default-image

Σε αδιέξοδο δήμος της Κρήτης με την αποχώρηση εργαζομένων

Κρήτη
Σε αδιέξοδο δήμος της Κρήτης με την αποχώρηση εργαζομένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αδιέξοδο βρίσκονται δήμοι της χώρας αναμεσά τους και ο δήμος Βιάννου που εμφανίζει εικόνα αποσύνθεσης στην τεχνική του υπηρεσία, με την αποχώρηση τριών μόνιμων υπαλλήλων, δυο οδηγών και ενός χειριστή τσάπας λόγω μετάταξης τους σε άλλους δήμους του νομού Ηρακλείου μετά και την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για θέματα προσωπικού των Ο.Τ.Α.

'Όπως εξηγεί ο δήμαρχος της Βιάννου κ. Μπαριτάκης, μόνιμοι υπάλληλοι  στην τεχνική υπηρεσία, τρεις στον αριθμό φεύγουν για άλλους δήμους, κάνοντας χρήση του νόμου  4368/2016 που αφορά επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που μπορούν να διοριστούν σε άλλο φορέα, με αποτέλεσμα ωστόσο  την ίδια ώρα η ορεινή Βιάννος να μένει χωρίς προσωπικό στην τεχνική υπηρεσία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της.

"Η κατάσταση είναι απελπιστική, μας αφήνουν ξεκρέμαστους και δεν ξέρω τι θα γίνει. Ο νόμος είναι θετικός για τους εργαζόμενους που μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν αλλά οι ιθύνοντες δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να μας ρωτήσουν τι θα κάνουμε εάν αποδεκατιστούμε", υποστήρίζει στο neakriti.gr o δήμαρχος  κ. Μπαριτάκης.

Ο συγκεκριμένος δήμος δε θα μπορεί πλέον να εκτελέσει σημαντικές αρμοδιότητες που του αναλογούν .Ήδη έφυγε ο χειριστής τσάπας για τον δήμο Ηρακλείου όπου και ορκίστηκε ενώ θέμα ελάχιστων ημερών είναι και η αποχώρηση των δύο οδηγών για το δήμο Χερσονήσου οι οποίοι και εξυπηρετούσαν βασικές ανάγκες όπως τη μεταφορά των παιδιών από γειτονικά χωριά στον παιδικό σταθμό της Άνω Βιάννου αλλά και των ηλικιωμένων μέσω των προγραμμάτων ΚΗΦΗ.

"Και εγώ ρωταώ αν η πολιτεία δεν κάνει κάτι άμεσα πως θα πάνε τα νήπια στον παιδικό ,χωρίς οδηγό αλλά και σε μία ενδεχόμενη κακοκαιρία, που δεν θα υπάρχει χειριστής , το θα συμβείν αν σημειωθεί  μία κατολίσθηση; Αυτή τη στιγμή μένω μόνο με δύο οδηγούς απορριμματοφόρων που και εκεί η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και ευελπιστώ να μην προκύψει κάτι ή να μην αρρωστήσουν. Οι λειτουργίες του Δήμου μας θα υποβαθμισθούν ακόμη περισσότερο .Το κενό δεν θα μπορεί να αναπληρωθεί και εμείς δεν θα μπορούμε πλέον ούτε τα αυτονόητα της καθημερινότητας να προσφέρουμε στους Δημότες μας."

Για το θέμα ο δήμαρχος έχει ήδη ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Μπαλάφα ενώ θα ζητήσει εκ νέου συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή επιδιώκοντας εδώ και τώρα να λυθεί το θέμα έστω και με εποχικούς εργαζόμενους.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μπαριτάκη που είχε στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών .

"Θέμα: «Εφαρμογή εγκυκλίου 9 σχετικά με τις διατάξεις του ν. 4368/2016  για θέματα προσωπικού Ο.Τ.Α. »

 Κύριε Υπουργέ,

 Σε συνέχεια της συναντήσεως μας στο Υπουργείο την 10/06/2016 σας ενημερώνω για τα παρακάτω.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 9/16-03-16 του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4368/2016 ειδικά σε θέματα προσωπικού των Ο.Τ.Α. Ο νόμος αυτός ενώ έρχεται να επιλύσει  θέματα προσωπικού των Ο.Τ.Α που σχετίζονται με ανταποδοτικές υπηρεσίες, παράλληλα δημιουργεί νέα που δεν μπορούσαν εξ αρχής να προβλεφθούν. Συγκεκριμένα οι επιτυχόντες  στις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ παλαιότερων προκηρύξεων του ΑΣΕΠ  ενώ καταλαμβάνουν ήδη μόνιμη θέση σε φορείς της Αυτοδιοίκησης καλούνται τώρα εκ νέου  από τον πίνακα διοριστέων άλλων φορέων, ή από άλλους ΟΤΑ, προκειμένου να διοριστούν και να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις.  

Αυτό δημιουργεί αρκετές παρενέργειες αφού πολλοί από τους πίνακες των διοριστέων καταλαμβάνουν  ήδη μόνιμη  θέση, με αποτέλεσμα  να παραιτούνται από τις θέσεις αυτές για να αναλάβουν υπηρεσία στον νέο φορέα από τον οποίο καλούνται. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται κενά από τους φορείς που αποχωρούν τα οποία  δεν μπορούν να καλυφθούν.

Αυτό το βιώνουμε πολύ έντονα στον Δήμο μας που είναι ορεινός και απομακρυσμένος από το αστικό Ηράκλειο, αφού ήδη τρεις υπάλληλοι του Δήμου μας δύο οδηγοί και ένα χειριστής με βάσει τον παραπάνω νόμο ετοιμάζονται για αποχώρηση προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία σε άλλο φορέα. Σε αυτή την περίπτωση οι λειτουργίες του Δήμου μας θα υποβαθμισθούν ακόμη περισσότερο αφού οι οδηγοί απασχολούνται στην υπηρεσία καθαριότητας και ο χειριστής στην υπηρεσία ύδρευσης άρδευσης.

Το κενό δεν θα μπορεί να αναπληρωθεί και εμείς δεν θα μπορούμε πλέον ούτε τα αυτονόητα της καθημερινότητας να προσφέρουμε προς τους Δημότες μας.

Προτείνουμε λοιπόν και προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα τα οποία σας  αναφέραμε στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος λαμβάνει πρόσκληση διορισμού από άλλο φορέα με βάσει τις διατάξεις του ν. 4368/2016  και εφόσον κατέχει ήδη μόνιμη θέση σε άλλο φορέα, τότε και μόνο τότε να ζητείται και η σύμφωνη γνώμη του  φορέα που υπηρετεί  προκειμένου να έχει το δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης . Αλώστε ο ενδιαφερόμενος φορέας θα προχωρήσει στην συνέχεια  προς τον επόμενο για διορισμό από τον πίνακα επιτυχόντων,  και να διορίσει ενδεχόμενα προσωπικό που έχει και πραγματική ανάγκη εργασία όπως  δηλαδή  να είναι ένας  άνεργος μέχρι  και σήμερα.

Σας παρακαλούμε επειδή το θέμα είναι αρκετά ενδιαφέρον όπως το δείτε θετικά και να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες ."

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News