default-image

Οι 95 θέσεις του Μαρτίνου Λούθηρου

Οι 95 θέσεις του Μαρτίνου Λούθηρου

Σαν σήμερα, στις 31 Οκτωβρίου του 1517, ο Γερμανός ιερέας και θεολόγος, Μαρτίνος Λούθηρος θυροκολλεί στο Μητροπολιτικό Ναό της Βιτεμβέργης τις περίφημες 95 θέσεις του.

Η αντίθεση του Λούθηρου στις πρακτικές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχαν ήδη εκφραστεί από τον ίδιο στους φοιτητές του. Ωστόσο, η θυροκόλληση των θέσεών του αποτέλεσαν την πρώτη ανοικτή -πλέον- επίθεση εναντίον του Παπισμού.

Σύντομα ο Λούθηρος κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον του επιτετραμμένου του Πάπα στη Γερμανία. Εκεί αρνήθηκε να ανακαλέσει και φυγαδεύτηκε νύχτα από οπαδούς του.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, το χάσμα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο και οι θέσεις του Λούθηρου βρήκαν μεγάλη απήχηση τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Ο ηγέτης της «Μεταρρύθμισης» και θεμελιωτής ουσιαστικά του Προτεσταντισμού πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου του 1546 στο Άισλεμπεν της Γερμανίας.

Η δίκη και η εκτέλεση των "6"

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Οκτωβρίου του 1922 όταν ξεκινά στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλιάς Βουλής, στην Αθήνα, η περίφημη δίκη των «6».

Η παραπομπή τους σε δίκη από έκτακτο στρατοδικείο έγινε μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα. Στο εδώλιο κάθισαν συνολικά οκτώ πολιτικοί και στρατιωτικοί που φέρονται ως οι πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου του 1922 το Έκτακτο Στρατοδικείο καταδίκασε σε θάνατο τους Γεώργιο Χατζηανέστη, Δημήτριο Γούναρη, Νικόλαο Στράτο, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιο Μπαλτατζή και Νικόλαο Θεοτόκη. Επίσης καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη οι Μιχαήλ Γούδας και Νικόλαος Θεοτόκης.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στους έξι θανατοποινίτες την ίδια ημέρα, στις 9 το πρωί. Η εκτέλεσή τους έγινε στο Γουδί, πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία», δυο ώρες μετά, ενώ ακολούθησε η κηδεία τους στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στις 2.30 το μεσημέρι.

Η ανοικτή επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη

Εξάλλου, στις 31 Οκτωβρίου του 1940 δημοσιεύεται στις εφημερίδες η ανοικτή επιστολή του φυλακισμένου ηγέτη του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, ο οποίος καλούσε τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο ενάντια στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι.

«Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα» ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ. Η εν λόγω επιστολή αμφισβητήθηκε έντονα από πολλούς που προέρχονταν και από το εσωτερικό του κόμματος, ωστόσο παρ' όλα αυτά έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News