Ειδήσεις

Καμπάνες 348 ετών σε ναυτικούς για διακίνηση προσφύγων

Ποινές μαμούθ από Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης σε δύο φερόμενους διακινητές προσφύγων στα τέλη του περασμένου Μαίου.

Ποινές μαμούθ επέβαλε την Πέμπτη  το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης σε δύο φερόμενους διακινητές προσφύγων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στα τέλη του περασμένου Μαίου, κατηγορούμενοι ότι μετέφεραν παράνομα από τα παράλια της Μικράς Ασίας στις βόρειες ακτές του Λασιθίου συνολικά 112 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχους έναν 60χρονο πλοίαρχο από το Μαυροβούνιο κι έναν 34χρονο μηχανικό από την Κροατία, επιβάλλοντάς στον καθένα από αυτούς συνολική ποινή κάθειρξης 348 ετών! Εξάλλου, σε κάθε έναν από τους δύο Βαλκάνιους ναυτικούς επιβλήθηκε και χρηματική ποινή ύψους 311.000 ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, ότι από τα 348 χρόνια, εκτιτέα είναι μόνο τα 25.

Το Δικαστήριο έκρινε, εξάλλου, ότι η έφεση των δύο ανδρών δεν πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Αμφότεροι, λοιπόν, επέστρεψαν στη φυλακή, όπου κρατούνται από τα τέλη του περασμένου Μαίου, οπότε και συνελήφθησαν.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι δύο άνδρες φέρονται ότι ως συγκυβερνήτες του πλοίου «Black Beluga-Istanbul» με σημαία Ηνωμένων Πολιτειών, μήκους 16 μέτρων μετέφεραν παράνομα τους 112 Αφγανούς, Πακιστανούς, Ιρακινούς, Ιρανούς, Σύριους και υπηκόους Μπαγκλαντές σε ελληνικό έδαφος. Ειδικότερα, οι δύο ναυτικοί φέρονται να παρέλαβαν τους πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και 41 ανήλικα παιδιά, από τα παράλια της Αττάλειας, στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το σκάφος δεν ήταν αξιόπλοο, ενώ δεν διέθετε και την απαιτούμενη χωρητικότητα για να μεταφέρει τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων. Εξάλλου, το σκάφος φέρεται να μην είχε ούτε σωστικές λέμβους, αλλά ούτε και επαρκή αριθμό σωσιβίων για τους επιβαίνοντες σ' αυτό. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά -σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο- οι δύο άνδρες φέρονται να εγκατέλειψαν το σκάφος λόγω βλάβης που αυτό παρουσίασε.

Τους άφησαν αβοήθητους

Έτσι, οι κατηγορούμενοι φέρονται να άφησαν αβοήθητους τους πρόσφυγες στα αβαθή της θαλάσσιας περιοχή του Αγίου Ανδρέα, στον Κουδούμαλο Λασιθίου. Το πιο απάνθρωπο απ' όλα, ωστόσο, είναι το ότι οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν κλειδώσει τους 45 ενήλικους άνδρες πρόσφυγες που επέβαιναν στο πλοίο σε κλειστό χώρο με ανεπαρκή αερισμό και φωτισμό.

Αφού εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους, οι πρόσφυγες κατάφεραν να βγουν στη στεριά και στη συνέχεια διέσχισαν, περπατώντας κάτω από τον καυτό ήλιο, μια απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου. Οι περισσότεροι σταμάτησαν στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα , όπου και εντοπίστηκαν από τις Αρχές. Δύο μάλιστα από τους πρόσφυγες τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να διακομιστούν στο Νοσοκομείο προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, ντόπιοι εθελοντές και αλληλέγγυοι φρόντισαν τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, προσφέροντάς τους όλα τα απαραίτητα. Υπενθυμίζεται, ακόμη,  ότι τα 24ωρα που ακολούθησαν, οι πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ της Νεάπολης Λασιθίου. 

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

φωτογραφία :Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια