default-image

Νέα μάχη για τις άδειες, ο Παππάς δεν παίρνει πίσω το νόμο

Ελλάδα
Νέα μάχη για τις άδειες, ο Παππάς δεν παίρνει πίσω το νόμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμείς θέλουμε 4 κανάλια, αλλά αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να το συζητήσουμε», είπε ο κ. Παππάς και μίλησε για «οριακή πλειοψηφία» στο ΣτΕ, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου δημιουργεί νομικό και συνταγματικό κενό!  

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε στη Βουλή για την τροπολογία που κατέθεσε, μετά την απόφαση του ΣτΕ ότι ο νόμος του για τα κανάλια είναι αντισυνταγματικός. «Είναι πρόδηλο ότι όποιος διαγωνισμός γίνει, θα γίνει από το ΕΣΡ», τόνισε ο κ. Παππάς, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πέταξε το μπαλάκι προς την ΝΔ σχετικά με τα ποσά που θα πρέπει να εισπραχθούν.

Όπως υποστήριξε, «θα πρέπει να συζητήσουμε πώς το τίμημα των 250 εκατ. ευρώ θα εισπραχθεί, διότι αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι», ενώ δήλωσε αποφασισμένος και «άδειες να δοθούν και ΕΣΡ να συγκροτηθεί και χρήματα να εισπραχθούν».

Τέλος, εξέφρασε την πίστη για σύγκλιση των κομμάτων στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων, λέγοντας ότι «διαφαίνεται από πολλά κόμματα να ανταποκριθούν στη θεσμική τους υποχρέωση για συγκρότηση στο ΕΣΡ».

Τι προβλέπει η τροπολογία Παππά

Στο παρά πέντε της έναρξης της κρίσιμης συζήτησης επί της αρχικής ρύθμισης που κατέθεσε για την αναστολή του άρθρου 2Α, που ορίζει ότι ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση των αδειών γίνεται από τη Γ.Γ. Ενημέρωσης, ο κ. Παππάς κατέθεσε νέα τροπολογία για τον ορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών.

Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, ανά κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος, είδος περιεχομένου σε περίπτωση ενημερωτικού προγράμματος κ.λπ., πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ αντί αιτιολογημένης γνώμης αυτού που ισχύει σήμερα.

Κόντρα Βενιζέλου-Βούτση

Κατά τις τοποθετήσεις επι των διαδικαστικών ζητημάτων υπήρξε και η πρώτη σύγκρουση μεταξύ του κ. Νίκου Βούτση και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ότι «η ήττα της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική είναι βαθιά θεσμική. Όταν θα δημοσιευτεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ, προκάλεσε έκπληξη όμως ότι ορισμένοι δικαστές έκριναν το νόμο συνταγματικό».

«Δεν θα πω ούτε για εκπλήξεις ούτε για κατάπληξη για το ότι υπήρξαν 14 δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο» απάντησε ο κ. Βούτσης από τα βουλευτικά έδρανα και όχι από την έδρα του προέδρου της Βουλής.

«Είναι σαφές και εκφράστηκε περισσή ευαισθησία ότι η διαδικασία που γίνεται σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες - όχι από απόφαση ΣτΕ αλλά από διαρροή για το περιεχόμενό της - η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση στον πυρήνα του νόμου. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για τα συγκεκριμένα ζητήματα» συνέχισε ο ίδιος για να προσθέσει «λυπάμαι που συνάδελφοι σηκώνουν τους τόνους όταν στο παρελθόν ως αρμόδιοι υπουργοί δεν έφερναν την θεραπεία.

Σήμερα σηκώνονται τόνοι για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Να μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση. Το τυπικό είναι σαφές. Θα γίνει άψογη και πλήρης συζήτηση. Οι τόνοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι ειδικά από όσους έχουν μακρύ και άκρως βεβαρημένο παρελθόν απόψεων και εφαρμογών απόψεων σε βάση συμφερόντων».

Η τελευταία αναφορά του προέδρου προκάλεσε την αντίδραση αρχικά του Ανδρέα Λοβέρδου που είπε ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο για να ενώσει. Όμως ο λόγος του ήταν βαθιά διχαστικός και προσβλητικός». Ακολούθως ο κ. Βενιζέλος είπε πως «ο  κ. Βούτσης ήταν όχι διχαστικός αλλά προσβλητικός. Μα τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν το οπίσθιά τους, φάνηκε τι κάνει η κυβέρνηση με τα συμφέροντα. Ας μην προκαλεί ο κ. Βούτσης».

Σκωπτική ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου όσον αφορά τις δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου περί πλουραλισμού. «Όταν ρώτησαν τον Μαχάτμα Γκάντι τι άποψη έχει για το δυτικό πολιτισμό, απάντησε ότι θα ήταν πολύ καλή ιδέα να υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Κεδίκογλου σε Παππά: Είστε ένα πρόβλημα της Δημοκρατίας

«Είναι άτοπο να προτείνετε αναστολή του άρθρου αφού κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ. Η κυβέρνηση προσπαθεί για μια ακόμη φορά να καταστρατηγήσει την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου και προσέθεσε ότι μόνη λύση είναι η κατάργηση του νόμου, «και να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση».

«Το ΕΣΡ το καταργήσατε εσείς. Από αυτό το βήμα επί κυβέρνησης Σαμαρά, σας είχα κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις να συμπράξετε στη συγκρότηση του ΕΣΡ και δεν το πράξατε», είπε και προσέθεσε ότι το τίμημα που κατέβαλε η DIGEA ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το Δημόσιο κέρδισε 350 εκατομμύρια ευρώ από την αποδέσμευση του φάσματος. Είπε επίσης ότι οι απώλειες από την εφαρμογή του Ν. 4339/2015 θα είναι πολύ μεγάλες. Προειδοποίησε επίσης την κυβέρνηση να μη διανοηθεί την αλλαγή της Διάσκεψης των Προέδρων για να δώσει τη λύση που επιθυμεί. «Είναι στη φύση σας να εξαπατάτε και έχετε την κάλυψη του πρωθυπουργού σε αυτή τη στάση», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό και προσέθεσε: «Εμείς θα είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Λοβέρδος σε Παππά: Είστε σε πανικό -Θα έπρεπε να είχατε παραιτηθεί

?Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας είπε από το βήμα της Βουλής «κύριε υπουργέ είστε σε πανικό. Μπήκατε στη Βουλή και νομίζατε πως με την πολιτική σας δύναμη θα μπορέσετε να κάνετε τα πάντα. Αν είχατε υποβάλει την παραίτησή σας, δεν θα είχατε την ανάγκη να δικαιολογείτε τον εαυτό σας κάθε μέρα. Η παραίτηση εκτονώνει τις εντάσεις» συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

Γεωργιάδης σε Παππά: Έχετε καταφέρει επί δύο μήνες να αλλάζετε την ατζέντα

«Οφείλω να συγχαρώ τον υπουργό. Έχετε καταφέρει επί 2 μήνες να αλλάξετε ατζέντα σαν να μην έχει άλλα προβλήματα η κοινωνία. Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τις συντάξεις και να συζητάμε γιατί χάσαμε από την ανακεφαλαιοποίηση σε αξίες τραπεζικών μετοχών 30.000 εκατομμύρια ευρώ. Και έχει το θράσος ο κ. Παππάς να λέει ότι υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Μπράβο. Είναι μια μορφή επιτυχίας να συζητάμε αυτό το θέμα, λες και είναι το μείζον θέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. «Συμβούλιο είχαμε. Εσείς το καταργήσατε. Γιατί θέλατε να ξηλώσετε την κ. Λίνα Αλεξίου, γιατί εσείς δεν θέλατε την μητέρα της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου!», είπε για το ΕΣΡ.

«Έχετε θράσος να κατηγορείτε εσείς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, και δεν πέφτει το ταβάνι να σας πλακώσει, εσάς που δεν συμφωνήσατε πουθενά ως αντιπολίτευση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.Είπε επίσης στον υπουργό Επικρατείας ότι εξέθεσε τον πρωθυπουργό με την ενημέρωση που του έδινε για να τον φέρει σε σημείο να λέει στη ΔΕΘ, ότι είναι αδιανόητο να εκδώσει απόφαση το ΣτΕ ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. «Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Σας θεωρώ ιθύνοντα νου της απόπειρας εκβιασμού δικαστή», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας και τον κατηγόρησε ότι θέλει να φτιάξει ένα ελεγχόμενο από εκείνον ΕΣΡ για να διαμορφώσει το τηλεοπτικό πεδίο με τον τρόπο που επιθυμεί. Αποδέχθηκε ότι αποτελεί μείζονα υποχώρηση η τροπολογία που ορίζει ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, αλλά αυτό μόνο αν το Συμβούλιο δεν είναι ελεγχόμενο με τα πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μπουν στο ΕΣΡ. «Αν αυτό θέλετε να κάνετε, η ΝΔ θα σας εμποδίσει. Αν θέλετε τη ΝΔ να βοηθήσει να παραδεχθείτε ότι αποτύχατε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Φάμελλος: «Εμείς θέλουμε συγκρότηση του ΕΣΡ, εσείς θέλετε την Ελλάδα υπόδουλη σε μια χούφτα οικογένειες»

«Εμείς θέλουμε συγκρότηση του ΕΣΡ και ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, εσείς θέλετε την Ελλάδα υπόδουλη σε μια χούφτα οικογένειες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διότι «το κακό παρελθόν με τα θαλασσοδάνεια και τους καναλάρχες ταπείνωσαν τη χώρα». Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι θα υπάρξει τροποποίηση στην εξέλιξη της συζήτησης, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και για την τιμή εκκίνησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΝΔ δέχθηκε τελικά την ανάγκη ρύθμισης του τοπίου, επειδή το ζητά η ίδια η κοινωνία. «Η κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα που την εκφράζουν, σήμερα έχουν συμφωνήσει ότι χρειάζονται άδειες για τα κανάλια και χρειάζεται και η λειτουργία του ΕΣΡ» είπε και τόνισε ότι ένα χρόνο πριν, στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι δεν χρειάζονται άδειες, αλλά σήμερα οπισθοχώρησε επειδή η κοινωνία απαίτησε την εφαρμογή του Συντάγματος για τα ΜΜΕ και γιατί η κοινωνία θέλει σιγά-σιγά να πετάει από επάνω της δεσμά που την κρατούσαν ταπεινωμένη. «Δεν θα κάνουμε τη χάρη στους συνηγόρους των καναλαρχών, να αποσύρουμε ένα νόμο που το ΣτΕ επανειλημμένως έχει πει ότι χρειάζεται», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και την πολιτική ευθύνη να συσταθεί ΕΣΡ το οποίο πρέπει να παρακολουθεί και την αδειοδότηση και την τρέχουσα περίοδο.

Αναφορικά με την τροπολογία για την αναστολή του 2Α, είπε ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να διορθώσει το νόμο μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Η πολιτεία και η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί το ΣτΕ και αυτό κάνει, είπε, θυμίζοντας ότι έχει κρίνει αντισυνταγματική την παράταση της θητείας του ΕΣΡ και έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η μη αδειοδότηση και ότι είναι αντισυνταγματική η μη καταβολή τέλους συχνοτήτων. «Ποιος τόλμησε άλλος να πειράξει το καρτέλ που λειτουργούσε στον τομέα της ενημέρωσης;», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνησης να νομοθετεί, όταν λέει ότι δεν συναινεί στο ΕΣΡ επειδή διαφωνεί με το νόμο, δηλαδή δεν σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού. Σχολιάζοντας τα όσα ανέφεραν βουλευτές της αντιπολίτευσης για πολιτική ήττα της κυβέρνησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης, αναρωτήθηκε «πόσο είναι θεσμικά έγκυρο να αδρανοποιείς την εκλογή του ΕΣΡ, επειδή δεν συμφωνείς με ένα νόμο» και ακόμη ποια ήταν η συνεισφορά του ΕΣΡ στα χρόνια που λειτούργησε.

Δένδιας: «Μας απευθύνουν παραινέσεις να συναινέσουμε στο ΕΣΡ, εκείνοι που δεν ψήφισαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας»   

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι για τη ΝΔ δεν είναι παραδεκτές οι δύο τροπολογίες, καθώς η θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το άρθρο 15 του Συντάγματος αναθέτει στο ΕΣΡ συνολικά αυτό το θέμα και δεν επιφυλάσσει ρόλο στον υπουργό Επικρατείας. Κατηγόρησε τον κ. Παππά ότι προσπαθεί να κρατήσει αρμοδιότητες για τον εαυτό του.«Ποιος μας απευθύνει την παραίνεση; Η κυβέρνηση, που ως αντιπολίτευση δεν συνέντρεξε σε τίποτα και κέρδισε τις εκλογές, γιατί έγιναν εκλογές αφού δεν συνέτρεξε στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και έριξε την τότε κυβέρνηση!», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Η κυβέρνηση δεν παίρνει πίσω το νόμο

Νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Παππάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση δεν παίρνει πίσω τον νόμο, αλλά θα προχωρήσει σε αναστολή. Μάλιστα, ανέφερε «θα φέρουμε μια ρύθμιση που θα λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ». Αναφερόμενος δε στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δοθούν, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ξανά στις τέσσερις, τονίζοντας ότι «ο αριθμός τέσσερα είναι αυτός που ψήφισε η ελληνική Βουλή».

Δεν καταργείται ο νόμος -Και άλλα κόμματα ψήφισαν άρθρα του

«Εάν ακυρωθούν οι διοικητικές πράξεις που υπήρξαν με την απόφαση του ΣτΕ γυρίζουμε στον 4339/15 ως είχε. Τον νόμο αυτόν τον ψήφισαν εν μέρει και άλλα κόμματα. 9 άρθρα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, 8 άρθρα ψήφισε η Ένωση Κεντρώων. Υπάρχει μια βάση συναινέσεων. Δεν πέφτει ο νόμος Παππά. Μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε ψηφιστεί και η μόνη αλλαγή στην αρχική εκδοχή του νόμου είναι το "αιτιολογημένη γνώμη" του ΕΣΡ και γίνεται "σύμφωνη"», πρόσθεσε ο κ. Παππάς. Τνισε μάλιστα πως το ΕΣΡ δεν νομοθετεί και μόλις συγκροτηθεί θα εφαρμόσει το νόμο της κυβέρνησης.

Υποστήριξε επίσης ότι «η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή «προσαρμόζει» τη νομοθεσία στη διαφαινόμενη απόφαση του ΣτΕ» ενώ δεν παρέλειψε να καρφώσει το ανώτατο δικαστήριο λέγοντας ότι «το ΣτΕ στη συγκεκριμένη υπόθεση ενήργησε με υπόθεση διαστημική, σε άλλες υποθέσεις καθυστερεί περισσότερο».

Υποστήριξε ότι «δεν είναι προς θάνατον να έχουν μετακινηθεί όλοι» επιμένοντας ότι «οι δικές μας ενέργειες (σ.σ. για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) ήταν πράξεις ανάγκης γιατί είχαμε την αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ». Χαρακτήρισε, δε, «φτωχή κριτική ότι κάναμε ενέργειες μόνο και μόνο για να φύγει η Λίνα Αλεξίου από τη θέση της προέδρου του ΕΣΡ».

«Εγώ αισθάνομαι ότι μπήκε σε αυτή τη διαδικασία ένα προσωρινό φρένο αλλά ότι και αυτή η διαδικασία που ταλαιπώρησε το πολιτικό σκηνικό έχει οδηγήσει τα κόμματα στο δρόμο της λογικής» συνέχισε ο υπ. Επικρατείας.

«Υπάρχουν δυο θέματα. Η αδειοδότηση αυτή καθ' αυτή και το τι θα γίνει από τώρα ως την αδειοδότηση, είπε ο υπουργός Επικρατείας. «Εάν βγει ΕΣΡ την ερχόμενη εβδομάδα και πει ότι σύντομα θα έχουμε τηλεοπτικές άδειες θα περιμένουμε», τόνισε ο υπουργός, «εάν όμως μας πει ότι θα χρειαστούν δυο χρόνια θα πρέπει να αναλάβουμε ως κυβέρνηση της ευθύνες μας», πρόσθεσε.

Δεν θα δεχθούμε θεσμικό εκβιασμό από τη ΝΔ

«Δεν θα δεχθούμε θεσμικό εκβιασμό από τη ΝΔ», είπε ο Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι εάν δεν βρεθεί λύση και τη Δευτέρα θα είναι μια προσπάθεια εκτροπής από μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο από τη στιγμή που αυτή τη στιγμή παρανομούμε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News