default-image

Η αρχή του τέλους για τον εφιάλτη του νερού στο Ηράκλειο

Κρήτη
Η αρχή του τέλους για τον εφιάλτη του νερού στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φως στο... τούνελ επιτέλους για την εξάλειψη του εφιάλτη με τις στεγνές βρύσες, τα ντεπόζιτα, τα μοτεράκια και τις συχνές διακοπές νερού στο Ηράκλειο!

Το... φως άναψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος κατεβαίνει στο Ηράκλειο το ερχόμενο Σάββατο, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα χρηματοδότησης στις αποσκευές του. Ένα πρόγραμμα που θα λύσει το πρόβλημα της πόλης του Ηρακλείου σε σχέση με τη διαχείριση του νερού, διασφαλίζοντας το πολυπόθητο εδώ και τόσα χρόνια, δηλαδή τη συνεχή ροή στο δίκτυο της πόλης.

Ο υπουργός έρχεται για να ανακοινώσει από κοντά, στις 11 το πρωί του Σαββάτου, στη Λότζια, την έγκριση της πρότασης-αιτήματος της ΔΕΥΑΗ για το ολικό "λίφτινγκ" στο σημερινό πεπαλαιωμένο και άκρως προβληματικό δίκτυο ύδρευσης των 200 χιλιομέτρων, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του μισού νερού!

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, οι απώλειες του νερού στο δίκτυο του Ηρακλείου ξεπερνούν το 50%, με συνέπεια να "τορπιλίζεται" η όποια προσπάθεια ενίσχυσης της ύδρευσης της πόλης, είτε από το φράγμα Αποσελέμη, όπως γίνεται ήδη τους τελευταίους μήνες, είτε από άλλες πηγές, όπως π.χ. η αφαλάτωση που προωθο εί αίφνης η δημοτική Αρχή Ηρακλείου από κοινού με τη δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, εν μέσω πάντως έντονων αντιδράσεων και στους δύο όμορους δήμους...

Ξέχωρα από το ποιες πηγές υδροδότησης υπάρχουν και χρησιμοποιούνται, το πρόβλημα στο μέτωπο του νερού στο Ηράκλειο δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ οριστικά αν δεν πάρει σάρκα και οστά η μεγάλη παρέμβαση στην υποδομή του ίδιου του δικτύου ύδρευσης.

Είναι σαν να γεμίζεις βενζίνη σε ένα χαλασμένο ρεζερβουάρ, που είναι τρύπιο και χάνει από παντού.

Η αντικατάσταση-επέκταση του δικτύου ύδρευσης αποτελεί διαχρονικό, διακαή πόθο. Στη ΔΕΥΑΗ και στο Δήμο έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης.

Με την αρωγή κυβερνητικών βουλευτών, όπως του Νίκου Ηγουμενίδη και του Σωκράτη Βαρδάκη, ασκήθηκαν συστηματικά πιέσεις και οχλήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, για την εξασφάλιση χρηματοδότησης στο φιλόδοξο όσο και κοστοβόρο σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ!

Οι πιέσεις, όπως φαίνεται, απέδωσαν καρπούς. Ο Χανιώτης υπουργός Οικονομίας άναψε χθες το απόγευμα το "πράσινο φως" στην ηρακλειώτικη αντιπροσωπία, που τον επισκέφτηκε στην Αθήνα. Τους γνωστοποίησε μάλιστα πως θα κατέβει αυτοπροσώπως ο ίδιος στο Ηράκλειο το Σάββατο, για να κάνει από κοντά τις χαρμόσυνες ανακοινώσεις.

Την απόφασή του αυτή γνωστοποίησε ο Γιώργος Σταθάκης στη σύσκεψη που είχε χθες το απόγευμα στο γραφείο του με τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές, σε συνέχεια βεβαίως σχετικών τηλεφωνικών επαφών που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός με τους βουλευτές και με παράγοντες του Δήμου Ηρακλείου και της ΔΕΥΑΗ.

Στη χθεσινή συνάντηση, ο υπουργός ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι έχουν βρεθεί προγράμματα για την ένταξη των παρεμβάσεων στο δίκτυο υδροδότησης του Ηρακλείου, με βάση τα σχετικά αιτήματα και το σχεδιασμό που έχει καταθέσει η ΔΕΥΑΗ.

Το συνολικό κόστος της παρέμβασης που θέλει να υλοποιήσει η Δημοτική Επιχείρηση για να δοθεί πλήρης λύση στα κακώς κείμενα της υδροδότησης φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ. Είναι όμως άγνωστο το αν η χρηματοδότηση που έχει προαναγγείλει ο κ. Σταθάκης και θα ανακοινώσει στις 11 το πρωί του Σαββάτου στη Λότζια θα καλύπτει ολοκληρωτικά το ποσό αυτό ή ένα μεγάλο μέρος του...

Το Σάββατο στη Λότζια ο υπουργός

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) δέσμευση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη να επισκεφτεί άμεσα, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, το Ηράκλειο, όπου και θα κάνει τις απαραίτητες ανακοινώσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του μεγάλου από κάθε άποψη έργου της αντικατάστασης-επέκτασης των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Ηρακλείου, σηματοδοτεί ότι ένα ζωτικής σημασίας θέμα, που αφορά στην καθημερινότητα των δημοτών του Ηρακλείου, μπαίνει σε ρεαλιστική τροχιά υλοποίησης.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι, μετά την πρώτη συνάντηση που είχα στο γραφείο του δημάρχου Ηρακλείου τον Αύγουστο του 2016 σχετικά με τα δίκτυα ύδρευσης, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου επικαιροποίησε τάχιστα τις προτάσεις της στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς και ότι, μετά τις αναγκαίες επικοινωνίες με το υπουργείο, οι συνεργάτες του σημερινού υπουργού Οικονομίας ενήργησαν άμεσα στην κατεύθυνση εξέτασης των προτάσεων και εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων χρηματοδότησης.

Είναι πλέον σαφές ότι προχωρά η αντικατάσταση-επέκταση του υπάρχοντος φθαρμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου, ως έργο άμεσης προτεραιότητας για τη σημερινή κυβέρνηση.

Είναι επίσης σαφές ότι είναι ανεπίτρεπτο τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ελλάδας, με βαρύνουσα συμβολή στο ΑΕΠ και τον τουρισμό της χώρας - στο Ηράκλειο - οι πολίτες να γεμίζουν σπιτικές δεξαμενές, να αγοράζουν σε φιάλες πόσιμο νερό και να μένουν κατακαλόκαιρο επί ώρες χωρίς νερό.

Το δικαίωμα όλων των πολιτών στο νερό - συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών του Ηρακλείου - αποτελεί αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμα και η κατοχύρωσή του αποτελεί ευθύνη και προτεραιότητα όλων μας».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News