Ειδήσεις

Επιτέλους φως για τον κόμβο του Καρτερού

Κινητικότητα ξανά τώρα γύρω από το πολυσυζητημένο θέμα της αναβάθμισης του κόμβου του Καρτερού, που φαίνεται, μετά από καθυστερήσεις και στασιμότητα χρόνων, να βρίσκεται επιτέλους σε καλό δρόμο... Στόχος της προωθούμενης οδικής-κυκλοφοριακής παρέμβασης είναι να άρει το σημερινό κυκλοφοριακό παράδοξο για τους κατοίκους της Επισκοπής και μιας σειράς ακόμα γειτονικών χωριών. Ως γνωστόν, μέχρι τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα απευθείας πρόσβασης από το ΒΟΑΚ προς το δρόμο Καρτερού-Επισκοπής.

Κινητικότητα ξανά τώρα γύρω από το πολυσυζητημένο θέμα της αναβάθμισης του κόμβου του Καρτερού, που φαίνεται, μετά από καθυστερήσεις και στασιμότητα χρόνων, να βρίσκεται επιτέλους σε καλό δρόμο... Στόχος της προωθούμενης οδικής-κυκλοφοριακής παρέμβασης είναι να άρει το σημερινό κυκλοφοριακό παράδοξο για τους κατοίκους της Επισκοπής και μιας σειράς ακόμα γειτονικών χωριών. Ως γνωστόν, μέχρι τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα απευθείας πρόσβασης από το ΒΟΑΚ προς το δρόμο Καρτερού-Επισκοπής.

Οι διερχόμενοι οδηγοί από Ηράκλειο προς Επισκοπή, Ελιά, Σγουροκεφάλι και ένα σωρό ακόμα χωριά αναγκαστικά, με βάση τη σημερινή κυκλοφοριακή κατάσταση, κάνουν έναν... κύκλο ταλαιπωρίας! Αναγκάζονται να κατεβαίνουν παραπλεύρως του ΒΟΑΚ μέχρι το ύψος του ΚΤΕΟ, στη συνέχεια να στρίβουν αριστερά προς το Τομπρούκ και από εκεί κάνουν αντίθετη προς τον προορισμό τους κατεύθυνση. Κατευθύνονται δηλαδή δυτικά μέχρι τη διασταύρωση επί της παλιάς εθνικής οδού, που τους οδηγεί στο δρόμο Καρτερού-Επισκοπής.

Το αίτημα για την απευθείας πρόσβαση από το ΒΟΑΚ προς το δρόμο Καρτερού-Επισκοπής, χωρίς την έξτρα περιπλάνηση, εκκρεμεί από το 2008. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών, τις οποίες έχει στείλει ήδη προς έγκριση στην Περιφέρεια Κρήτης ο αρμόδιος φορέας, δηλαδή ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Αυτό σημαίνει πως είμαστε μεν σε καλό πλέον δρόμο, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ακόμα... "ψωμί" στην υπόθεση της αναβάθμισης του ανισόπεδου κόμβου του Καρτερού.

Συνάντηση Αρναουτάκη-Βαρδάκη

Τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση που καταγράφεται στο συγκεκριμένο οδικό-κυκλοφοριακό μέτωπο, και η οποία "καίει" χιλιάδες κατοίκους της Πεδιάδας, επισήμανε χθες στον περιφερειάρχη Κρήτης ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Θέμα της πρωινής συνάντησης του Σταύρου Αρναουτάκη και του Σωκράτη Βαρδάκη αποτέλεσε η αναβάθμιση και ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου (Α/Κ) Καρτερού. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής Καρτερού-Επισκοπής. Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνάντησης, για την αναβάθμιση του Α/Κ Καρτερού μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη οδικών έργων, ενώ η τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων έχει ολοκληρωθεί και πρόσφατα υποβλήθηκε για έγκριση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης.

Ο βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης ζήτησε από τον περιφερειάρχη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ένταξη της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ενώ τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης του έργου για την ευρύτερη περιοχή του Καρτερού και της Επισκοπής και την αναβάθμιση της ασφαλούς μετακίνησης των κατοίκων. Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης επιβεβαίωσε από τη δική του πλευρά την πρόθεσή της Περιφέρειας Κρήτης για χρηματοδότηση του έργου με την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Από το 2008 ο αγώνας των κατοίκων

Ο κόμβος Καρτερού και η αναβάθμιση-ολοκλήρωσή του δεν είναι καινούργιο πρόβλημα. Αποτελεί διαχρονικό, πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο του διεκδικητικού αγώνα, έχει αναλάβει διαχρονικά δυναμική δράση η Κίνηση Πολιτών Επισκοπής, που αγωνίζεται για την αναβάθμιση του κόμβου από το 2008, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 συμμετέχει και στην Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε για τη διάνοιξη του κόμβου Καρτερού.

Το Φεβρουάριο του 2008, κατόπιν συνάντησης με την Κίνηση Πολιτών Επισκοπής, ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε για πρώτη φορά ερώτηση στη Βουλή, που αφορούσε στην απευθείας πρόσβαση από την εθνική οδό στο δρόμο Καρτερού-Επισκοπής. Στο ίδιο μοτίβο, κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις τον Οκτώβριο του 2013 οι βουλευτές κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης και κ. Μαρία Διακάκη. Πέραν των παραπάνω, και άλλοι βουλευτές απασχόλησαν τη Βουλή με το θέμα, όπως ο κ. Στρατάκης, η κ. Σκραφνάκη κ.ά.

Κατόπιν επανειλημμένων συναντήσεων της ΚΠΕ με την ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ, τη Νομαρχία Ηρακλείου και τη διευθύντρια Κόμβων του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Κασάπη, συντάχθηκε και υποβλήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το Σεπτέμβριο του 2009, μελέτη στην οποία προβλέπεται η δημιουργία νότιου κλάδου επί του απαλλοτριωμένου για το σκοπό αυτό χώρου.

Ακολούθησε συνάντηση των φορέων των πρώην Δήμων Επισκοπής και Γουβών με τον τότε γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργο Δεικτάκη, ενώ το Φεβρουάριο του 2013 είχε υποβληθεί επίσημο αίτημα του Δήμου Χερσονήσου για κατασκευή νότιου κλάδου εξόδου. Στη συνέχεια, ακολούθησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις, με ψηφίσματα και συλλογές υπογραφών, με αίτημα την κατασκευή του κλάδου εξόδου του ΒΟΑΚ προς την Επισκοπή.

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια