default-image

Κορυφώνεται ο εορτασμός του ΟΧΙ, λαμπρές εκδηλώσεις (video)

Κρήτη
Κορυφώνεται ο εορτασμός του ΟΧΙ, λαμπρές εκδηλώσεις (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ημέρα που γράφτηκε στην Ιστορία το ηρωικό «Όχι» της Ελλάδας στον Μουσολίνι τιμάει και πάλι φέτος ο ελληνικός λαός, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στο Ηράκλειο, οι προετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή και την παρέλαση ξεκίνησαν εδώ και μέρες και κορυφώθηκε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις ανήμερα της εθνικής επετείου

Ανήμερα της εθνικής εορτής, στις 7:30 το πρωί, οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων ήχησαν χαρμόσυνα και η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου θα παιάνισε το Εωθινό. Στη συνέχεια, στις 8 το πρωί ακολούθησε  η επίσημη έπαρση της σημαίας στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στις 10:45 π.μ. έγινε επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος του Γενικού Λυκείου Μαλίων κ. Αντώνης Γιακουμάκης.

Στις 11:30 π.μ. τελετή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Η μεγάλη παρέλαση

Αφετηρία από το μνημείο Μάχης Κρήτης

Η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση  ξεκινήει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής από τη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης. Θα συνεχίσει προς πλατεία Ελευθερίας - Αβέρωφ - πλατεία Κορνάρου - Κυρίλλου Λουκάρεως - Αγίου Μηνά και θα τελειώσει στο ύψος της πλατείας Αγίου Μηνά. Στην παρέλαση συμμετάσχουν τα ακόλουθα τμήματα: της Φιλαρμονικής του Δήμου, των Αναπήρων Πολέμου-Παλαιών Πολεμιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Εθελοντών Σαμαρειτών, της Λέσχης Εφέδρων Ν. Ηρακλείου, του Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, του Σωματείου Ποντίων Ηρακλείου "Εύξεινος Λέσχη", του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου, του Συλλόγου Ν. Αλικαρνασσού "Η Αρτεμισία", του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης "Άγιος Πολύκαρπος", του Συλλόγου Σμυρναίων Ηρακλείου "Η Σμύρνη", του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης, του Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης "Ορφέας", του Ομίλου Βρακοφόρων Νέας Γενιάς, του Λαογραφικού Συλλόγου "Χοροδρώμενα", του Ομίλου Παιδείας και Πολιτισμού "Ο Αετογιάννης", του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, των δημοσίων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων, ΕΕΕΚ, των δημοσίων και ιδιωτικών γυμνασίων και λυκείων, του ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και των στρατιωτικών τμημάτων κατά την καθιερωμένη τάξη.

Στις 5:30 το απόγευμα επίσημη υποστολή της σημαίας στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για την Επέτειο της 28ης  Οκτωβρίου 1940

"Η 28η Οκτωβρίου 1940 υπήρξε η αφετηρία ενός μεγάλου Αγώνα. Ο Ελληνικός στρατός, αψηφώντας την υπεροπλία των Ιταλικών φασιστικών δυνάμεων, αντιμετώπισε στα βουνά της Αλβανίας την εχθρική επίθεση και κατόρθωσε να απωθήσει τους εισβολείς,  αποτρέποντας το πέρασμά τους προς τα εδάφη της χώρας μας. Η αυτοθυσία, η τόλμη, η αποφασιστικότητα και ο πατριωτισμός των Ελλήνων -σε μια περίοδο διαρκούς προέλασης των Δυνάμεων του Άξονος- έδωσαν ελπίδα στα έθνη του κόσμου που δέχονταν την απειλή της βαρβαρότητας και του ολοκληρωτισμού. Η 28η Οκτωβρίου 1940 συμβολίζει διαχρονικά: την αντίσταση ενός λαού, το ψυχικό σθένος  και την αυταπάρνησή του, την ατομική και συλλογική πορεία προς την Αξιοπρέπεια και την Ελευθερία.Η εφετινή Επέτειος του ιστορικού «Όχι» του 1940, βρίσκει και πάλι την χώρα μας σε μια κρίσιμη συγκυρία, ενώ στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή υπάρχει επικίνδυνη αστάθεια. Είναι απαραίτητο να είμαστε σε εγρήγορση, ως πολίτες και ως χώρα, προχωρώντας με σύνεση, ομοψυχία και αλληλεγγύη. Οφείλουμε, συνάμα, να διατηρήσουμε ζωντανή την πολύτιμη κληρονομιά των θυσιών και των αγώνων που χρειάστηκαν για την Ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία."

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News