Ειδήσεις

Ουρές και ταλαιπωρία δίχως τέλος για ένα επίδομα (video)

Τα διαθέσιμα νούμερα για να εξυπηρετηθούν τελειώνουν πριν καν ανοίξουν τα γραφεία, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επί μέρες ξυπνούν αξημέρωτα, αλλά τα χαρτιά τους για το επίδομα δεν τα έχουν ακόμη καταθέσει.

Στοιβαγμένοι σε ουρές από τα χαράματα βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι. Τα διαθέσιμα νούμερα για να εξυπηρετηθούν τελειώνουν πριν καν ανοίξουν τα γραφεία, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επί μέρες ξυπνούν αξημέρωτα, αλλά τα χαρτιά τους για το επίδομα δεν τα έχουν ακόμη καταθέσει.

Έχοντας ολοκληρώσει ένα καλοκαίρι εργασίας με χαμηλούς μισθούς, όπως λένε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ετοιμάζονται για έναν εφιαλτικό χειμώνα.

Και αυτό γιατί το επίδομα ανεργίας των τριών μηνών που θα λάβουν, όπως λένε, είναι αδύνατο να τους βοηθήσει να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες. Όλο αυτό έχει ως συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων να ποντάρει σε μεροκάματα προκειμένου να ζήσει την οικογένειά του τους χειμερινούς μήνες. Μεροκάματα που όμως στις μέρες μας και αυτά είναι δυσεύρετα.

Ώρες αναμονής

Οι λίστες, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που στέκονται στην ουρά, αρχίζουν να συμπληρώνονται σε καθημερινή βάση από τις 4 τα ξημερώματα. Μέσα στη νύχτα, οι εποχικά εργαζόμενοι, όπως περιγράφουν στο ρεπορτάζ, φεύγουν από τα σπίτια τους για να προλάβουν, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι θα καταφέρουν να εξυπηρετηθούν. Έτσι, για μια ακόμη χρονιά με τη λήξη της σεζόν στοιβάζονται σε ουρές, περιμένοντας με αγωνία και με το νούμερο στο χέρι τη σειρά τους, αλλά μάταια. Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη ταλαιπωρία... που κάθε χρόνο αναγκάζονται να υποστούν, με τους ίδιους να λένε με νόημα πως «κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξέρουμε τι μας περιμένει».

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου από την πλευρά του, θέλοντας να βοηθήσει την κατάσταση, έχει ήδη προσλάβει προσωπικό για να φτιάχνει τους φακέλους, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μη χρειάζεται να περιμένουν στις ουρές για νούμερα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Αρετίνης επισημαίνει: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τους συναδέλφους. Έχουμε προσλάβει επιπλέον προσωπικό στην προσπάθεια να διευκολύνουμε την κατάσταση». Όμως, όπως τα πράγματα μαρτυρούν, ούτε αυτό σώζει την κατάσταση λόγω της γραφειοκρατίας και του μεγάλου αριθμού ξενοδοχοϋπαλλήλων που περιμένουν κάθε μέρα να εξυπηρετηθούν.

Χειρότερο όμως και από την αναμονή και από την ταλαιπωρία είναι η αγωνία ενόψει του χειμώνα, που με τρεις μήνες επίδομα ανεργίας είναι πρακτικά αδύνατο να βγει, όπως αναφέρουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Μέσα σε όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει να υπομένουν και την καθυστέρηση στην έναρξη καταβολής του επιδόματος, με δεδομένο ότι το πρώτο πιστώνεται 40 μέρες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών από τους ανέργους.

Μαρτυρίες ξενοδοχοϋπαλλήλων

«Δεν τα βγάζουμε πέρα»

Ο κ. Κοζανίδης, τον οποίο συναντήσαμε να περιμένει στην ουρά, ο οποίος συμπληρώνει 20 ολόκληρα χρόνια εργασίας στον κλάδο αυτό, αναζητά τρόπους να ενισχύσει το εισόδημά του, αφού όπως μας εξηγεί μια οικογένεια με 360 ευρώ δύσκολα μπορεί να τα φέρει βόλτα.

«Έτσι μάλιστα όπως έχουν κάνει τώρα το επίδομα, δεν μπορείς με τίποτα να τα βγάλεις πέρα το χειμώνα. Η οικονομική μας κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», επισημαίνει.

Από την πλευρά του, ο επίσης ξενοδοχοϋπάλληλος κ. Μάνος Μπροκάκης έκλεισε φέτος τα 29 και μόλις κατέθεσε τα χαρτιά για το επίδομα. Ξέρει όμως ότι ακόμη και ένα μεροκάματο για να συμπληρώσει το εισόδημά του δεν είναι εύκολο να το βρει, απαντώντας σχεδόν αποστομωτικά ότι με αυτές τις συνθήκες ακόμη και το να επιλέξει να κάνει δική του οικογένεια αποτελεί σενάριο μάλλον επιστημονικής φαντασίας.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν δουλειές. Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, το να κάνω οικογένεια και παιδιά για μένα θεωρείται μεγάλο λάθος. Οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες δε μου επιτρέπουν να τα συντηρήσω», τονίζει.

Την άλλη όψη της κατάστασης, όπως τη ζουν οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό, μας υπενθύμισε ένας ακόμη ξενοδοχοϋπάλληλος που συναντήσαμε να περιμένει στην ουρά έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, ο οποίος, καταθέτοντας την εμπειρία του από τη Νορβηγία και το πώς λειτουργούσε το σύστημα εκεί, μας είπε: «22 χρονών ήμουν όταν δούλευα στη Νορβηγία. Σήμερα είμαι 60. Εκεί θυμάμαι ότι το επίδομα ΟΑΕΔ ερχόταν ταχυδρομικώς στο σπίτι που έμενα και δε χρειαζόταν να ταλαιπωρηθώ καθόλου. Εδώ έχουμε μείνει ακόμα πολύ πίσω. Και όχι μόνο σε αυτά».

Γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι η χρονιά για τους χιλιάδες εργαζόμενους έκλεισε με πολλή δουλειά αλλά μικρούς μισθούς, η διοίκηση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο, ενόψει και της επόμενης σεζόν, που εκ νέου αναμένεται ρεκόρ αφίξεων, δηλώνει έτοιμη να πιέσει, προκειμένου να υπογραφούν συμβάσεις εργασίας και να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης οι εργαζόμενοι.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια