default-image

Κρήτη: 600 τόνοι ψαριών βγήκαν στο "σφυρί"!

Κρήτη
Κρήτη: 600 τόνοι ψαριών βγήκαν στο "σφυρί"!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουμε δει κατά καιρούς να γίνονται κατασχέσεις και να βγαίνουν "στο σφυρί" ακίνητα στην Κρήτη. Έχουμε δει επίσης κατασχέσεις οχημάτων. Να που βλέπουμε τώρα όμως κατάσχεση και εκποίηση ψαριών! Όχι ένας, ή δύο, αλλά 600 τόνοι ψαριών, κατά βάση τσιπούρες και λαβράκια, κατασχέθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο, με αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, μαζί επίσης με τις εγκαταστάσεις της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στον όρμο Ατζικιάρι της Σητείας.

Με την απόφαση δήμευσης των εγκαταστάσεων και των ψαριών της μονάδας, κλείνει (εκτός κι αν υπάρξει νέα νομική κίνηση εκ μέρους της επιχείρησης) η πολυετής δικαστική διαμάχη ιδιώτη και Ελληνικού Δημοσίου, που θεωρεί - και έχει ήδη δικαιωθεί δικαστικά στο ΣτΕ - ότι η μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας λειτουργεί παράνομα, έχοντας καταπατήσει μάλιστα δημόσιο χώρο...

Η διαμάχη μεταξύ του ιδιώτη επιχειρηματία - που ξεκίνησε ως ιδιώτης τη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς μετέπειτα ενεπλάκη επιχειρηματικά και δεύτερη εταιρεία, γνωστή στο χώρο αυτό - και του Ελληνικού Δημοσίου ξεκίνησε πριν από μια 8ετία. Τότε αποφασίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του ιχθυοτροφείου ως παράνομη.

"Γαϊτανάκι" διαδοχικών αποφάσεων

Σύμφωνα με το σκεπτικό της σχετικής απόφασης, η μονάδα λειτουργούσε αυθαίρετα, χωρίς άδεια, σε δημόσιο χώρο. Μάλιστα, η ανάκληση της άδειας έγινε με αναδρομική ισχύ από το 2002.

Έκτοτε υπήρξε ένα "γαϊτανάκι" με διαδοχικές διοικητικές αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας της μονάδας, με το Δημόσιο να επιμένει πως παράνομα η επιχείρηση εξάπλωσε τη δραστηριότητά της, δηλαδή τους κλωβούς με τα ψάρια, σε μια έκταση 77 περίπου στρεμμάτων, αντί για τα 20 στρέμματα στα οποία θα έπρεπε να αναπτυχθεί.

Η διαμάχη πήρε και το δρόμο της Δικαιοσύνης, φτάνοντας ως το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η οριστική απόφαση του ΣτΕ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βγήκε σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκδίκαση της υπόθεσης (!), εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2016. Το ΣτΕ αποφάνθηκε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, δικαιώνοντας το σκεπτικό για παράνομη λειτουργία της επιχείρησης σε δημόσιο χώρο.

Μετά τη δικαίωση στο ΣτΕ, οι αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κάλεσαν στα τέλη της περασμένης άνοιξης τον ιδιώτη, ουσιαστικά τις δύο εμπλεκόμενες εταιρείες να σταματήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην έκταση 76,9 στρεμμάτων.

Η σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης προέβλεπε άμεση καθαίρεση των εγκαταστάσεων του ιχθυοτροφείου και απελευθέρωση του παραλιακού και θαλάσσιου δημόσιου χώρου που αυτές καταλάμβαναν.

Η απόφαση αποβολής της επιχείρησης - στην οποία απασχολούνται σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες, 50 εργαζόμενοι - δεν εφαρμόστηκε. Κατόπιν έπεσαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ύψους αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Η επιχείρηση συνέχισε να λειτουργεί, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε να εξασφαλίσει τις νόμιμες άδειες και εγκρίσεις για την επέκτασή της.

Εδώ όμως έπεσε σε "σκόπελο", καθώς μεσολάβησε αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, με συνέπεια να χάσει τη δυνατότητα νόμιμης επέκτασής της.

Κάπως έτσι φτάσαμε στις τελευταίας ραγδαίες εξελίξεις, με την απόφαση σφράγισης του ιχθυοτροφείου. Η απόφαση βγήκε μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο των υπηρεσιών στη μονάδα, όπου έγινε καταγραφή και των ψαριών που υπήρχαν εντός των εγκαταστάσεων, και δημεύονται και αυτά μαζί με τις εγκαταστάσεις.

Στην απόφαση δήμευσης γίνεται αναλυτική παράθεση της κατασχεμένης ψαριάς, που περιλαμβάνει σχεδόν 600 τόνους ψάρια! Η διαδικασία κατάσχεσης και δήμευσης των αυθαίρετων εγκαταστάσεων πραγματοποιείται βάσει του Ν. 4282/2014 και των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στις συγκεκριμένες εταιρείες και οι οποίες μάλιστα δεν ανταποκρίθηκαν, όπως προκύπτει, στις σχετικές εκκλήσεις του υπουργείου.

Τα επόμενα βήματα

Διαγωνισμός για το ξήλωμα των εγκαταστάσεων

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα; Αναμένεται πλέον ο διαγωνισμός, που ήδη προκηρύχθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για το ξήλωμα των εγκαταστάσεων και τον καθαρισμό της έκτασης των 76 στρεμμάτων. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, ο ανάδοχος που θα προκύψει θα πρέπει εντός 5μήνου να διεκπεραιώσει το αντικείμενο που ανέλαβε. Δηλαδή να αδειάσει και να απομακρύνει τους κλωβούς, να συγκεντρώσει τα ψάρια, να καθαρίσει το χώρο και να τον επιτηρεί.

Το αξιοσημείωτο πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως στο διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει και ο ίδιος ο ιδιώτης, εις βάρος του οποίου γίνεται η κατάσχεση!

Αν δεν προκύψει ανάδοχος στον πρώτο διαγωνισμό, θα γίνει επαναληπτικός. Αν καταστεί και πάλι άγονος, τότε θα πρέπει τις διαδικασίες αυτές να τις κάνει το ίδιο το Δημόσιο.

Φυσικά δεν αποκλείεται να έχουμε κινήσεις-απάντηση στο Δημόσιο από πλευράς των δύο εμπλεκόμενων εταιρειών.

Ο ιδιοκτήτης, όπως και η δραστηριοποιούμενη εταιρεία δεν αποκλείεται να κινηθούν νομικά κατά της εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είτε να επιχειρήσουν μέσω των αρμόδιων υπουργείων να εξασφαλίσουν προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης αποβολής τους...

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News