default-image

Παρατράπεζα: Διάλογοι φωτιά με κώδικες επικοινωνίας (video)

Κρήτη
Παρατράπεζα: Διάλογοι φωτιά με κώδικες επικοινωνίας (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος στο τρίγωνο Τουρκία - Ευρώπη - Αραβικά Κράτη χαρτογραφούν οι διωκτικές αρχές της Κρήτης που μέσα από τη επιχείρηση ντόμινο την οποία έφεραν σε πέρας αποκαλύπτουν τη γιγαντιαίας παρατράπεζας που είχε στηθεί αφενός για το ξέπλυμα του χρήματος από τη διακίνηση αλλοδαπών αλλά και τη χρηματοδότηση κάθε έκνομης δραστηριότητας.

Με κινηματογραφικό τρόπο ποσά από λίγες εκατοντάδες ευρώ μέχρι και ολόκληρα κεφάλαια άλλαζαν χέρια να αναχρηματοδοτήσουν τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών, σε Άραβες εγκατεστημένους στην Ευρώπη, είτε άλλους παραλήπτες στα Αραβικά κράτη. Ο 30χρονος Σύριος ο οποίος φέρεται ως επικεφαλής του πυρήνα της Κρήτης έχει καθοριστικό ρόλο τόσο στο σύγχρονο δουλεμπόριο όσο και στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ  ΦΩΤΙΑ:

Μέλος Εγκληματικής Οργάνωσης : Οι άνθρωποι σου , που τους περνάω από το σπίτι της κράτησης, τα λεφτά τους είναι μαζί σου;  

30χρονος Σύριος : Έχω ήδη τα χρήματα. Δεν υπάρχει πρόβλημα.

Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ο ίδιος εμφανίζεται έτοιμος, να καταβάλει  80.000€ σε  Έλληνα πολίτη για την αγορά ακινήτου για λογαριασμό ενός Ιορδανού ο οποίος με τη σειρά του δεσμεύεται να στείλει μέσα σε λίγα 24ωρα τα μετρητά στο μεσολαβητή.

Ενδεικτικό για το εύρος της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης είναι η εκκρεμότητα των 75.000€ που ο 30χρονος οφείλει να καταβάλει στο Σύριο επικεφαλής του πυρήνα της Αθήνας. Σε συνομιλίες που φέρονται να έγιναν στα μέσα Σεπτεμβρίου προκύπτει πως άμεσα καταβλήθηκαν 10.000€ ενώ τις επόμενες ημέρες έφυγαν τμηματικά από την Κρήτη για την Αθήνα Κούριερ του κυκλώματος που μετέφεραν άλλες 40 ή 50 χιλιάδες ευρώ στον τελικό αποδέκτη.  

Οι αποκαλύψεις  που έρχονται στο προσκήνιο μέσα από τους διαλόγους - φωτιά που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και των ξένων υπηρεσιών που ήδη ακολουθούν τις διαδρομές του χρήματος για να διευκρινίσουν τη δράση ακραίων κύκλων που δρουν στην Ευρώπη.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_vpege8de/

Η επιτυχία της επιχείρησης θεωρείται μεγάλη και πιστώνεται εξ ολοκλήρου στις διωκτικές αρχές της Κρήτης που ερευνούν εδώ και μήνες κάθε πτυχή της δράσης της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, παρά το γεγονός πως ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης  Ανδρέας Δασκαλάκης, κράτησε στην επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης χαμηλούς τόνους εξ αιτίας των συνεχιζόμενων ερευνών που στρέφονται σε κάθε κατεύθυνση.

Μέσω του συνηγόρου της κ. Διονύση Βέρα η υπάλληλος του  αεροδρόμιου Ηρακλείου αρνείται κατηγορηματικά τον κομβικό ρόλο που της αποδίδει η δικογραφία.

Η ίδια φέρεται στις αρχές καλοκαιριού να είναι θορυβημένη από τους αυξημένους αστυνομικούς ελέγχους στο Νίκος Καζαντζάκης.

29χρονος Ελληνογεωργιανός  να μπουν στη θάλασσα ;

«Έχει πέσει κανένα σύρμα, ότι τους έχουνε αμολήσει και προσπαθούν να φύγουν και έχουμε γεμίσει αστυνομίες και πράγματα και θάματα εκεί πέρα.  Μόνο το βράδυ 22:00 που φεύγουνε (μπορούμε)… Από μένα θα είναι εντάξει , αλλά δεν θα παίξω και το κεφάλι μου»

Στις ίδιες συνομιλίες η 45χρονη που φέρεται να δρούσε με ταρίφα χίλια ευρώ το άτομο αναφέρει στις κωδικοποιημένες συνομιλίες της τους αλλοδαπούς ως τουρίστες ή καταλόγους, ενώ οι πτήσεις με τις οποίες θα ταξίδευαν αναφέρονται ως ξενοδοχεία.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News