default-image

Μαριάς στη Μογκερίνι για τις αλβανικές προκλήσεις στη Χειμάρρα

Ελλάδα
Μαριάς στη Μογκερίνι για τις αλβανικές προκλήσεις στη Χειμάρρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας έκανε σήμερα 4/11/2016, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, για την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση των αλβανικών αρχών να εκδώσουν ειδοποιητήρια κατεδάφισης κατοικιών που ανήκουν σε οικογένειες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, κατοικίες που βρίσκονται στον Δήμο Χειμάρρας.

Αφού θυμίζει ότι το ζήτημα των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου είχε ξαναφέρει ο ίδιος με Γραπτή Ερώτηση στην Ευρωβουλή στις 19 Απριλίου, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής αναφέρει την σχετική από 1/7/2016 Απάντηση του Επιτρόπου Χαν, στην οποία τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει «μεγάλη σημασία στα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες», αλλά και «στον σεβασμό του κράτους δικαίου», και ότι αυτά τα δύο θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι «την 28η Οκτωβρίου - Ελληνική Εθνική Εορτή που τιμά το «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού στο φασισμό και την έναρξη του νικητήριου Έπους του 1940 κατά το οποίο ο Ελληνικός στρατός αντιμετώπισε τους Ιταλούς και τους Αλβανούς συμμάχους τους- η Αλβανική κυβέρνηση αποφασίζει να αποστείλει ειδοποιητήρια κατεδάφισης που αφορούν ιδιοκτησίες δεκαεννέα οικογενειών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στο Δήμο της Χειμάρρας» ενώ τονίζει ότι στόχος των εν λόγω προγραμματισμένων κατεδαφίσεων ήταν αποκλειστικά Ελληνικές ιδιοκτησίες.

Επιπλέον, ο Νότης Μαριάς, αναφερόμενος στις «προκλητικές και εμπρηστικές» δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Ράμα τονίζει ότι είναι «αντίθετες στην ιστορική αλήθεια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην παραχάραξη της ιστορίας και στην εξάλειψη αιώνων παρουσίας Ελληνικών πληθυσμών στην Βόρεια Ήπειρο».

Απευθυνόμενος προς την κ. Μογκερίνι, ο Νότης Μαριάς καταλήγει: «Σύμφωνα με τις θέσεις που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σας ζητούμε συνεπώς, μέσω αυτής της Επιστολής, να λάβετε το συντομότερο δυνατόν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου προκειμένου να σταματήσει άμεσα η κατεδάφιση και η απαλλοτρίωση των Ελληνικών περιουσιών στο Δήμο της Χειμάρρας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News