default-image

Πολιτιστικό: στον "πάγο" η επιστροφή χρημάτων

Κρήτη
Πολιτιστικό: στον "πάγο" η επιστροφή χρημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακούφιση για τη ΔΕΠΤΑΗ και το Δήμο Ηρακλείου έφεραν τα χθεσινά μαντάτα από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχέση με το έργο του Πολιτιστικού Κέντρου. Προς το παρόν, και μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης, μπαίνει στον "πάγο" η επιστροφή ποσού ύψους 11,8 εκατ. ευρώ που έχει ζητήσει πίσω το υπουργείο Πολιτισμού μετά την απένταξη της α' φάσης του έργου.

Το έργο της α' φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου, ως γνωστόν, είχε απενταχτεί από το Επιχειρησιακό τομεακό Πρόγραμμα "Πολιτισμός" του ΥΠ.ΠΟ. επειδή δεν ολοκληρώθηκε εντός του χρονικού πλαισίου του προγράμματος, αλλά ούτε και με τις παρατάσεις που προέκυψαν μετέπειτα...

Η απόφαση απένταξης πάρθηκε μετά από έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας "Αρχή Πληρωμής", που αναφερόταν στο κλείσιμο των ημιτελών έργων Ε.Π. περιόδου 2000-2006.

Σε συνέχεια της απόφασης απένταξης, στα τέλη Ιουνίου του 2015, ήρθε και η "μαχαιριά" στη ΔΕΠΤΑΗ και στο Δήμο. Εστάλη, δηλαδή, η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για τη δημοσιονομική διόρθωση... Σε απλή γλώσσα, για την επιστροφή του ποσού των 11.814.687,43 ευρώ, με τα οποία είχε χρηματοδοτηθεί η α' φάση του Πολιτιστικού από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Πολιτισμός".

Όπως ήταν εύλογο, η ΔΕΠΤΑΗ προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει την επιστροφή του τεράστιου αυτού ποσού. Οριστική απόφαση ακόμα δεν υπάρχει. Ωστόσο επί του παρόντος στη Λότζια γλιτώνουν το... "εγκεφαλικό" της επιστροφής του τεράστιου αυτού ποσού, αφού έχει γίνει προσωρινά αποδοχή της αίτησης αναστολής που κατέθεσε στο Ελεγκτικό η ΔΕΠΤΑΗ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «εκδικάστηκε σήμερα Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2016 (σ.σ. χθες), στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η αίτηση αναστολής της ΔΕΠΤΑΗ κατά της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού περί απένταξης της α' φάσης του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, η οποία ελήφθη το Φεβρουάριο του 2014, και της επιβληθείσας δημοσιονομικής διόρθωσης συνολικού ποσού 11.814.687,43 ευρώ.

Αφού εξετάστηκαν τα στοιχεία που προσκόμισαν οι νομικοί της ΔΕΠΤΑΗ, ο αρμόδιος επίτροπος εισηγήθηκε την αποδοχή της αναστολής, έως ότου εκδικαστεί η ουσία της υπόθεσης»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News