Ειδήσεις

Προβλήματα και λασπόδρομοι στην Ιεράπετρα

Από τις 4.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου άρχισε να πλήττει την Ιεράπετρα ο αναμενόμενος τροπικός κυκλώνας, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες.

Μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, η διψασμένη ξηροθερμική Ιεράπετρα, που περίμενε με ιδιαίτερη ανυπομονησία τις πρώτες καλές βροχές του Φθινοπώρου, είχε δεχτεί 55 χιλιοστά νερού - που χαρακτηρίζεται από τους αγρότες αγίασμα - στο Νότιο παραλιακό μέτωπο.

Η ραγδαιότητα της ασυνήθιστης για την περιοχή βροχόπτωσης, ήταν αναμενόμενο ότι θα άφηνε πίσω της και κάποια αντιμετωπίσημα προβλήματα.

«Είμαστε από τις 4.30 το πρωί στο δρόμο με όλες τις δυνάμεις και τα μηχανήματα που διαθέτει η πολιτική προστασία, ο Δήμος Ιεράπετρας και η Περιφέρεια. Συνεργαζόμαστε με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και δίνουμε λύσεις καθοδηγώντας τα μηχανήματα μας και το προσωπικό μας, όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη, για να προλάβουμε ζημιές που ενδεχομένως να δημιουργήσει η βροχή η οποία ήρθε με πιο βίαιο τρόπο από ότι περιμέναμε. Κάναμε πάρα πολλές παρεμβάσεις στην πόλη και τους οικισμούς καθαρίζοντας και αποφράσσοντας σημεία όπου είχαμε συγκέντρωση φερτών υλών και όμβριων υδάτων. Ξεχείλισαν ποτάμια και ρέματα σε διάφορα σημεία όπου είναι επικίνδυνη η διέλευση των οχημάτων ιδιαίτερα στη θέση Βαθύ Ρυάκι . Παρακαλούμε τους οδηγούς να μην περνούν από τα σημεία αυτά αν δεν πέσει η στάθμη του νερού και αν δεν καθαριστούν οι δρόμοι από τις πέτρες και τα ξύλα που έχει κατεβάσει το νερό», μας είπε ο κ. Αργύρης Πανταζής, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Ιεράπετρας.

«Με τη βροχή, που ήρθε για να σώσει τους ελαιοπαραγωγούς μας, τα έχουμε πάει καλά μέχρι τώρα. Φοβάμαι όμως μην έχουμε ζημιές σε θερμοκήπια από τους θυελλώδεις ανέμους που αναμένουμε μετά τις καταιγίδες», πρόσθεσε ο κ. Πανταζής.

Προβληματισμένος βρέθηκε μπροστά στη δύναμη του νερού που κατέβαινε με απίστευτη δύναμη από το Βαθύ Ρυάκι, ο βετεράνος αγροτοσυνδικαλιστής τέως πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Ησίοδος» κ. Δημήτρης Γιαννακουδάκης.

«Δεν μας πειράζει που δεν μπορούμε να περάσουμε το δρόμο, επειδή έχει φουσκώσει το Βαθύ Ρυάκι. Αυτό το νερό, το αγίασμα που πέφτει τώρα από τους ουρανούς, το περιμένουμε εμείς οι αγρότες από τον Φεβρουάριο. Θα κάνει σίγουρα και κάποιες μικρές ζημιές. Η ωφέλεια όμως που θα έχει η διψασμένη γη είναι ανυπολόγιστη πιστεύω», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Γιαννακουδάκης.

Σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο και τους αγροτικούς δρόμους, οι καταιγίδες που έπεφταν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, άφησαν αρκετά προβλήματα. Στη Θρυπτή, στον Άγιο Ιωάννη, στη Βαϊνιά, στο Κεντρί, στο Μύρτο, στα Γδόχια, στην Κλαμαύκα, στην Ανατολή, στους Καλογέρους, στους Μύθους, στη Μακρυλιά, στους Μεσσελέρους αλλά και σε άλλες δημοτικές κοινότητες, σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων στο οδόστρωμα και συγκέντρωση λάσπης, πετρών και άλλων φερτών υλικών, σε σημεία στα οποία η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν με ιδιαίτερη δυσκολία.

«Από τους Καλογέρους μέχρι την Ανατολή και τις Μάλλες, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με μεγάλη δυσκολία, γιατί έχουν πέσει πέτρες και χώματα στο οδόστρωμα. Οι δρόμοι πρέπει να καθαριστούν γρήγορα για να μην έχουμε ατυχήματα», μας είπε ο λαογράφος κ. Γιώργος Λαμπράκης.

Προβλήματα αντιμετώπισε και το εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας, όπου καταλήγουν τα όμβρια του νέου σχεδίου πόλης, και του Κεντριού. Οι αγωγοί των ομβρίων δεν προλάβαιναν να παίρνουν τα νερά για να τα οδηγήσουν στη θάλασσα, ενώ πολλά από τα φρεάτια παρέμεναν κλειστά η είχαν βουλώσει από τα σκουπίδια και τα φύλλα των δέντρων.

Από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί οι τεράστιοι όγκοι νερού που είχαν συγκεντρωθεί στο εμπορικό κέντρο και στη βόρεια είσοδο της πόλης, είχαν μετατρέψει την Ιεράπετρα σε μια μικρή νέα… Βενετία.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια