default-image

Ψόφησαν χιλιάδες αιγοπρόβατα λόγω... πείνας

Κρήτη
Ψόφησαν χιλιάδες αιγοπρόβατα λόγω... πείνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 200.000 με 300.000 αιγοπρόβατα στην Κρήτη πέθαναν από την πείνα μέσα στο 2015, είτε επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν τη δυνατότητα να τους δώσουν ζωοτροφές, είτε επειδή η διατροφή τους ήταν ελλιπής και είχε ως συνέπεια να αρρωστήσουν και να ψοφήσουν. Την τραγική αυτή εικόνα περιγράφουν στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" κτηνοτρόφοι του νομού Ηρακλείου, τονίζοντας ότι την ίδια χρονική περίοδο, μέχρι και σήμερα, ακόμα και η Ρουμανία έχει κάνει άλματα αυξάνοντας το ζωικό της κεφάλαιο, για να μπορεί να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού της!

Οι βοσκοί στα χωριά βρίσκονται σε απόγνωση, αδυνατώντας από τη μια να εξασφαλίσουν για τα ζώα τους τις αναγκαίες ζωοτροφές και από την άλλη να καλλιεργήσουν κτηνοτροφικά φυτά, λόγω τόσο των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που δεν ευνοούν την ανάπτυξη τους φέτος, όσο και λόγω της έλλειψης χρημάτων για τις ανάγκες της σποράς.

«Φανταστείτε ότι η Ρουμανία μόνο μέσα στο 2016 είχε αύξηση του ζωικού της πληθυσμού κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο κεφάλια», λέει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος των "Κρητικών Μιτάτων" Μανόλης Τιτομιχελάκης. «Εμείς μέσα στο 2015 πρέπει να είχαμε μείωση γύρω στις 200.000 με 300 χιλιάδες ζώα. Είναι ζώα τα οποία ψόφησαν επειδή οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν να τα ταΐσουν», επισημαίνει ο κ. Τιτομιχελάκης. «Αλλά είναι και από αρρώστιες. Όταν δεν έχεις λεφτά να τους πάρεις τα φάρμακα σε μια ασθένεια που θα αντιμετωπίσουν δε θα ψοφήσουν;», διερωτάται ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών "Κρητικά Μιτάτα", ενώ, όπως παραδέχεται στα ερωτήματά μας, είναι φυσικό κι επόμενο να υπάρχουν και απώλειες από ασθένειες που έχουν εκδηλωθεί στα ζώα λόγω και της κακής ή της ελλιπούς διατροφής.

«Σφυρίζει αδιάφορα ο ΕΛΓΑ»

Στο μεταξύ, ακόμα και σε περιπτώσεις καταγραφής απωλειών που είναι αποζημιώσιμες, ο ΕΛΓΑ "σφυρίζει αδιάφορα". Όπως καταγγέλλει στη "Ν.Κ." ο κτηνοτρόφος Βασίλης Πιτσιδιανάκης, «εμένα πέρυσι μου έπνιξαν οι σκύλοι 35 αρνιά. Ήρθαν από τον ΕΛΓΑ, κατέγραψαν τα νεκρά ζώα, αλλά μέχρι σήμερα ούτε φωνή ούτε ακρόαση»...

Αλλά και η αποζημίωση είναι εξευτελιστική, αφού ανά πνιγμένο ζώο δεν ξεπερνάει τα 78 ευρώ. «Εγώ άμα σκοτώσω έναν σκύλο θα μου βάλουν πρόστιμο 20.000 ευρώ. Γιατί με το ίδιο σκεπτικό δεν κοστολογούν και το πρόβατο 1.500 ευρώ, που πνίγει ο σκύλος;», διερωτάται στο σημείο αυτό ο Μανόλης Τιτομιχελάκης.

Χθες όμως συναντήσαμε στα γραφεία των "Κρητικών Μιτάτων" και τον παραγωγό Κώστα Χαιρέτη από το Ρουκάνι, ο οποίος μας είπε ότι «το 2011 πλήρωσα την εισφορά μου στον ΕΛΓΑ. Αλλά όταν στη συνέχεια έπαθαν ζημιές τα ελαιόδεντρά μου και έπρεπε να πάρω αποζημίωση 1.000 ευρώ, μου απάντησαν ότι με απέκλεισαν. Και ο λόγος; Ότι η πληρωμή της εισφοράς μου ήταν εκπρόθεσμη. Πήραν όμως τα χρήματα της εισφοράς. Αλλά όταν ήρθε η ώρα να με αποζημιώσουν, "θυμήθηκαν" ότι τους πλήρωσα εκπρόθεσμα...».

Ο κ. Χαιρέτης, στο σημείο αυτό, τονίζει ότι συμφωνεί απόλυτα με την κίνηση που έχει ξεκινήσει ο Αγροτικός Σύλλογος Ρεθύμνου να διεκδικήσουν οι ελαιοπαραγωγοί την εξαίρεσή τους από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ.

Κερδίζουν οι μεσάζοντες

Την ίδια ώρα, ενώ όλες οι διεθνείς τιμές των ζωοτροφών πέφτουν, στην Κρήτη παραμένουν σταθερές. Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος των "Κρητικών Μιτάτων" Μανόλης Τιτομιχελάκης. «Μιλάμε για αισθητή μείωση στις πρώτες ύλες. Αλλά στην Κρήτη αυτή η μείωση δεν περνά. Και δεν περνά γιατί πρέπει να "βγάλουν" από 'κει, μέχρι να φτάσουν σε μας, τέσσερα-πέντε "χέρια". Αυτό το πράγμα που συμβαίνει είναι άνω ποταμών. Είναι το λεγόμενο κέρδος των μεσαζόντων»...

Σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών στην Κρήτη, ο κ. Τιτομιχελάκης λέει ότι «εμείς εδώ παράγουμε μόνο ξηρά τροφή. Και είναι καλής ποιότητας. Αλλά αυτό από μόνο του δε φτάνει»... Για τις τελευταίες βροχές, ο ίδιος εξηγεί: «Δε μας κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη, γιατί δεν έχουμε τα χρήματα να καλλιεργήσουμε»...

Και από την πλευρά του, ο κ. Πιτσιδιανάκης σημειώνει: «Πώς θα βρεις χρήματα να σπείρεις, πώς θα βρεις να πάρεις σπόρο να σπείρεις, πώς θα βάλεις πετρέλαιο, πώς θα πληρώσεις αγροτικό μηχάνημα να κάνει το όργωμα;»...

Στο μεταξύ βρώμη και κριθάρι παράγεται στη Μεσαρά και το Οροπέδιο Λασιθίου και η τιμή τους είναι από 0,30 μέχρι 0,40 ευρώ το κιλό.

Τέλος, οι κτηνοτρόφοι τονίζουν την ανάγκη χάραξης στρατηγικού σχεδίου από την Περιφέρεια Κρήτης, βάσει του οποίου να καλλιεργούνται ψυχανθή μέσα στα λιόφυτα, ώστε από τη μια να επιτυγχάνεται η χλωρή λίπανση και η μείωση των λιπασμάτων, και από την άλλη η διατροφή των ζώων.

ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News