαιοπαραγωγούς της δύναμής του, για την ελαιοκομική χρονιά που ολοκλήρωσε με την τελευταία μαζική διάθεση λαδιού, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου του νομού Ηρακλείου. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μέση τιμή, που διαμορφώθηκε μέσα απ' όλες τις δημοπρασίες του Συνεταιρισμού και καταβλήθηκε τώρα, μετά και την τελευταία εμπορική πράξη, λίγο πριν αρχίσει η νέα ελαιοκομική περίοδος.

Την πληροφορία αυτή έδωσε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της οργάνωσης και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Γιώργος Περογιαννάκης.

Ερχόμενος μόλις από έκθεση κρητικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη, ο συνεταιριστής δηλώνει αισιόδοξος, μεταφέροντάς μας θετικά μηνύματα για τη νέα χρονιά και την τιμολόγηση του φρέσκου λαδιού.

«Σε χωριό της Μεσσηνίας», όπως χαρακτηριστικά μας είπε, «το λάδι έχει τώρα 4 ευρώ το κιλό». Και προέβλεψε ότι και στο κρητικό ελαιόλαδο η τιμή παραγωγού θα ξεκινήσει από ικανοποιητικά επίπεδα.

«Δεν περιμένω κάτω από τα 3,5 ευρώ το κιλό. Εκεί πιστεύω ότι θα γίνει το ξεκίνημα των τιμών παραγωγού ελαιολάδου, με βάση τις διεθνείς εξελίξεις και το γεγονός ότι δεν έχουμε πολύ λάδι φέτος ούτε στην Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γιώργος Περογιαννάκης, μιλώντας προς την εφημερίδα μας.

Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί, τόσο για την ΕΑΣΗ όσο και γενικότερα για την επίτευξη και ανακοίνωση των πρώτων τιμών παραγωγού στο νησί μας, ότι κάτι τέτοιο θα γίνει εφικτό γύρω στις 25 του μήνα.

«Βέβαια το πρόβλημα είναι η δακοκτονία, γιατί σε πάρα πολλά μέρη υπάρχει πρόβλημα με το δάκο. Εμείς στην Έμπαρο δεν έχουμε πρόβλημα, γιατί κάναμε μόνοι μας τους ψεκασμούς. Μάλιστα, εκτός από τα τρία ψεκάσματα που κάναμε, εγώ έβαλα μέχρι και ιδιώτες και ψέκαζαν. Και πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε και πάλι μια πολύ καλή ποιότητα. Αλλά γενικότερα υπάρχει πρόβλημα»...

Καταλήγοντας, προέβλεψε ότι το πρόβλημα της δακοκτονίας στο νησί μας θα είναι ακόμη πιο έντονο με τη νέα ελαιοκομική περίοδο...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια