Ειδήσεις

Θυελλώδης αντίδραση του ΙΣΗ για την αφίσα ψωρίασης

Τι ήταν να το πούμε με την αφίσα για την ψωρίαση, ότι υποκρύπτει έστω και ατυχώς «ρατσισμό» για τους πάσχοντες με ψωρίαση; Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, αντιδρά ακαριαία και ήδη με σχετική επιστολή του όπως θα δείτε ζητάει εδώ και τώρα εξηγήσεις από την Δερματολογική Εταιρεία.

Τι ήταν να το πούμε με την αφίσα για την ψωρίαση, ότι υποκρύπτει έστω και ατυχώς «ρατσισμό» για τους πάσχοντες με ψωρίαση; Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, αντιδρά ακαριαία και ήδη με σχετική επιστολή του όπως θα δείτε ζητάει εδώ και τώρα εξηγήσεις από την Δερματολογική Εταιρεία.

Η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου προς την Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία αναφέρει τα εξής :

Αξιότιμοι κύριοι,

Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε την έναρξη της διαφημιστικής εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας με τον τίτλο «Καθαρό Δέρμα». Η διαφημιστική εκστρατεία αυτή απευθύνεται σε ασθενείς με δερματική ψωρίαση και μάλιστα δηκτικά αναφέρεστε στις 2 αφίσες ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει κάποιος μία αγκαλιά ή τη δουλειά των ονείρων του, είναι το καθαρό δέρμα, το απαλλαγμένο  από ψωριασικές βλάβες.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε τι σημαίνει καθαρό δέρμα και πως μία δερματολογική μη μεταδιδόμενη νόσος, είναι τροχοπέδη για την οικογενειακή ευτυχία και την επαγγελματική καταξίωση. Φαντάζεστε να μιλάμε για καθαρό πάγκρεας σε μη διαβητικούς και μη  καθαρούς πνεύμονες σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα!

Εκφράζουμε την ανησυχία μας πως μία επιστημονική εταιρεία επέτρεψε να γίνει αυτή η εκστρατεία και είμαστε έντονα προβληματισμένοι για τη χρήση στην ιατρική όρων όπως το καθαρό δέρμα, που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές.

Και φυσικά αναλογιζόμαστε τον αντίκτυπο που θα έχει στην κοινή γνώμη και στους ασθενείς με ψωρίαση αυτό το σύνθημα. Σίγουρα δεν θα βοηθήσει την εικόνα που έχουν οι ασθενείς με ψωρίαση για τον εαυτό τους και σίγουρα θα τους οδηγήσει σε γκετοποίηση. Η καθαρότητα, ακόμα και στην κοσμητική ιατρική, είναι μία έννοια απαράδεκτη, ρατσιστική και κατακριτέα! Ελπίζουμε να την αποσύρετε και να βρείτε έναν άλλο τρόπο να παρουσιάσετε τα σπουδαία αποτελέσματα της έρευνα της χορηγού εταιρείας!

Νωρίτερα το neakriti.gr με σειρά ερωτημάτων είχε καταδείξει την προβληματική αφίσα και το λάθος μήνυμα που αυτή εκπέμπει.

Θέλω να ελπίζω ότι η σχετική αφίσα, ενδεχομένως και άλλες ανάλογες ή σχετικά video, στα πλαίσια καμπάνιας για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, με την στήριξη μεγάλης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, είναι απλά η ατυχής στιγμή της καμπάνιας και ο λάθος τρόπος για να περάσει το μήνυμα αντιμετώπισης της ψωρίασης.

Διαφορετικά, αν το εννοούν πραγματικά, πρόκειται για απαράδεκτη καμπάνια, με άκρως «ρατσιστική» προσέγγιση. Δηλαδή ο πάσχων από ψωρίαση αν δεν έχει «καθαρό δέρμα» δεν δικαιούται μία τρυφερή αγκαλιά αγάπης ή δεν έχει καμία τύχη να βρει δουλειά ; Είμαστε καλά; Πάμε Καλά; Μήπως οι Ιατρικοί Σύλλογοι και αρμόδιες ΥΠΕ πρέπει να παρέμβουν;

Εν προκειμένω, επειδή η αφίσα έχει αναρτηθεί και σε δημόσια νοσοκομεία του Ηρακλείου ήδη, μήπως ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου θα πρέπει να παρέμβει και τι λέει επί του θέματος, είναι αυτή η πρέπουσα προσέγγιση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος  ή μιλάμε για υπολανθάνων ρατσισμό αν πρόκειται για ατυχής έμπνευση της καμπάνιας; Γιατί αν το εννοούν ως έχει τότε υπάρχει θέμα.

Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια