default-image

Ιεράπετρα: Χωρίς εξέδρες και επισήμους η παρέλαση (photos)

Κρήτη
Ιεράπετρα: Χωρίς εξέδρες και επισήμους η παρέλαση (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με λιτό και ιδιαίτερα απλό τρόπο, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στην Ιεράπετρα. Χωρίς εξέδρες, χωρίς κυβερνητική ή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, και χωρίς στρατιωτικά αγήματα.

Είχε όμως καλό καιρό που βοήθησε τους Ιεραπετρίτες να κατέβουν στην κεντρική πλατεία Ηρώων, για να θαυμάσουν και να χειροκροτήσουν τη νεολαία που έπαιρνε μέρος στην παρέλαση.

Προηγήθηκε η θεία λειτουργία ,η κατάθεση στεφάνων, και  η επιμνημόσυνος δέηση στο μνημείο των πεσόντων χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Πέτρας και Χερονήσου κ. Γεράσιμου, τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, μέχρι την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη κ Κύριλλου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής τουρισμού κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Το μήνυμα του δημάρχου Ιεράπετρας κ Θεοδόση Καλαντζάκη για την 28η Οκτωβρίου.

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί σταθμό στην πορεία του έθνους μας και ημέρα μνήμης και τιμής για τον απανταχού ελληνισμό. Ο Έλληνας του '40 με αυταπάρνηση και αυτοθυσία δήλωσε παρών στην ιστορική του κληρονομιά, αγωνιζόμενος με συνέπεια για τη συνέχεια του έθνους του.

 Εβδομήντα έξι χρόνια μετά, το παράδειγμα του '40 εξακολουθεί να μας κάνει υπερήφανους. Η συλλογικότητα, η ανιδιοτέλεια, η φιλοπατρία που επέδειξαν οι Έλληνες κέρδισαν τη βία, την αδικία, τον παραλογισμό, τις εκτελέσεις και τις καταστροφές των εχθρών.

Σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης, τα διδάγματα των   μαχητών του  '40  ας  αποτελέσουν για όλους μας λαμπρά παραδείγματα μεγαλειώδους αντίστασης για  τη διαφύλαξη της σημαντικότερης αξίας κάθε λαού, της Ελευθερίας του Έθνους.

Το αδιαπραγμάτευτο της Λευτεριάς και η κατίσχυση των ψυχικών και ηθικών δυνάμεων έναντι των φυσικών, αξίες της κλασικής μας αρχαιότητας και του ένδοξου ιστορικού μας  παρελθόντος, ας αποτελέσουν για όλους μας σήμερα, πολύτιμα  διδάγματα για να διεκδικήσουμε με σύνεση, σκέψη και πρόγραμμα το πέρασμα σε ένα αύριο αρχών και αξιών».

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News