Ειδήσεις

H πιο κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις άδειες

Μια από τις σημαντικότερες διασκέψεις της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα στις 17:30 μ.μ.

Οι αντιπρόεδροι και οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά τη σημερινή, πέμπτη κατά σειρά, διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών αναμένεται να αποφασίσουν για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015), με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Εάν ο επίμαχος νόμος Παππά κριθεί συνταγματικός, τότε σύμφωνα με το protothema.gr οι δικαστές θα προχωρήσουν στο επόμενο θέμα που έχουν θέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί και είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών. Δηλαδή εάν νόμιμα χορηγήθηκαν μόνο τέσσερις άδειες και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο αριθμός τέσσερα.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, τότε οι δικαστές δεν θα προχωρήσουν στο ζήτημα του αριθμού (4) των αδειών που χορηγήθηκαν.

Ενδεχόμενο πίστωσης χρόνου

Πάντως, δικαστές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο, περίπου έξι μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει οριστικά το όλο θέμα.

Κατά τη σημερινή διάσκεψη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ως προς πού θα καταλήξουν οι 25 δικαστές. Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω Ολομέλεια συμμετείχαν 31 δικαστές, αλλά  δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν συμμετέχουν, ένας είναι αναπληρωματικός και τρεις είναι πάρεδροι, οι οποίοι συμμετέχουν μεν αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Πάντως, κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του και τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Παράλληλα, αναπτύχθηκαν από τους δικαστές και άλλα νομικά ζητήματα, ενώ έγινε και συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα συζητηθεί κατά τη σημερινή διάσκεψη.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα υπάρξει ή όχι νέα διάσκεψη της Ολομέλειας, αν και όλα δείχνουν ότι είναι μικρές οι πιθανότητες για να υπάρξει και 6η.  

Σχόλια