default-image

Στο Πανελλήνιο παίδων-κορασίων ΣΑΧ και ΟΦΗ

Σπορ
Στο Πανελλήνιο παίδων-κορασίων ΣΑΧ και ΟΦΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μεγάλη επιτυχία της σκακιστικής ομάδας του Ο.Φ.Η. που πήρε την δεύτερη θέση στο ομαδικό πρωτάθλημα παίδων κορασίδων Κρήτης και προκρίθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη από 15 έως 18 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 18 ομάδων απ' όλη τη χώρα.

Δυστυχώς ο αριθμός των ομάδων που συμμετείχαν από την Ανατολική Κρήτη ήταν απογοητευτικός, αφού εκτός από τις περυσινές απουσίες των Σ.Ο.Η., Νέων Ηροδότου, Ε.Γ.Ο.Η. και Σ.Α.Χερσονήσου, ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι φετινές απουσίες του Ο.Α.Α.Η., του Λατώ Αγίου Νικολάου και της Σ.Α.Γαζίου που συμμετείχαν πάντα στις αντίστοιχες διοργανώσεις των προηγούμενων χρόνων.

Έτσι, στη σπουδαιότερη για το νεανικό σκάκι διοργάνωση, την Ανατολική Κρήτη εκπροσώπησαν μόνο ο Ο.Φ.Η., ο Ο.Φ.Η.2000 και ο Λέων Κάντια. Οι ομάδες αγωνίστηκαν με 6-μελείς συνθέσεις, με 4 αγόρια ηλικίας 16, 14, 12, 10 ετών και 2 κορίτσια ηλικίας 16, 12 ετών αντίστοιχα και η τελική βαθμολογία (σε έξι αγώνες) ήταν η εξής:

11 β.

30 π.

9 β.

26 π.

ΚΥΔΩΝ Χανίων

8 β.

19 π.

7 β.

21 π.

7 β.

19 π.

Ο.Φ.Η. 2000

6 β.

Σ.Κ.Ο. Ρεθύμνου

5 β.

13 π.

Ο.Α.Χανίων 2000

4 β.

17 π.

Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων

4 β.

Σ.Ο. Λέων Κάντια

3 β.

Η περυσινή πρωταθλήτρια Ελλάδος ομάδα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων, με 5 από τους 6 σκακιστές της να έχουν αναδειχτεί πρωταθλητές Ελλάδας στα ατομικά πρωταθλήματα των προηγούμενων χρόνων (Θεοδώρου, Γεωργακόπουλος, Πατρελάκης, Βοζινάκη και Καραβιτάκη), επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και πήρε για έκτη συνεχόμενη φορά την 1η θέση στην τελική βαθμολογία. Η ομάδα των Χανίων έκανε πέντε σχετικά εύκολες νίκες, αλλά δυσκολεύτηκε στον αγώνα με τον Ο.Φ.Η., ο οποίος έφτασε πολύ κοντά στη νίκη, αλλά τελικά η Σ.Α.Χ. πήρε την ισοπαλία 3-3 χάρις στην μεγάλη εμπειρία των σκακιστών της.

Για την δεύτερη θέση που οδηγούσε επίσης στην πρόκριση, έγινε μεγάλη μάχη μεταξύ του Ο.Φ.Η., του Κύδωνα, της «Κάισσα» Χανίων και του Ο.Α.Χ. Ο Ο.Φ.Η. μετά την ισοπαλία με την Σ.Α.Χ. και τις εντυπωσιακές νίκες με 5-1 και 4,5-1,5 αντίστοιχα απέναντι σε Ο.Α.Χ. και Κάισσα, διεκδικούσε ακόμα και την πρώτη θέση από την Σ.Α.Χ. στα κριτήρια ισοβαθμίας. Η απρόσμενη ήττα του ΟΦΗ από τον Κύδωνα με 2,5-3,5 την 5η αγωνιστική έδωσε νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα, όμως την τελευταία αγωνιστική η αναμέτρηση Κύδωνας - Ο.Α.Χ. έληξε ισόπαλη 3-3 και ο Ο.Φ.Η. με άνετη νίκη (5,5-0,5) επί του ΟΦΣΧ πήρε τελικά την πρόκριση για το πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Με την ομάδα του Ο.Φ.Η. αγωνίστηκαν οι εξής (σε παρένθεση οι πόντοι που σημείωσαν): Γιώργος Καδιάνης (4), Νίκος Σερπετσιδάκης (4,5), Γιώργος Παπιδάκης (5), Νίκος Καζάκος (4), Ίριδα Βιτσαξάκη (3), και Νεφέλη Ματθαιάκη (5,5). Ιδιαίτερα αναφορά πρέπει να κάνουμε στους μικρότερους σε ηλικία σκακιστές της ομάδας, που εντυπωσίασαν με την απόδοση τους και συνέβαλαν αποφασιστικά στην πρόκριση. Συγκεκριμένα η δωδεκάχρονη Νεφέλη Ματθαιάκη μπορεί να χαρακτηριστεί η πιο πολύτιμη παίχτρια της ομάδας κάνοντας εντυπωσιακές νίκες επί της πρωταθλήτριας Ελλάδος Ευαγγελίας Καραβιτάκη και απέναντι σε σκακίστριες με μεγαλύτερο ΕΛΟ όπως η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου και η Κατερίνα Παπαδοκωνσταντάκη. Εξίσου πολύτιμη ήταν και η παρουσία του εντεκάχρονου Γιώργου Παπιδάκη με επίσης σπουδαίες νίκες απέναντι σε σκακιστές με μεγαλύτερο ΕΛΟ, όπως ο δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδος Βαγγέλης Πατρελάκης και ο Παναγιώτης Τσαγκαράκης. Τέλος ο εννιάχρονος Νίκος Καζάκος στην πρώτη του παρουσία σε κρίσιμους αγώνες με την ομάδα του Ο.Φ.Η., έδειξε μεγάλη μαχητικότητα και άφησε πολλές υποσχέσεις για ένα λαμπρό σκακιστικό μέλλον.

Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι και η επιτυχία της δεύτερης ομάδας του ΟΦΗ (Ο.Φ.Η.2000), που πήρε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την 6η θέση στην τελική βαθμολογία, ξεπερνώντας ομάδες με παράδοση στο νεανικό σκάκι όπως ο Σ.Κ.Ο.Ρεθύμνου και ο Ο.Φ.Σ.Χανίων. Με τον Ο.Φ.Η.2000 αγωνίστηκαν οι: Μάνος Ξηρουχάκης (2/4), Ηλίας Αγγελάκης (1/5), Γιάννης Κουβίδης (1/5), Νίκος Φραγκιαδάκης (1/5), Ειρήνη Εργαζάκη (2/5), Μαρία Καπνιστού (2,5/5) και Μάνος Πετράκης (0,5/1).

Οι επιτυχίες αυτές και των δύο ομάδων του ΟΦΗ αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά το πλούσιο φυτώριο και τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του. Καθοριστική συμβολή σε αυτές τις επιτυχίες είχε ο νέος προπονητής της ομάδας, ο FIDEmaitr Παναγιώτης Χριστοδούλου που μαζί με τον FIDE instructor Σταύρο Λυράκη και τον Κώστα Αναγνωστόπουλο συνθέτουν μια προπονητική ομάδα που φιλοδοξεί να οδηγήσει το σκάκι του ΟΦΗ σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Όλα αυτά βέβαια αποτελούν συνέχεια της δουλειάς του επί 22 χρόνια προπονητή του τμήματος Στέφανου Γρατσέα, στον οποίο οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό η δημιουργία της σκακιστικής ακαδημίας του ΟΦΗ, που συγκαταλέγεται σήμερα στις καλύτερες της χώρας.

Το σκακιστικό τμήμα του ΟΦΗ λειτουργεί καθημερινά στην οδό Ισαύρων 93 (δίπλα στη Θύρα 1 του κεντρικού γηπέδου του ΟΦΗ στα Καμίνια Ηρακλείου), από Δευτέρα έως Παρασκευή ώρες 16:00 - 20:30 και Σάββατο ώρες 10:30 - 17:30, ενώ από φέτος λειτουργούν και τμήματα για ενήλικες (Δευτέρα και Παρασκευή ώρες 20:30 - 22:00 και Κυριακή ώρες 17:00 - 19:00), με υπεύθυνο προπονήσεων το Γιάννη Χαλκιά. Για τα νέα τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων που δημιουργούνται καθημερινά, καθώς και για άλλες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 6944802541 και 6973409970 ή να ενημερωθούν από το blog του σκακιστικού ΟΦΗ: ofichessclub.blogspot.com

Πηγή: ofierasitechnis.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News