Ειδήσεις

Ακαριαία αντίδραση Ι.Σ.Η. για την «Αφίσα»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, αντιδρά ακαριαία και ήδη με σχετική επιστολή του όπως θα δείτε ζητάει εδώ και τώρα εξηγήσεις από την Δερματολογική Εταιρεία.

Τι ήταν να το πούμε με την αφίσα για την ψωρίαση , ότι υποκρύπτει έστω και ατυχώς «ρατσισμό» για τους πάσχοντες με ψωρίαση; Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, αντιδρά ακαριαία και ήδη με σχετική επιστολή του όπως θα δείτε ζητάει εδώ και τώρα εξηγήσεις από την Δερματολογική Εταιρεία.

Η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου προς την Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία αναφέρει τα εξής :

Αξιότιμοι κύριοι,

Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε την έναρξη της διαφημιστικής εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας με τον τίτλο «Καθαρό Δέρμα». Η διαφημιστική εκστρατεία αυτή απευθύνεται σε ασθενείς με δερματική ψωρίαση και μάλιστα δηκτικά αναφέρεστε στις 2 αφίσες ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει κάποιος μία αγκαλιά ή τη δουλειά των ονείρων του, είναι το καθαρό δέρμα, το απαλλαγμένο  από ψωριασικές βλάβες.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε τι σημαίνει καθαρό δέρμα και πως μία δερματολογική μη μεταδιδόμενη νόσος, είναι τροχοπέδη για την οικογενειακή ευτυχία και την επαγγελματική καταξίωση. Φαντάζεστε να μιλάμε για καθαρό πάγκρεας σε μη διαβητικούς και μη  καθαρούς πνεύμονες σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα!

Εκφράζουμε την ανησυχία μας πως μία επιστημονική εταιρεία επέτρεψε να γίνει αυτή η εκστρατεία και είμαστε έντονα προβληματισμένοι για τη χρήση στην ιατρική όρων όπως το καθαρό δέρμα, που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές.

Και φυσικά αναλογιζόμαστε τον αντίκτυπο που θα έχει στην κοινή γνώμη και στους ασθενείς με ψωρίαση αυτό το σύνθημα. Σίγουρα δεν θα βοηθήσει την εικόνα που έχουν οι ασθενείς με ψωρίαση για τον εαυτό τους και σίγουρα θα τους οδηγήσει σε γκετοποίηση. Η καθαρότητα, ακόμα και στην κοσμητική ιατρική, είναι μία έννοια απαράδεκτη, ρατσιστική και κατακριτέα! Ελπίζουμε να την αποσύρετε και να βρείτε έναν άλλο τρόπο να παρουσιάσετε τα σπουδαία αποτελέσματα της έρευνα της χορηγού εταιρείας!

Σχόλια