default-image

Γιορτάζουν την Αγ.Σκέπη, προστάτιδα των στρατιωτών

Κρήτη
Γιορτάζουν την Αγ.Σκέπη, προστάτιδα των στρατιωτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ηράκλειο πανηγυρίζει σήμερα η μοναδική εκκλησία της Αγίας Σκέπης, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, στο λόφο όπου είναι χτισμένη και η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης.

Ο Ιερός Ναός άρχισε να χτίζεται στα μέσα του περασμένου αιώνα, το 1965, από τη Δέσποινα Βαγιάκη. Τελείωσε και εγκαινιάστηκε το 1967 από το μακαριστό Μητροπολίτη Ευγένιο Ψαλιδάκη.

Αρχικά στεγάζονταν σε αυτό το χώρο οικοτροφείο, όπου διέμεναν τα παιδιά από την επαρχία που είχαν έρθει να φοιτήσουν σε Γυμνάσια - Λύκεια - Τεχνικές Σχολές της πόλης. Αργότερα με την ίδρυση του Πιτσουλάκειου Ορφανοτροφείου τα παιδιά τα οποία διέμεναν εκκλησιάζονταν και κοινωνούσαν στο ναό.

Με την ίδρυση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, το 1992, κάλυψε τις λατρευτικές ανάγκες των σπουδαστών αλλά και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αγάπησαν και αγαπούν ιδιαιτέρως τη Χάρη της Παναγίας αλλά και το ναό της Αγίας Σκέπης.

Σήμερα ο πατέρας Αλέξιος Μαράκης μαζί με τους εθελοντές κατοίκους της γύρω περιοχής, που στεγάζεται ο ναός της Αγίας Σκέπης, δίνουν καθημερινό αγώνα  για την επέκταση του ναού και συμβάλλουν ώστε να τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες κατά τις Κυριακές και τις Εορτές των Αγίων έτσι ώστε πολλοί άνθρωποι να βρίσκουν καταφύγιο και παρηγοριά στις δοκιμασίες της ζωής τους.

Ο πατέρας Αλέξιος μας στέλνει το δικό του μήνυμα  

«Όπως τότε η χάρη της Παναγίας σκέπασε τους στρατιώτες στον πόλεμο του 1940 έτσι και σήμερα να σκεπάσει όλο τον κόσμο και ειδικά την Ελλάδα στις δύσκολες ημέρες που περνάει και να την βοηθήσει να ξεφύγει από την οικονομική κρίση».

Η Αγία Σκέπη είναι η Χάρη και η προστασία της Παναγίας

Ονομάστηκε Αγία Σκέπη από ένα όραμα που είδε ο Όσιος Ανδρέας στο Ναό των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της Αγρυπνίας (η Παναγία σκέπαζε με ένα πέπλο τους πιστούς που παρακολουθήσαν τη Θεία Λειτουργία).

Εμφανίσεις της Αγίας Σκέπης υπήρξαν και στα Αλβανικά βουνά κατά τον πόλεμο του 1940, όπου πολλοί στρατιώτες αυτή τη φορά την είδαν ολοζώντανη να τους σκεπάζει και να τους προστατεύει από τις σφαίρες και τις βόμβες, άλλοι και ως σύννεφο να τους κρύβει ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί από τον εχθρό.

Έτσι καθιερώθηκε να εορτάζεται την 28η Οκτωβρίου, ως ανάμνηση της Θείας Προστασίας της Παναγίας. Η κανονική εορτή της Αγίας Σκέπης είναι την 1η Οκτωβρίου.

Video που ερμηνεύει το θαύμα της Αγίας Σκέπης:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News