default-image

Η σχέση του Οδυσσέα Ελύτη με το Ηράκλειο

Η σχέση του Οδυσσέα Ελύτη με το Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 2 Νοεμβρίου του 1789, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας της χώρας, περνά στο κράτος.

Περισσότερα από 220 χρόνια μετά, κάποια «σύγχρονα» δυτικά κράτη ακόμη… πασχίζουν να επιτύχουν τον «διαχωρισμό» κράτους-εκκλησίας.

Η γέννηση του μεγάλου ποιητή στο Ηράκλειο

Σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου του 1911, έρχεται στη ζωή, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης και ήταν το μικρότερο από τα έξι παιδιά του Μυτιληνιού επιχειρηματία Παναγιώτη Αλεπουδέλη της συμπατριώτισσάς του, Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του Ελύτη είχε εγκατασταθεί το 1895 στο Ηράκλειο, όπου ίδρυσε εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελουργίας.

Η πιο μεγάλη στιγμή στην ζωή του Οδυσσέα Ελύτη ήρθε στις 18 Οκτωβρίου του 1979, οπότε και ανακοινώνεται ότι θα βραβευτεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την ποίησή του, που με βάθρο την ελληνική παράδοση περιγράφει με αισθητική δύναμη και υψηλή πνευματική διακριτικότητα, τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για την ελευθερία και τη δημιουργία». Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα τότε από τη Σουηδική Ακαδημία, το «Άξιον Εστί» του Ελύτη αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της ποίησης του 20ου αιώνα.

Η διακήρυξη Μπάλφουρ για το Ισραήλ

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 2 Νοεμβρίου του 1917, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα οι Εβραίοι να αποκτήσουν κράτος στην Παλαιστίνη». Η δήλωση αυτή έμελλε να μείνει στην ιστορία ως διακήρυξη Μπάλφουρ, πάνω στην οποία θα βασιστεί τρεις δεκαετίες μετά (1948) η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Η δολοφονία του Πιερ Πάολο Παζολίνι

Στις 2 Νοεμβρίου του 1975, δολοφονείται στην παραλία της Όστια, κοντά στη Ρώμη, ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης, Πιερ Πάολο Παζολίνι. Ο Παζολίνι γεννήθηκε στη Μπολόνια το Μάρτιο του 1922, την ίδια χρονιά που ανελίχθηκε στην εξουσία ο Μπενίτο Μουσολίνι.

Σχεδόν όλες του οι ταινίες περιέχουν κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα που καυτηριάζουν την μπουρζουαζία. Οι πιο διάσημες από αυτές είναι το «Μάμα Ρόμα» (1962), το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» (1964), το «Θεώρημα» (1968), οι «Χίλιες και Μία Νύχτες» (1974) και το Σαλό (ή 120 μέρες στα Σόδομα) (1976).

Υπήρξε κατά δήλωσή του αμετανόητος αντιφασίστας καθ' όλη του διάρκεια του βίου του. Ο θάνατός του είχε χαρακτηριστεί αρχικά ως πολιτική δολοφονία, ωστόσο το άτομο που είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για το έγκλημα, απέσυρε την ομολογία του το 2005. Έκτοτε, η ιταλική αστυνομία ξεκίνησε εκ νέου έρευνες για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Παζολίνι.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News