default-image

"Φωτιές" άναψε στο Δήμο το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης"

Κρήτη
"Φωτιές" άναψε στο Δήμο το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αυτοδιοικητικές γκρίνιες και αιχμές η φετινή απονομή του βραβείου "Νίκος Καζαντζάκης" από το Δήμο Ηρακλείου! Οι γκρίνιες και οι αιχμές δεν αφορούν στο βραβευόμενο πρόσωπο. Ίσα-ίσα μάλιστα, ο Αμερικανός κορυφαίος μελετητής του σπουδαίου Κρητικού συγγραφέα Peter Bien, στον οποίο και θα απονεμηθεί με κάθε λαμπρότητα το βραβείο στις 9 Νοεμβρίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, τυγχάνει καθολικής αποδοχής και ήταν ομόφωνη επιλογή άλλωστε της διαπαραταξιακής Επιτροπής του Βραβείου.

Οι αυτοδιοικητικές μουρμούρες και αντιδράσεις από πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης αφορούν στο περιεχόμενο της σχετικής ανακοίνωσης που έβγαλε η Λότζια. Η ανακοίνωση - όπως θεωρούν στην παράταξη Κουράκη, και έσπευσε να το στηλιτεύσει ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γιαλιτάκης - παραποιώντας την πραγματικότητα, περνά συγκεκριμένα επικοινωνιακά μηνύματα ότι η σημερινή δημοτική Αρχή ήρθε να επαναφέρει το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο είχε ξεχαστεί, παραγκωνιστεί από την προηγούμενη δημοτική Αρχή...

Ας τα δούμε αναλυτικά. Όπως γνωστοποίησε επισήμως χθες η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, το φετινό βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" θα απονεμηθεί στον Αμερικανό καθηγητή και κορυφαίο κατά κοινή εκτίμηση μελετητή του Κρητικού συγγραφέα Peter Bien.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ο Δήμος Ηρακλείου επανέφερε φέτος στις πολιτιστικές του δράσεις το Βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης", που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Μανόλη Καρέλλη το 1977, και με το οποίο τιμήθηκαν, κατά το παρελθόν, σημαντικές προσωπικότητες. Το Βραβείο αυτό, που δεν είχε απονεμηθεί τα τελευταία χρόνια, θα δίδεται εφεξής ανά διετία σε πρόσωπα με ιδιαίτερα σημαντικό έργο, που τιμούν τον Πολιτισμό και την Ιστορία της Κρήτης.

Στις 9 Νοεμβρίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ώρα 20:00, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός θα απονείμει το εφετινό Βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" στον κ. Peter Bien, ομότιμο καθηγητή της Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Dartmouth των ΗΠΑ, κορυφαίο σήμερα μελετητή, διεθνώς, του Νίκου Καζαντζάκη».

Ο κ. Peter Bien, που θα ταξιδέψει από τις ΗΠΑ ειδικά για την τελετή απονομής του βραβείου, έχει συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με το έργο του Καζαντζάκη, μεταφράζοντας αρχικά στην αγγλική γλώσσα τα έργα του Καζαντζάκη: "Ο τελευταίος πειρασμός" (1960), "Ο φτωχούλης του Θεού" (1962), "Αναφορά στον Γκρέκο" (1965), αργότερα τον "Ζορμπά" (2014), έργο που έλαβε το "Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης" 2015, από την Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (των ΗΠΑ), ενώ αυτό το διάστημα ετοιμάζει τη μετάφραση του έργου "Καπετάν Μιχάλης".

Συνάμα, κ.Peter Bien έχει συγγράψει πολλές, εξαιρετικά σημαντικές μελέτες για το μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, έργα που συνέβαλαν καθοριστικά στη διεθνή προβολή του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

«Το έργο του κ. Peter Bien, τη βραδιά απονομής του Βραβείου "Νίκος Καζαντζάκης", θα παρουσιάσει η επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη. Στο μουσικό μέρος της τελετής θα παρουσιαστεί το έργο του Μάνου Χατζιδάκι "Καπετάν Μιχάλης", βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη (πιάνο Λίλυ Δάκα, ερμηνεία Γιάννης Κασσωτάκης)».

"Βολές" και "καρφιά"

Κάνουν λόγο για παραποίηση της αλήθειας

Μια και μόνο φράση, μέσα στη σχετική ανακοίνωση της Λότζιας, «το βραβείο αυτό, που δεν είχε απονεμηθεί τα τελευταία χρόνια, θα δίδεται εφεξής ανά διετία σε πρόσωπα», ήταν αρκετή για να ανάψει... "φωτιές" στις τάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης.

Στην παράταξη Κουράκη πνέουν μένεα γενικώς κατά της δημοτικής Αρχής, θεωρώντας πως επανειλημμένα και συστηματικά επιλέγει μέσω των ανακοινώσεων, των παρουσιάσεων κ.λπ. να υποβαθμίζει ή να μηδενίζει το έργο της δικής τους παράταξης, όταν ήταν δημοτική Αρχή.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η επίμαχη αυτή φράση θεωρήθηκε από μέλη της παράταξης των "Ανοιχτών Οριζόντων" πως έρχεται να στείλει στη συνείδηση του κόσμου και της τοπικής κοινωνίας το μήνυμα πως το Βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" είχε ξεχαστεί τελείως από τη δημοτική Αρχή Γιάννη Κουράκη.

Έντονη, οργισμένη ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου Παιδείας Νίκου Γιαλιτάκη, ο οποίος σε σκληρή ανάρτησή του κάλεσε τη δημοτική Αρχή να σταματήσει να παραποιεί την αλήθεια.

«Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής του Βραβείου, όπου είχα την τιμή να συμμετέχω κι εγώ, αποφασίστηκε αυτό να απονεμηθεί στον κ. Peter Bien, ο οποίος και το απεδέχθη με μεγάλη χαρά... Όμως θλίψη προκαλεί για άλλη μια φορά η στάση και οι δηλώσεις της δημοτικής Αρχής, συνολικά για το Βραβείο "Καζαντζάκη". Στο δελτίο Τύπου που απέστειλε αναφέρει ανακριβώς ότι επαναφέρει "το βραβείο, που είχε χρόνια να δοθεί". Κύριοι της δημοτικής Αρχής, η συνεχής παραποίηση της πραγματικότητας δύο πράγματα σηματοδοτεί: Ή ότι μέχρι την ανάληψη από εσάς της διοίκησης της πόλης δε γνωρίζατε στοιχειωδώς τι συνέβαινε στην πόλη μας, ή ότι αρέσκεστε συστηματικά να θυσιάζετε κομμάτι της αλήθειας στο βωμό της μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Εκτός πάλι και αν εννοείτε ότι πράγματι το βραβείο καθυστερήσατε να το απονείμετε δύο ολόκληρα χρόνια, αφού θα έπρεπε να είχε δοθεί από το φθινόπωρο του 2014, όπως ο θεσμός ορίζει», ανέφερε ο Νίκος Γιαλιτάκης, συμπληρώνοντας: «Οι Ηρακλειώτες ξέρουν ότι το βραβείο αυτό δε σταμάτησε ποτέ να απονέμεται στην πόλη μας και αποτελεί τουλάχιστον ασέβεια από τη μεριά σας, προς όλους τους άξιους κατά το παρελθόν τιμηθέντες, από κάθε κύκλο τεχνών και επιστημών, να "ξεχνάτε" τις προηγούμενες απονομές»...

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News