default-image

Καταφεύγουν στο ίντερνετ... δια πάσα νόσο (video)

Υγεία
Καταφεύγουν στο ίντερνετ... δια πάσα νόσο (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη της κρίσης δεν είναι λίγοι και οι Κρητικοί που αναζητούν πληροφορίες για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν από το διαδίκτυο με ότι αυτό όμως συνεπάγεται ανάλογα με την αντίδρασή τους.

Μάλιστα όπως λένε οι ειδικοί δεν είναι λίγοι και αυτοί που λαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή έχοντας διαβάσει πολύ απλά τις μαρτυρίες χρηστών του διαδικτύου.

Στη διάρκεια της εκπομπής "ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ" ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου έδωσε συμβουλές γι' αυτές τις σελίδες που πολλές φορές δε βρίσκονται καν κάτω από ένα ιατρικό φορέα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

1) Σε κάθε ιστοσελίδα πρέπει να καθορίζονται με σαφήνεια ο σκοπός, τα αντικείμενα που καλύπτονται καθώς και ο πληθυσμός στον οποίο απευθύνονται

2) Να γνωστοποιούνται οι υπεύθυνοι για το περιεχόμενό της καθώς και αυτοί που τη χρηματοδοτούν.

3) Να αναφέρονται οι πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν οι πληροφορίες, καθώς και τα στοιχεία των συντακτών.

4) Να γίνεται ενημέρωση και ανανέωση του υλικού ανα τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να παρακολουθείται η ταχεία εξέλιξη των επιστημών υγείας.

ΓΙΑΤΙ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

1) Το διαδίκτυο... υπερβάλλει. (Όταν βλέπουμε τα συμπτώματά μας να αναγράφονται σε κάποια σοβαρή ασθένεια μπορεί να μας πιάσει από άγχος μέχρι πανικός αναλόγως της προσωπικότητάς μας).

2) Αν μπούμε σε κάποιο forum για ιατρικά θέματα, είναι θέμα χρόνου να βρούμε κάποιο άλλο μέλος του οποίου ένας συγγενής νόμιζε ότι είχε ένα απλό… συνάχι και τελικά κατέληξε με καρκίνο!!!

3) Τελικά οι… αμφιβόλου ποιότητας γνώσεις που θ' αποκτήσουμε μάλλον θ' αποπροσανατολίσουν το γιατρό που πιθανά θ' αποτανθούμε.

4) Ο… αγχωμένος ασθενής οικειοποιείται και τελικά πιστεύει ότι έχει τα συμπτώματα που... μόλις διάβασε.

5) Επειδή μετά την ανάγνωση των συμπτωμάτων έπονται... και οι προτεινόμενες θεραπείες ο… αποπροσανατολισμός του ασθενούς ολοκληρώνεται.

6) Καμία σοβαρή διάγνωση δε μπορεί να γίνει θεωρητικά. (Ίσως χρειάζονται και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις).

ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ

1) Αναζητήστε πληροφορίες στις επίσημες ιστοσελίδες κρατικών φορέων, οργανισμών, νοσοκομείων ή επαγγεματιών υγείας.

2) Ζητήστε από το γιατρό σας να σας δώσει τις διευθύνσεις ιστοσελίδων που θεωρεί έγκυρες. (Η επίσκεψη στο γιατρό να προηγείται της αναζήτησης στο διαδίκτυο).

3) Μην εμπιστεύεστε ιστοσελίδες στις οποίες δεν αναφέρεται το όνομα και η ιδιότητα των συντακτών των κειμένων που φιλοξενούν.

4) Αποφύγετε τις… συζητήσεις στα forums.

5) Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε υποσχέσεις άμεσης θεραπείας, γρήγορης διάγνωσης ή άλλες πομπώδεις δηλώσεις.

6) Διατηρείστε κριτική στάση απέναντι στις διαφημήσεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκειά της ανάγνωσης της ιστοσελίδας

7) Το γεγονός ότι μια πληριφορία υπάρχει στο διαδίκτυο δε σημαίνει τίποτε παραπάνω από το ότι… κάποιος… κάποτε αφιέρωσε λίγο από το χρόνο του για να τη καταγράψει. Αυτό από μόνο του δε κάνει ούτε τη πληροφορία έγκυρη ούτε τη πηγή αξιόπιστη!

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα":

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_lxxf6iz0/

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News