default-image

Καζακστάν: Στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκε ισλαμιστής

Κόσμος
Καζακστάν: Στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκε ισλαμιστής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστήριο του Καζακστάν καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών έναν άνδρα που σκότωσε 10 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αστυνομικούς, στο Αλμάτι τον Ιούλιο, προκειμένου να εκδικηθεί, όπως δήλωσε, για λογαριασμό των μουσουλμάνων αδελφών του.

Οι αρχές του Καζακστάν είχαν χαρακτηρίσει την επίθεση του Ρουσλάν Κουλεκμπάγεφ ισλαμιστική. Μάλιστα ο πρόεδρος της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ είχε πει ότι πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια».

Ο ίδιος ο Κουλεκμπάγεφ, 26 ετών, παραδέχθηκε στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών δίκη του ότι σκότωσε δέκα ανθρώπους, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν αστυνομικοί και οι δύο πολίτες.

Στις 18 Ιουλίου ο δράστης επιτέθηκε με αυτόματο όπλο εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος και της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας στο Αλμάτι. Εξάλλου ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το προηγούμενο βράδυ είχε σκοτώσει και μια ιερόδουλη, διότι θεώρησε αμαρτωλό το επάγγελμά της.

Αφού συνελήφθη, ο Κουλεκμπάγεφ δήλωσε ότι προχώρησε στην πράξη του αυτή εξαιτίας των «θρησκευτικών του πεποιθήσεων», λέγοντας ότι ήθελε να εκδικηθεί για «τους μουσουλμάνους αδελφούς του». Ο ίδιος εξήγησε ότι αρχικά σχεδίαζε να επιτεθεί εναντίον δικαστών και της εισαγγελίας, προτού αποφασίσει να σκοτώσει αστυνομικούς.

Ο δικηγόρος του, τον οποίο είχε ορίσει το κράτος, δήλωσε ότι ο Κουλεκμπάγεφ δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση.

Το 2003 ο Ναζαρμπάγεφ είχε θέσει μορατόριουμ στην εκτέλεση των θανατικών ποινών, όμως σήμερα είναι έντονη η φημολογία για το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης αυτής σύντομα προκειμένου να μπορέσει να εκτελεστεί ο δράστης.

Ένα μήνα πριν από τις επιθέσεις του Κουλεκμπάγεφ, 24 άνδρες επιτέθηκαν σε δύο καταστήματα που πωλούσαν όπλα και σε ένα κτίριο της Εθνοφρουράς στην πόλη Ακτόμπε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι.

Οι αρχές της χώρας είχαν αποδώσει τις επιθέσεις αυτές σε ισλαμιστές, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ενίσχυση του ακραίου ισλάμ στο Καζακστάν, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι μουσουλμάνοι σουνίτες.

Στα τέλη του 2014, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν είχαν αναφέρει ότι 300 πολίτες της χώρας μάχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στο Ιράκ και τη Συρία. Έκτοτε το φαινόμενο έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News