default-image

Καστέλι, ο κύβος ερρίφθη: Την Πέμπτη η δημοπρασία

Κρήτη
Καστέλι, ο κύβος ερρίφθη: Την Πέμπτη η δημοπρασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ όλοι περιμένουν να δουν να παίρνει σάρκα και οστά μετά την επίσημη πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών, στα μέλη της Επιτροπής Διαγωνισμού η κατάθεση οριστικών προσφορών από τις εταιρείες για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου, με την επιφύλαξη ότι στο και ένα μπορεί να δοθεί και νέα παράταση, το neakriti.gr αποκαλύπτει ότι από τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, ο διαγωνισμός για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, έχει "κλειδώσει" οριστικά και αμετάκλητα.

Μάλιστα η απόφαση να πραγματοποιηθεί αύριο ο διαγωνισμός έχει γνωστοποιηθεί τόσο στις ενδιαφερόμενες πλευρές όσο και σε θεσμικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο θέμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αργά απόψε αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Υποδομών. Για να καταλήξουμε στην απόφαση αυτή, προηγήθηκε ένα πρωτοφανές παρασκήνιο, ωστόσο υπουργός Υποδομών και πρωθυπουργός φαίνεται να υπολόγισαν αφενός μεν τις αντιδράσεις στην κοινωνία της Κρήτης σε περίπτωση νέας αναβολής, αφετέρου δε το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά απίθανο αύριο να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, αφού φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τουλάχιστον μίας εταιρείας.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

Αν αυτό επιβεβαιωθεί το πιθανότερο είναι η παρουσία αυτή να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες εταιρείες που μέχρι αργά χθες το απόγευμα, όχι απλά φαίνονταν να πιέζουν για παράταση, αλλά είχαν φτάσει μέχρι του σημείου να ενεργοποιήσουν τις πολιτικές τους προσβάσεις σε πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο πρόσκλησης στην Επιτροπή Διαγωνισμού.

Ο πρωθυπουργός που είναι συνάμα και επικεφαλής κυβερνητικός βουλευτής στο νομό Ηρακλείου από τη στιγμή που εκτίμησε ότι ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης είχε πανέτοιμο τον μηχανισμό του υπουργείου του ώστε να ολοκληρώσει το διαγωνισμό, θέλοντας να περάσει και το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει σε υπολογισμούς και "θέλω" των εταιρειών που ζητούν ματαίωση για τα δικά τους συμφέροντα, έδωσε το "πράσινο φως" και ο διαγωνισμός κλείδωσε για αύριο στις 9 το πρωί.

Έτσι για πρώτη φορά μετά από δεκατρία χρόνια, έξι διαφορετικές κυβερνήσεις και 14 διαφορετικούς υπουργούς, το έργο από πλευράς πολιτικής βούλησης για πρώτη φορά, φτάνει στο πιο καθοριστικό του σημείο. Αν αύριο για τους δικούς τους λόγους όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες επιλέξουν να μην εμφανιστούν και ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, οι μόνοι που δε θα φέρουν ευθύνη γι' αυτό θα είναι τα κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, η απόφαση του πρωθυπουργού σε ευθεία συνεννόηση με τον υπουργό Υποδομών ίσως να αποτελεί και μία ένδειξη για το τι πρόκειται να συμβεί στον επικείμενο ανασχηματισμό, αφού ο πρωθυπουργός με την κίνησή του αυτή απέκρουσε ισχυρές πιέσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, που σε αντίθεση με τον Χρ. Σπίρτζη, ήθελαν εκ νέου αναβολή στο έργο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News