default-image

Απίστευτο: Γαλλικό μουσείο "βλέπει" την Κρήτη ως ανεξάρτητη

Κρήτη
Απίστευτο: Γαλλικό μουσείο "βλέπει" την Κρήτη ως ανεξάρτητη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια εποχή που τα γεωπολιτικά παιχνίδια των δυνάμεων που διαφεντεύουν την υφήλιο είναι σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή μας και βέβαια την ώρα που ο "καλός" μας γείτονας - ο Τούρκος πρόεδρος - θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμη κι αυτή την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάννης, με διεκδικήσεις που φτάνουν μέχρι και τη Γαύδο, προκαλεί ερωτηματικά η στάση ενός από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, και σίγουρα κορυφαίο στην κατηγορία του.

Το Μουσείο Οίνου "La Cite du Vin" διαχωρίζει την Κρήτη από την υπόλοιπη Ελλάδα, επαναφέροντας τα "γνωστά" προβοκατόρικα σενάρια που κατά καιρούς διακινούνται, περί «ανεξάρτητης Κρήτης» ως κρατική οντότητα, χρησιμοποιώντας κακέκτυπα και σύμβολα του 20ού αιώνα, όταν σε μια ιστορική φάση η Κρήτη των αγώνων για ένωση με την Ελλάδα ήταν σε καθεστώς αυτονομίας με την παρουσία τότε και μουσουλμανικού πληθυσμού.

Το Μουσείο Οίνου στην πόλη Μπορντό της Γαλλίας: το θεματικό πάρκο για το κρασί, που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του και αποτελεί ήδη πόλο έλξης για τους λάτρεις του κρασιού - και όχι μόνο - αφού το φουτουριστικό κτήριο στο οποίο στεγάζεται μαγνητίζει τους επισκέπτες, αποτελώντας ένα σύγχρονο μνημείο αρχιτεκτονικής.

Με άλλη σημαία κι ως άλλη χώρα εμφάνιζε στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας του την Κρήτη το μουσείο

Αυτό λοιπόν το μουσείο, το οποίο συνεργάζεται και στενά με ελληνικές οινοποιητικές ενώσεις, ανάμεσά τους και το Δίκτυο Οινοποιών Ηρακλείου, επέλεξε να διαχωρίσει την Κρήτη από την Ελλάδα και τόσο στο site του όσο και στα banners, που "ντύνουν" τις διάφορες αίθουσες του πάρκου, το νησί μας εμφανίζεται ως χώρα με δική της σημαία, αυτή της Κρητικής Πολιτείας!

Το αξιοθέατο δηλαδή, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και το οποίο επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, πληρώνοντας μάλιστα και 20 ευρώ είσοδο (!), θεωρεί ότι Κρήτη και Ελλάδα είναι δύο ξεχωριστές χώρες! Το θέμα έγινε αντιληπτό από το Δίκτυο και ήδη από το Σεπτέμβριο οι οινοποιοί του νομού Ηρακλείου ζήτησαν από το "La Cite du Vin" να διορθώσει το «ατόπημα». Όπερ και εγένετο! Ή τουλάχιστον έτσι διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι τους παραγωγούς του Ηρακλείου. Κι εκείνοι τους πίστεψαν.

**Η «Σημαία της Κρητικής Πολιτείας» με το αστέρι σε κόκκινο φόντο που υπάρχει στο 1/4 της σημαίας και που συμβόλιζε το μουσουλμανικό στοιχείο που υπήρχε στη Κρήτη, φιγουράρει στο banner, εντός του Γαλλικού Μουσείου για τον οίνο, ακριβώς δίπλα στο έμβλημα και τη σημαία της Τουρκίας σε απόσταση μάλιστα από την Ελληνική!! ***

Μόνο που η αλήθεια είναι πως οι Γάλλοι - λειτουργώντας άραγε κουτοπόνηρα ή επί σκοπόν; - διόρθωσαν μόνο τη γαλλική έκδοση της ιστοσελίδας του μουσείου! Στην αγγλική έκδοση της σελίδας η ανάρτηση παρέμεινε μέχρι και χθες ίδια: η Ελλάδα να εμφανίζεται ξέχωρα από την Κρήτη, ως δύο χωριστές κρατικές οντότητες, με δύο διαφορετικές εθνικά σημαίες.

Και λέμε μέχρι χθες, καθώς χθες, μετά από καταγγελία ακροατή (Γ.Τ) του "Ράδιο 9,84" στο σταθμό, που αφορούσε βέβαια ένα πανό, απευθυνθήκαμε στο Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, κι εκείνοι αφενός μεν μας επιβεβαίωσαν ότι για το διαδίκτυο, με αλλεπάλληλες επιστολές τους από το Σεπτέμβριο, ήδη ζήτησαν την αποκατάσταση της αλήθειας, αφετέρου δε και οι ίδιοι ανακάλυψαν πως οι Γάλλοι διορθώνοντας τη γαλλική έκδοση ουσιαστικά τους έριξαν στάχτη στα μάτια!

Και τότε προέβησαν σε νέο αίτημα για διόρθωση, αυτή τη φορά και της αγγλικής έκδοσης της ιστοσελίδας του μουσείου. Και βέβαια οι Γάλλοι "έτρεξαν" να διορθώσουν και αυτό το ατόπημα.

Κατόπιν εορτής όμως, καθώς, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, μέχρι και χθες οι χιλιάδες διαδικτυακοί επισκέπτες του μουσείου - ας μη γελιόμαστε τα Αγγλικά είναι η πρώτη γλώσσα στον κόσμο - καθώς περιηγούνταν στις σελίδες του μουσείου, μάθαιναν ότι η Κρήτη είναι μια αυτόνομη χώρα.

Η διόρθωση έγινε αλλά μόνο στη γαλλική έκδοση της ιστοσελίδας του μουσείου.

Στο μεταξύ, οι διορθώσεις αυτές έγιναν στο διαδίκτυο. Τι γίνεται όμως στους ίδιους τους χώρους του κτηρίου της "Πόλης του Οίνου"; Γιατί, όπως προαναφέραμε, η καταγγελία που έκανε ο ακροατής του Ράδιο 9,84 αφορά σε πανό που κοσμεί μία από τις αίθουσες του μουσείου και ήταν εκεί ως τουλάχιστον και την περασμένη Κυριακή που το επισκέφτηκε. Άρα πολύ πιθανό να εξακολουθεί να βρίσκεται στο χώρο του μουσείου, κάτι βέβαια που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε εμείς αλλά ούτε και το Δίκτυο Οινοποιών, που δε διαθέτει μόνιμο αντιπρόσωπο στο μουσείο.

Ακόμη χειρότερα που, σε αυτή την περίπτωση, η "σημαία της Κρητικής Πολιτείας" με το αστέρι σε κόκκινο φόντο που υπάρχει στο 1/4 της σημαίας, και που συμβόλιζε το μουσουλμανικό στοιχείο που υπήρχε στην Κρήτη, φιγουράρει στο banner εντός του γαλλικού Μουσείου για τον Οίνο - σε παγκόσμια διάσταση, επαναλαμβάνω - ακριβώς δίπλα στο έμβλημα και τη σημαία της Τουρκίας, σε απόσταση μάλιστα από την ελληνική!!

Το πανό στο χώρο του μουσείου που αντίκρισε ο ακροατής Γ.Τ του Ράδιο984

ΑΓΝΟΙΑ Ή ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ;

Χιλιάδες οι επισκέπτες του μουσείου

Κι αν οι επισκέπτες του διαδικτύου είναι εκατομμύρια, καταλαβαίνεται πόσες χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά μέχρι στιγμής, τριγυρίζοντας στις αίθουσες του "La Cite du Vin", βλέπουν πως κάπου στον κόσμο υπάρχει μια χώρα που λέγεται "Κρήτη"...

Κι είναι να απορεί κανείς, δηλαδή, με τι σκοπό έγινε αυτός ο διαχωρισμός... Ήταν μόνο άγνοια; Ποιος είναι αυτός που αγνοεί ακόμη κι αυτή την ίδια τη γεωγραφία της Ευρώπης κι όμως κατέχει κομβικής σημασίας θέση σ' ένα διεθνές μουσείο; Κι ακόμη ποιος του μίλησε για την Κρητική Πολιτεία; Και βέβαια που τη βρήκαν τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας οι Γάλλοι και τη χρησιμοποίησαν; Ποιος είναι αυτός που τους κατηύθυνε;

Κι αν υποθέσουμε, καλή τη πίστη πάντα, πως ήθελαν να τονίσουν ότι τα κρασιά της Κρήτης είναι "άλλα" από τα κρασιά της Ελλάδας, γιατί δεν ακολούθησαν, ας πούμε, την τακτική παρουσίασης των κρασιών της Γαλλίας που τα δείχνουν με την ίδια σημαία αλλά αναφέροντας την περιοχή απ' όπου προέρχονται;

Ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης και βέβαια τη δραστηριοποίηση επιτέλους της ελληνικής Πολιτείας: Πληθαίνουν τα προβοκατόρικα περιστατικά. Εταιρείες τηλεπικοινωνίας, αθλητικές οργανώσεις, μουσεία. Όλο και περισσότεροι δείχνουν την Κρήτη ανεξάρτητη από την Ελλάδα, ανοίγοντας την όρεξη σε κάποιους "παραπλανημένους" που θεωρούν μια τέτοια προοπτική σωτήρια για το νησί. Γι' αυτό δουλεύετε;

Ρεπορτάζ: Μαίρη Καριωτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News