Ειδήσεις

Αρνητικό ρεκόρ για την Κρήτη στη δωρεά οργάνων

Κάθε αερογέφυρα ζωής που ξεκινά, χαρίζει ζωή και ελπίδα σε ανθρώπους που βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου περιμένοντας να βρεθεί ένα συμβατό μόσχευμα. Στην Ελλάδα η στιγμή αυτή έρχεται σπάνια σε σύγκριση με τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε λίστες αναμονής και αγωνίας στην Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Ελλάδα  βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας πανευρωπαϊκά κυρίως ως συνέπεια της έλλειψης ενημέρωσης και συναίνεσης αλλά και σωστής στελέχωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Το 2015 η Κρήτη κατέκτησε το πλέον αρνητικό ρεκόρ σε όλη τη χώρα με μόλις μία δωρεά οργάνων όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραχώρησε στην Κρήτη τιβί ο Εθνικός Οργανισμός  Μεταμοσχεύσεων, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων.

ΜΕΘ ΚΡΗΤΗΣ

2011

2012

2013

2014

2015

2016

Δωρεές Οργάνων

9

9

6

8

1

4

Φέτος, μετά από μια τριετία μεγάλης μείωσης του αριθμού των δοτών οργάνων σε όλη τη χώρα, καταγράφεται αύξηση στην προσφορά οργάνων κατά 20 %, σύμφωνα με τον εθνικό οργανισμό μεταμοσχεύσεων.

Το 2016 ξεκίνησε ελπιδοφόρα και στην Κρήτη με την πρώτη διπλή ταυτόχρονη λήψη οργάνων από δυο δότες στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και την υλοποίηση μιας πρωτοφανούς αερογέφυρας που χάρισε ζωή και ελπίδα σε 11 λήπτες.

Η μεταμόσχευση αποτελεί μια από τις απαιτητικότερες ιατρικές πράξεις, η οποία βασίζεται αφενός στην επιστημονική επάρκεια, αλλά σε ένα λειτουργικό  συντονιστικό σύστημα, με εξειδικευμένους επαγγελματίες, ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να μετατρέπεται η γενναιοδωρία του δότη σε θεραπεία για τους βαριά πάσχοντες.

Συγγενείς ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης κάνουν έκκληση για την ενίσχυση της ύψιστης προσφοράς ζωής και αγάπης, όπως και ο  52χρονος Νίκος Δραμητινός Κρητικός, 9 χρόνια μεταμοσχευμένος που θέλει να ταξιδέψει στην Κύπρο για να ευχαριστήσει τους γονείς ενός 26χρονου παλικαριού που χάρισαν στον ίδιο ζωή μέσα από το θάνατο του παιδιού τους.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια