default-image

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για τις άδειες

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για τις άδειες

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση καθώς στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρονται οι αντιδράσεις για τις τηλεοπτικές άδειες και το θέμα συγκρότησης του ΕΣΡ με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά.

Η κυβέρνηση υπό το βάρος της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, προσπαθεί να υπεραμυνθεί των αποφάσεών της, χωρίς απώλειες.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ 4 ΑΔΕΙΕΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

H συζήτηση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους.

«Επί 14 και πλέον μήνες ταλαιπωρείται η κοινωνία και το νομοθετικό σώμα από τις ρυθμίσεις του κ. Παππά. Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να πουν αυτό που αισθάνονται γι' αυτό το "κειμήλιο δημοκρατίας" που αποτελεί ο νόμος Παππά. Ο κάθε βουλευτής πρέπει να αντιμετωπίσει αυτοτελώς τα θέματα της συνείδησής του», είπε ο Νίκος Δένδιας της ΝΔ.

Το τηλεοπτικό τοπίο ανάγεται ως μητέρα των μαχών και τα κόμματα δίνουν μάχη σε δευτερεύοντα θέματα, είπε ο Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε: «Νομίζετε ότι τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει ποιος επιχειρηματίας θα πάρει άδεια; Και το έχετε ανάγει σε μείζον για να κρυφτούν όλα τα υπόλοιπα;».

«Ο τρόπος που η κυβέρνηση επέλεξε για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου έχει απασχολήσει όλους και είναι απορίας άξιο πως δεν θέλετε μια ανοιχτή διαδικασία», είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι. «Να ανοίξει κατάλογος των ομιλητών και να μετρηθούμε σε σχέση με την ουσία. Η κυβέρνηση με πλάγιους τρόπους προσπαθεί να ξεπεράσει την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο κ. Αμυράς.

Υπέρ της ανοιχτής συζήτηση τάχθηκε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων.

Από την πλευρά το ο Ε. Βενιζέλος επισήμανε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής τα νομοσχέδια με τα οποία κυρώνονται διεθνείς συμβάσεις διέρχονται με συνοπτική διαδικασία αλλά αυτό αφορά μόνο κυρωτικά νομοσχέδια διεθνών συμφωνιών. «Από τη στιγμή που γίνεται όχημα το σχέδιο νόμου για να εισαχθεί σε συζήτηση ένας εκτελεστικός του συντάγματος νόμου, ένας νόμος που αφορά το άρθρο 15 του συντάγματος για τα ΜΜΕ και του άρθρου 95 για τη συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλάζει η φύση του νομοσχεδίου», είπε και ζήτησε απόλυτη τήρηση της απόφασης του ΣτΕ.

«Είναι σαφές πως η διαδικασία σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη που προκαλείται από την πλευρά της κυβέρνησης. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες από τη διαρροή σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Αυτή η ευαισθησία δεν έχει καταδειχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επί χρόνια είχαν άλλες κυβερνήσεις τέτοιες αποφάσεις και δεν έδειξαν την ευαισθησία να φέρουν προς συζήτηση τη θεραπεία των ενεργειών της διοίκησης. Και σήμερα σηκώνονται οι τόνοι, για υπουργούς που διχάσανε την κοινωνία; Όλοι μαζί πρέπει να βρούμε κοινούς τόπους για τη θεραπεία αυτών των πραγμάτων και να προχωρήσουμε συναινετικά δεν είναι ανάγκη να οξύνονται τέτοιες καταστάσεις», είπε ο Νίκος Βούτσης.

«Ο κ. Βούτσης προσπαθεί να μας πει ότι τώρα γίνεται αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης παρά την προσπάθεια που έγινε να εκβιαστούν δικαστές», σχολίασε ο Ε. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι η συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ είναι υποχρέωση και «δεν μας κάνει χάρη η κυβέρνηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News