default-image

Τρανταχτή η απουσία της Κρήτης στο νέο ΕΣΠΑ

Κρήτη
Τρανταχτή η απουσία της Κρήτης στο νέο ΕΣΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι πως μας κάνει δα και τρομερή εντύπωση, δυστυχώς. Συνηθισμένα, άλλωστε, τα βουνά στα χιόνια εδώ στη διαχρονικά αδικημένη αναπτυξιακά Κρήτη. Αλλά, όπως και να έχει, μας πιάνει μια θλίψη, μια απογοήτευση, ένας προβληματισμός, ως Κρητικούς, όταν αντικρίζουμε στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης την πανελλαδική λίστα με τα μεγάλα έργα του νέου ΕΣΠΑ (τα έργα δηλαδή κόστους από 75 εκατ. ευρώ και πάνω) και σε αυτή δε βλέπουμε πουθενά την... Κρήτη!

Κανένα κρητικό έργο δεν περιλαμβάνεται στην "εκλεκτή" λίστα των μεγάλων έργων. Η μόνη, μάλιστα, αναφορά στο νησί μας γίνεται με έναν μικρό αστερίσκο. Είναι ο αστερίσκος πως «σε διαδικασία ένταξης είναι το μεγάλο οδικό έργο του ΒΟΑΚ στο τμήμα Πανόρμου-Εξάντη»...

Πέραν τούτου, η Κρήτη "λάμπει διά της απουσίας της"... μένοντας με τα έργα που δρομολογούνται εδώ από την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους και τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς, συν φυσικά τα μεγάλα έργα με συμφωνίες παραχώρησης στα οποία ελπίζουμε προσεχώς, όπως το έργο του νέου αεροδρομίου Καστελίου...

Ας τα δούμε αναλυτικά. Η λίστα των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, που αφορά στις δύο βασικές κατηγορίες των μεταφορών και του περιβάλλοντος, έχει απασχολήσει άρδην τις συζητήσεις και τα ρεπορτάζ εδώ και κοντά μια διετία.

Υπήρχε ένα θολό τοπίο σε σχέση με την τελική ιεράρχηση και κατάταξη των έργων μέσα στη νέα προγραμματική περίοδο της Ε.Ε.

Φαίνεται πως το τοπίο ξεδιάλυνε. Η λίστα φαίνεται πως "κλείδωσε" οριστικά, και ήδη κυκλοφορεί, φιγουράρει σε κεντρικά δημοσιεύματα, με βάση την αρχική αποκάλυψή της από το ypodomes.com.

Στη λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 23 έργα που χωρίζονται στις δύο κατηγορίες αιχμής (μεταφορών-περιβάλλοντος) και αποτελούν το 75% του προγράμματος.

Η πρώτη κατηγορία είναι στον τομέα των Μεταφορών (σιδηροδρομικά, οδικά, μετρό), που περιλαμβάνει 14 έργα, και η δεύτερη κατηγορία είναι στον τομέα του Περιβάλλοντος (αντιπλημμυρικά, ύδρευσης, λυμάτων και διαχείρισης απορριμμάτων) και περιλαμβάνει 9 έργα. Τι εννοούμε, όμως, μιλώντας για μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ; Μιλάμε για έργα με κόστος άνω των 75 εκατ. ευρώ.

Η λίστα με τα έργα

Τα μεγάλα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ 2014-2020 είναι τα παρακάτω:

1. Έργα Μεταφορών

1.1. Κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα "Ρίο-Πάτρα" (ολοκλήρωση 2022).

1.2. Κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ)-Πάτρας στο τμήμα "Ροδοδάφνη-Ρίο" - επιδομή, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση - (ολοκλήρωση 2020).

1.3. Ηλεκτροκίνηση υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα και εντοπισμένες παρεμβάσεις μικρής έκτασης σε υποδομή-επιδομή αυτής (ολοκλήρωση 2022).

1.4. Αναβάθμιση ΠΑΘΕ/Π: τμήμα "ΣΚΑ-Οινόη" (χωρίς τη σύνδεση με ΣΚΑ) (ολοκλήρωση 2022).

1.5. Κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα "Διακοπτό-Ροδοδάφνη"/Φάση β' - σε κατασκευή - (ολοκλήρωση 2017).

1.6. Κατασκευή αυτοκινητόδρομου "Πάτρα-Πύργος" (ολοκλήρωση 2022).

1.7. Κατασκευή του τμήματος "Λαμία-Ξυνιάδα" του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας - Ε65 (ολοκλήρωση 2021 με ένταξη στην παραχώρηση της Κεντρικής Οδού).

1.8. Κατασκευή της οδικής παράκαμψης Χαλκίδας (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα πόρων).

1.9. Ολοκλήρωση της κατασκευής οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με το Δυτικό Άξονα Βορρά-Νότου (φάση Β') - Άκτιο-Αμβρακία-ΕΡΓΟ PHASING: Σε κατασκευή, επίκειται και νέα δημοπράτηση (ολοκλήρωση 2021).

1.10. Μετρό Θεσσαλονίκης Βασική Γραμμή (έργο 2) - Ολοκλήρωση κατασκευής και προμήθεια συρμών - Φάση β' - ΕΡΓΟ PHASING: Σε κατασκευή (ολοκλήρωση 2020).

1.11. Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης έως Καλαμαριά - Κύριες εργασίες και προμήθεια συρμών - Φάση β' - ΕΡΓΟ PHASING: Σε κατασκευή (ολοκλήρωση 2019).

1.12. Επέκταση του Μετρό Αθήνας, τμήμα "Χαϊδάρι-Πειραιάς" και συρμοί του Μετρό Αθήνας - Ολοκλήρωση κατασκευής και θέση σε λειτουργία - Φάση β' - ΕΡΓΟ PHASING: Σε κατασκευή (ολοκλήρωση 2020).

1.13. Μετρό Αθήνας Γραμμή 4 - τμήμα "Άλσος Βεΐκου-Γουδή" (δε θα ολοκληρωθεί εντός του ΕΣΠΑ 2014-2020).

1.14. Κάθετος Άξονας 45 Εγνατίας Οδού "Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή", τμήμα "Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή" - Φάση β': Σε κατασκευή (ολοκληρώνεται στο τέλος του φετινού έτους).

2. Έργα περιβάλλοντος

2.1. Ύδρευση Κέρκυρας (ολοκλήρωση 2022).

2.2. Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς: Σε κατασκευή (ολοκλήρωση 2018).

2.3. Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου (ολοκλήρωση 2018).

2.4. Δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις λυμάτων στο Δήμο Μαραθώνα (ολοκλήρωση 2019).

2.5. Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Ραφήνας και Αρτέμιδος (ολοκλήρωση 2019).

2.6. Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Νοτιοανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης (ολοκλήρωση 2020).

2.7. Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Άνω Λιοσίων (επίκειται επανασχεδιασμός του έργου με βάση τον ΠΕΣΔΑ Αττικής).

2.8. Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Φυλής (επίκειται επανασχεδιασμός του έργου με βάση τον ΠΕΣΔΑ Αττικής).

2.9. Τηλεθέρμανση Φλώρινας: Σε κατασκευή (ολοκλήρωση 2018).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και άλλα έργα που έρχονται ως έργα phasing στο νέο ΕΣΠΑ, αλλά είναι σε προχωρημένη κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News