default-image

Εμπλοκή με το Καπετανάκειο, προχωρούν σε έκτακτα μέτρα

Κρήτη
Εμπλοκή με το Καπετανάκειο, προχωρούν σε έκτακτα μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενός κακού μύρια... έπονται, δυστυχώς, για μαθητές, γονείς και δασκάλους στο Καπετανάκειο σχολικό συγκρότημα του Ηρακλείου, που βλέπουν τα έργα ανακατασκευής του ιστορικού σχολείου να πέφτουν από τον ένα... "σκόπελο" στον άλλο!

Μετά τη νέα εμπλοκή που προέκυψε λόγω της πρόσφατης αλλαγής νομοθεσίας για τα δημόσια έργα και έχει τρενάρει τη δημοπράτηση της β' φάσης του έργου αποκατάστασης του σχολικού συγκροτήματος, οι γονείς αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Έτσι, την ερχόμενη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου συγκαλεί εκτάκτως ανοιχτή γενική συνέλευση, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, με θέμα ακριβώς το ανοιχτό εδώ και μια 8ετία μέτωπο του κτηριακού. Η συνέλευση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων του Γυμνασίου και θα έχει ως κύριο θέμα "Εξελίξεις σχετικά με το κτηριακό πρόβλημα - Δράσεις συλλόγων για την επίλυσή του".

Στη συνέλευση θα κληθούν οι αρμόδιοι φορείς, καθώς επίσης και οι Σύλλογοι Διδασκόντων, τα δεκαπενταμελή των μαθητών, η ΕΛΜΕ, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Ηρακλείου και η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων.

Απογοήτευση και οργή!

Η κίνηση αυτή της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης καταμαρτυρεί τον αναβρασμό, την απογοήτευση και την οργή που υπάρχει στις τάξεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Οργή και απογοήτευση απολύτως δίκαιη!

Μετά από καθυστερήσεις και παλινωδίες πήγαινε να χαμογελάσει λιγάκι το χειλάκι των ταλαιπωρημένων μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου Λυκείου με την ένταξη τον περασμένο Ιούλιο της β' φάσης του έργου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, στο νέο ΕΣΠΑ, τα χαμόγελα όμως πάγωσαν και πάλι.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε αναδείξει εδώ στη "Νέα Κρήτη" την "τορπίλη" που έσκασε στο μέτωπο του νέου ΕΣΠΑ στην Κρήτη, λόγω της πλήρους εμπλοκής στις δημοπρατήσεις μετά την έκδοση του νέου νόμου για τα δημόσια έργα.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ είχαμε κάνει ειδική μνεία στο Καπετανάκειο. «Το "μάρμαρο" για την εμπλοκή λόγω του νέου νόμου για τα δημόσια έργα, που ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου, θα πληρώσει επίσης και το πολύπαθο έργο της β' φάσης του Καπετανάκειου σχολικού συγκροτήματος Ηρακλείου. Χρόνια περιμέναμε να μπει σε τροχιά υλοποίησης το έργο, με το οποίο θα ολοκληρωθεί επιτέλους το Καπετανάκειο, που παραμένει γιαπί εδώ και μια 8ετία. Στις αρχές Ιουνίου έγινε το κρίσιμο βήμα με την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου, που μπλέκει εκ νέου σε περιπέτειες», είχαμε γράψει χαρακτηριστικά και... προφητικά, δυστυχώς, στο σχετικό μας δημοσίευμα, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δυστυχώς, ο καιρός και η εξέλιξη των πραγμάτων μάς επιβεβαίωσαν απόλυτα. Η εμπλοκή και το αλαλούμ που έχουν προκύψει με το νέο νόμο των δημόσιων έργων "πάγωσαν" τελείως τη δημοπράτηση της β' φάσης του Καπετανάκειου. Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το έργο είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή πότε θα δημοπρατηθεί.

Στο Δήμο Ηρακλείου, που έχει την αρμοδιότητα, τηρούν και αυτοί αναγκαστικά στάση... αναμονής! Περιμένουν στο ακουστικό τους για το "πράσινο φως" επί των τευχών δημοπράτησης που έχει καταθέσει η Λότζια.

Εντωμεταξύ, εν μέσω απόλυτης στασιμότητας και πάλι, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται να επιστρατεύσουν και άλλα αποθέματα... υπομονής!

Γιαπί εδώ και 8 χρόνια

Οι διαστάσεις της ταλαιπωρίας

Πόσα όμως αποθέματα υπομονής έχουν απομείνει όταν το Καπετανάκειο παραμένει γιαπί για 8η αισίως σερί χρονιά, οι μαθητές στοιβάζονται σε λυόμενα και θα συνεχίζουν να στριμώχνονται για τουλάχιστον μια 2ετία ακόμα. Διότι, για να μην ξεχνιόμαστε, και αύριο που λέει ο λόγος, ως διά μαγείας, να ξεμπλοκάρει η υπόθεση της δημοπράτησης, θα χρειαστούν σίγουρα κοντά στα δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η β' φάση που αφορά σε κτηριακή επέκταση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

Ενδεικτικά της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί μαθητές και εκπαιδευτικοί στο Καπετανάκειο τα 8 αυτά χρόνια των εργασιών ανακατασκευής είναι τα όσα περιέγραφε επισήμως σε επιστολή του, πριν μήνες, προς το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ο διευθυντής του 1ου Λυκείου: «Κύριε δήμαρχε, το κτήριο του 1ου Λυκείου παραμένει για έβδομη χρονιά γιαπί, η αυλή είναι γεμάτη λυόμενες αίθουσες (κουτιά με κλιματιστικά δηλαδή), πάνω από 800 μαθητές κάνουν συγχρόνως διάλειμμα δίπλα σε λαμαρίνες, που τραντάζονται στο φύσημα του αέρα, 200 περίπου μαθητές προσπαθούν σε κάθε ώρα της Γυμναστικής να αθληθούν στον όποιον εναπομείναντα στενό ζωτικό αύλειο χώρο, όπου ανά πάσα ώρα ενεδρεύει ο κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι 1.000 περίπου άνθρωποι σε καθημερινή πολύωρη βάση είμαστε έρμαια των καιρικών συνθηκών και όλων των συναφών δυσκολιών που προκύπτουν ακριβώς από αυτές τις συνθήκες. Οι λυόμενες αίθουσες, μάλιστα, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα. Μαθητές με ευαισθησίες (άσθμα, ρινίτιδες, δύσπνοιες...), αλλά και οι οικογένειές τους, παρότι επιθυμούν τη φοίτησή τους στο σχολείο μας για τις διακρίσεις του, για το υψηλού επιπέδου διδακτικό προσωπικό και για το "βαρύ" ιστορικά όνομά του, αναγκάζονται να αναζητήσουν, προτάσσοντας το θέμα της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών τους, άλλη σχολική στέγη»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββιδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News