default-image

Πώς ψήφισαν οι εκπαιδευτικοί, αναλυτικά αποτέλεσματα

Κρήτη
Πώς ψήφισαν οι εκπαιδευτικοί, αναλυτικά αποτέλεσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν προχθές οι εκλογές των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα επιφύλαξαν εκπλήξεις και απέδειξαν πως και αυτή τη διετία οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης ψήφισαν με προσωπικά και όχι παραταξιακά κριτήρια...

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η πρώην ΠΑΣΚ πέτυχε στο Ηράκλειο πρωτιές με Γιάννη Αστρινάκη και Μανόλη Πιτταροκοίλη... Πως η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πανελλαδικά έπεσε, στην Κρήτη κράτησε δυνάμεις χάρη στον Ζαχαρία Ρηγάκη, τον Λάζαρο Μάρκου και άλλα δυο-τρία πρόσωπα- "κλειδιά" στη δυτική Κρήτη... Και πως η ΔΑΚΕ, παρά την πανελλήνια άνοδό της, στην Κρήτη δεν πήγε καθόλου καλά...

Δευτεροβάθμια

Για το Ανώτατο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΔΕ) Κρήτης, οι εκπαιδευτικοί πρώτη δύναμη ανέδειξαν και πάλι (αλλά οριακά) τη "Συμπαράταξη Εκπαιδευτικών" με 865 ψήφους. Σε απόσταση αναπνοής, με 842 ψήφους, τερμάτισε δεύτερη η "Προοδευτική Ενότητα", ενώ ακολουθούν οι "Παρεμβάσεις" με 654 ψήφους και το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ με 524 ψήφους.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της Κρήτης δεν αντικατοπτρίζουν το πώς ψήφισαν οι καθηγητές της Κρήτης ανά νομό:

* Από τις 865 ψήφους της, η "Συμπαράταξη Εκπαιδευτικών" πήρε τις 373 στο Ηράκλειο, τις 93 στο Ρέθυμνο, τις 243 στα Χανιά και τις 156 στο Λασίθι.

* Από τις 842 ψήφους της, η "Προοδευτική Ενότητα" πήρε τις 623 στο Ηράκλειο, τις 30 στο Ρέθυμνο, τις 56 στα Χανιά και τις 133 στο Λασίθι.

* Από τις 654 ψήφους τους, οι "Παρεμβάσεις" έλαβαν 120 στο Ηράκλειο, 166 στο Ρέθυμνο, 286 στα Χανιά και 82 στο Λασίθι.

* Από τις 524 ψήφους του, το ΠΑΜΕ έλαβε 346 στο Ηράκλειο, 47 στο Ρέθυμνο, 71 στα Χανιά και 60 στο Λασίθι.

Από την "Προοδευτική Ενότητα" στο ΑΠΥΣΔΕ εκλέγεται ο Γιάννης Αστρινάκης με αναπληρώτρια την Κλεάνθη Μαλανδράκη. Και από τη "Συμπαράταξη Εκπαιδευτικών" η Μαρία Καλουδιώτη με αναπληρωτή τον Μανόλη Τζιρίτα. Ας σημειωθεί πως αξιοσημείωτη άνοδο είχαν οι "Παρεμβάσεις" (ειδικά στα Χανιά), ενώ τις δυνάμεις του αύξησε και το ΠΑΜΕ.

Στο ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η "Προοδευτική Ενότητα", παράταξη από την οποία εκλέχθηκε ο Μανόλης Πιτταροκοίλης, με αναπληρώτρια τη Σπαθούλα Σδόνα... Από τη ΣΥΝΕΚ εκλέγεται ο Ζαχαρίας Ρηγάκης ΠΥΔΠΕ, με αναπληρωτή τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Λάζαρο Μάρκου.

Εκ μέρους της "Προοδευτικής Ενότητας", ο... "θριαμβευτής" Γιάννης Αστρινάκης, που εκλέχτηκε από τους συναδέλφους του να τους εκπροσωπήσει στο ΑΠΥΣΔΕ για 6η συνεχόμενη διετία, δήλωσε: «Ο κλάδος αναγνώρισε τη συνεπή παρουσία μας και έδωσε συντριπτικά για την εποχή ποσοστά στις εκλογές ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ στο Ηράκλειο και στην Κρήτη. Τα ψηφοδέλτιά μας έτυχαν ευρείας επιδοκιμασίας. Νιώθουμε τιμή και ευθύνη. Ένα είναι το δεδομένο: πως τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η παράταξη θα είμαστε δίπλα στους συναδέλφους στα δύσκολα που έρχονται».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ζαχαρίας Ρηγάκης, ο οποίος εκλέγεται για πρώτη φορά στο ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου, ανέφερε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλω να πω στους συναδέλφους για την τιμή που μου έκαναν. Θα προσπαθήσω να μη διαψεύσω τις προσδοκίες τους. Με τη βοήθεια όλων να δώσουμε στίγμα για μια διαφορετική εκπροσώπηση στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που ως εκπαιδευτικοί και κοινωνία επιβάλλεται να φέρουμε στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης».

Πρωτοβάθμια

Στην Πρωτοβάθμια μεγάλος νικητής στις εκλογές των αιρετών αναδείχτηκε η "Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε.". Η παράταξη αύξησε τη δύναμή της, εκλέγει τέσσερις αιρετούς στα ΠΥΣΠΕ του νησιού και διατηρεί την έδρα της στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης.

Οι "Εκπαιδευτικοί" (που το 2014 είχαν λάβει 420 ψήφους) κατέβηκαν με τέσσερα διαφορετικά ψηφοδέλτια, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την έδρα που κατείχαν στο ΑΠΥΣΠΕ. Την έδρα αυτή κέρδισε τελικά η ΔΗΣΥ-ΑΚΕ.

Τα αποτελέσματα για το ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου έχουν ως εξής: Η "Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών" έλαβε 818 ψήφους (έναντι 822 που είχε λάβει το 2014). Η ΑΔΗΚ έλαβε 508 ψήφους (έναντι 717 που είχε λάβει το 2014). Η ΕΡΑ έλαβε 294 ψήφους, ο "Αγώνας" 222, το ΠΑΜΕ 200 (έναντι 185 το 2014) και οι "Παρεμβάσεις" 170.

Στο ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου οι έδρες παραμένουν σε ΔΗΣΥ και ΕΚΕ, με την πρωτιά αυτή τη φορά να πηγαίνει στη ΔΗΣΥ.

Στο ΠΥΣΠΕ Χανίων οι έδρες παραμένουν στην ΕΑΚ και τη ΔΗΣΥ-ΑΚΕ, ενώ η "Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών" διπλασίασε τα ποσοστά της και είναι πλέον 3η δύναμη...

Στο ΠΥΣΠΕ Λασιθίου και οι δύο έδρες του ΠΥΣΠΕ πηγαίνουν στην "Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών", που συγκέντρωσε το 88,5% (!) των ψήφων.

Με ανακοίνωσή του, ο επανεκλεγείς Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης, από την "Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών", εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες «τόσο για τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη σας στην παράταξή μας, όσο και για την τρίτη επανεκλογή μου στη θέση του αιρετού ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλη την ομάδα της "Ενωτικής" Ηρακλείου για τον έντιμο και ειλικρινή αγώνα μας. Δεν ξεχνάμε ότι, όταν είσαι σταθερός και ειλικρινής στις θέσεις σου, ποτέ δε χάνεις. Κλείνοντας, εννοείται ότι συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο: δουλειά, δουλειά, δουλειά, και θέλω να τονίσω ιδιαίτερα τη μεγάλη συμβολή των συναδέλφων αναπληρωτών που μας έδωσαν συντριπτική διαφορά. Να είναι σίγουροι πως θα συνεχίσουμε να τους εκπροσωπούμε υπερασπιζόμενοι τα δίκαια αιτήματά τους σκληρά»...

Τη δεύτερη έδρα του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου διατήρησε (αν και με απώλειες) η ΑΔΗΚ (πρώην ΔΑΚΕ) και κατακυρώθηκε στον Μανόλη Κοκοβάκη.

ΑΠΥΣΠΕ ΚΡΗΤΗΣ

Οι έδρες σε Δερμιτζάκη-Πετράκη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης, πρώτη αναδείχτηκε η "Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών ΠΕ" με 1.796 ψήφους. Ακολουθούν οι ΔΗΣΥ/ΑΚΕ (πρώην ΠΑΣΚ) με 1.077 ψήφους, οι "Αγωνιστικές Κινήσεις" με 541, η παράταξη "ΕΡΑ Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΠΕ" με 487, το ΠΑΜΕ με 484 και η ΔΑΚΕ με 283 ψήφους.

Από την πλειοψηφούσα παράταξη επανεκλέγεται ο Δημήτρης Δερμιτζάκης (αναπληρωτής Γιώργος Τρούλης), ενώ από την πρώην ΠΑΣΚ εκλέγεται ο Νεκτάριος Πετράκης (αναπληρωτής Άρης Βαλατίδης).

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News