Ειδήσεις

Σαν σήμερα πεθαίνει ο μεγάλος Μίμης Φωτόπουλος

Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο πιο διάσημος δημοσιογράφος του κόσμου, Τζόζεφ Πούλιτζερ. Οι εκλογές της βίας και της νοθείας. Και ο θάνατος του μεγάλου του ελληνικού θεάτρου, Μίμη Φωτόπουλου.

Ο πιο διάσημος δημοσιογράφος του κόσμου

Σαν σήμερα, στις 29 Οκτωβρίου του 1911 αφήνει την τελευταία του πνοή ο διάσημος δημοσιογράφος, Τζόζεφ Πούλιτζερ. Ο Πούλιτζερ γεννήθηκε στο Μακό της Ουγγαρίας στις 10 Απριλίου του 1847. Σε ηλικία 17 ετών μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

Πήρε μέρος στις πολεμικές συρράξεις του Αμερικανικού Εμφυλίου και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Μισούρι, όπου ξεκίνησε να εργάζεται για μια γερμανόφωνη εφημερίδα. Το 1872 ο Πούλιτζερ αγοράζει την εφημερίδα «Post» του Σεν Λούις και έξι χρόνια μετά προχωρά στην αγορά και της «St Louis Dispatch».

O Πούλιτζερ συγχώνευσε τελικά τις δυο εφημερίδες, δημιουργώντας στην St. Louis Post-Dispatch¨, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η καθημερινή εφημερίδα της πόλης του St Louis. To 1883 o Πούλιτζερ αγοράζει και τη New York World, την κυκλοφορία της οποίας απογείωσε, κάνοντας την , την πιο δημοφιλή εφημερίδα των ΗΠΑ με 600.000 φύλλα.

Το 1912, μετά το θάνατο του Πούλιτζερ, ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια η πρώτη Μεταπτυχιακή Σχολή Δημοσιογραφίας, καθώς ο δημοσιογράφος κληροδότησε για το σκοπό αυτό μέσω της διαθήκης του 2 εκατομμύρια δολάρια. Εξάλλου, με τη διαθήκη του Πούλιτζερ θεσμοθετήθηκαν τα ομώνυμα βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο και θεωρούνται ως η ύψιστη τιμή για οποιονδήποτε δημοσιογράφο στις ΗΠΑ. 

Οι εκλογές της βίας και της νοθείας

Σαν σήμερα, στις 29 Οκτωβρίου του 1961, λαμβάνει χώρα η εθνική εκλογική αναμέτρηση, η οποία έμελλε να μείνει στην ιστορία της Ελλάδας ως οι «εκλογές της βίας και της νοθείας».

Κι αυτό επειδή η κυβέρνηση Καραμανλή, τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός κατηγορήθηκαν ότι προέβησαν κατά την προεκλογική περίοδο σε εκτεταμένη τρομοκρατία εναντίον των κομμάτων της Αριστεράς και του Κέντρου, αλλά και σε νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.

Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια σε διάφορες περιοχές -κυρίως- της επαρχίας, ενώ στις συμπλοκές που έγιναν, υπήρξαν και νεκροί.

Οι εκλογές έγιναν με την ενισχυμένη αναλογική και τελικά τα αποτελέσματα έδωσαν ένα ποσοστό 50,81% στην ΕΡΕ του Καραμανλή, ένα 33,66% στην Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ το ΠΑΜΕ (ΕΔΑ) με επικεφαλής τον Ιωάννη Πασαλίδη συγκέντρωσε το 14,63% των ψήφων.

Η νέα κυβέρνηση Καραμανλή ορκίστηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1961, ενώ την 1η Δεκεμβρίου ο Παπανδρέου ξεκίνησε τον περίφημο «ανένδοτο αγώνα», ο οποίος διήρκησε μέχρι το 1963 με την υποστήριξη και της ΕΔΑ.

Ένας μεγάλος του ελληνικού θεάτρου

Πριν από ακριβώς 30 χρόνια, στις 29 Οκτωβρίου του 1986, αφήνει την τελευταία του πνοή, μετά από ανακοπή καρδιάς, ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός, Μίμης Φωτόπουλος.

Ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, την οποία γρήγορα εγκατέλειψε για τη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Το ντεμπούτο του στο σανίδι έγινε το 1932 σε ηλικία μόλις 19 ετών. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΑΜ, ενώ συμμετείχε και στα Δεκεμβριανά.

Εκτός από το θέατρο, έκανε λαμπρή καριέρα και στον κινηματογράφο, συνδέοντας το όνομά του με τη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, ενώ ασχολήθηκε επιτυχημένα με τη σκηνοθεσία, αλλά και με τη λογοτεχνία. 

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια