Ειδήσεις

Ν.Ταβερναράκης, ένας κορυφαίος επιστήμων στο τιμόνι του ΙΤΕ

Ένας κορυφαίος επιστήμονας, ένας άνθρωπος αγαπητός από όλους, καταξιωμένος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό, ένας ερευνητής που δεν έχει σταματήσει να προσθέτει διακρίσεις και πρωτοποριακές μελέτες στο βιογραφικό του, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, είναι από χθες ο νέος διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του ΙΤΕ.

Ένας κορυφαίος επιστήμονας, ένας άνθρωπος αγαπητός από όλους, καταξιωμένος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό, ένας ερευνητής που δεν έχει σταματήσει να προσθέτει διακρίσεις και πρωτοποριακές μελέτες στο βιογραφικό του, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, είναι από χθες ο νέος διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του ΙΤΕ.

 Η επιλογή της ειδικής επιτροπής, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες της "Ν.Κ." ήταν ομόφωνη, ανοίγει νέους ορίζοντες για το πρωτοποριακό και κορυφαίο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, με τον ίδιο τον κ. Ταβερναράκη να δηλώνει ότι αποτελεί ύψιστη τιμή αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη.

Ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο οποίος ως τα σήμερα ηγείτο του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, διαδέχεται στη θέση του προέδρου τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, ο οποίος τελούσε πρόεδρος του Ιδρύματος με αναστολή καθηκόντων του.

 Στις πρώτες του δηλώσεις στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο νέος επικεφαλής του ΙΤΕ σημείωσε ότι αποτελεί ύψιστη τιμή να επιλεγεί στο τιμόνι του κορυφαίου επιστημονικού Ιδρύματος της χώρας, αλλά παράλληλα και βαριά ευθύνη. «Θα προσπαθήσω να μη διαψεύσω τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν, που πίστεψαν σε μένα», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Θα προσπαθήσω με όλες τις δυνάμεις μου και με όλους του ανθρώπους του ΙΤΕ να παλέψουμε για το καλύτερο. Όλοι μαζί αν προσπαθήσουμε, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας θα πάει ακόμα καλύτερα. Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα πιο ψηλά και μπορούμε να φτάσουμε εκεί».

Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με την ομόφωνη απόφαση της ειδικής επιτροπής κριτών, η οποία απαρτιζόταν από κορυφαίους σε διεθνές επίπεδο Έλληνες επιστήμονες. Ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι γνωστός για την ερευνητική του δουλειά, με πολλές διακρίσεις και αριστεία τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Οι έρευνες του ίδιου και της ομάδας του στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας αποτελούν σημείο αναφοράς, ενώ ο κ. Ταβερναράκης αποτελεί την "ψυχή" του Εργαστηρίου Αρχαίου DNA, ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που φιλοδοξεί να αποκαλύψει πολλά από τα μυστικά του παρελθόντος, όπως τα "διηγούνται" οι πρόγονοί μας.

>> Διαβάστε:ΤΟ  ΙΤΕ "ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ DNA

Ένα εργαστήριο που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πρόσφατα, με αφορμή και τις ανακαλύψεις στον περίφημο πια τάφο της Αμφίπολης. Πρόσφατα το βιογραφικό του κ. Ταβερναράκη εμπλουτίστηκε με μια ακόμα διάκριση, εκείνη του να συγκαταλέγεται στα δύο νέα μέλη που διορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ) για την επόμενη 4ετία. Επίσης, πρόσφατα έγινε ένας από τους μόλις 45 επιστήμονες από όλη την Ευρώπη που εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το υψηλού κύρους πρόγραμμα για την Προώθηση της Καινοτομίας (ProofofConceptGrant), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Είναι δε ο μοναδικός από την Ελλάδα που πέτυχε να χρηματοδοτηθεί.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ:ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΧΑΙΟΥ DNA ΣΤΟ ΙΤΕ

Το βιογραφικό του νέου προέδρου

Ο νέος πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης, είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, τακτικός καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοπληροφορική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Ηγείται δε του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης του Ινστιτούτου. Είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea). Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και είναι διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχοντας εκπονήσει μεταδιδακτορικές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Με το ερευνητικό του έργο έχει συμβάλει στην εξέλιξη της επιστήμης. Εστιάζει στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος. Με τις επιστημονικές του μελέτες έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Η συνεισφορά του είναι μεγάλη και στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου. Δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, καθώς και πολλά εκλαϊκευτικά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή έντυπα φέρουν την υπογραφή του Νεκτάριου Ταβερναράκη.

ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια